Μερικά ενδιαφέροντα trivia για τα φετινά Όσκαρ

Μερικά ενδιαφέροντα trivia για τα φετινά Όσκαρ Facebook Twitter
3
Μερικά ενδιαφέροντα trivia για τα φετινά Όσκαρ Facebook Twitter
Τα Καλά Παιδιά

1. Ο Λύκος της Wall Street είναι ίσως η ταινία με τις περισσότερες βρισιές από όλες όσες έχουν προταθεί για βραβείο Καλύτερης Ταινίας. Η λέξη «fuck» και τα παράγωγά της ακούγονται πάνω από 500 φορές κι έτσι ο Λύκος κερδίζει την ταινία που κρατούσε το ρεκόρ ως τώρα, που δεν είναι άλλη από Τα Καλά Παιδιά (1990) και πάλι του Σκορσέζε.

2. Η υποψήφια για Β' Γυναικείο Ρόλο για το 12 Χρόνια Σκλάβος Λουπίτα Νιόνγκο έλαβε αυτή την τιμή για την πρώτη της κινηματογραφική ταινία. Ακόμα πιο απίστευτο είναι όμως το γεγονός ότι για τον Μπάρκαντ Αμπντί, που βρίσκεται υποψήφιος στην αντίστοιχη ανδρική κατηγορία με το Captain Phillips, πρόκειται για την πρώτη υποκριτική απόπειρα της ζωής του! Ο Αμπντί εργαζόταν ως οδηγός λιμουζίνας στη Μινεάπολη, όταν τον ανακάλυψε ο σκηνοθέτης της ταινίας Πολ Γκρίνγκρας.

Μερικά ενδιαφέροντα trivia για τα φετινά Όσκαρ Facebook Twitter
Λουπίτα Νιόνγκο και Μπάρκαντ Αμπντί

Ντέιβιντ Ο' Ράσελ3. Ο Οδηγός Διαπλοκής είναι η 15η ταινία στην ιστορία του θεσμού που λαμβάνει υποψηφιότητες σε όλες τις ερμηνευτικές κατηγορίες και ο Ντέιβιντ Ο' Ράσελ είναι ο μόνος σκηνοθέτης που το έχει πετύχει με δύο ταινίες του (Οδηγός Αισιοδοξίας και Οδηγός Διαπλοκής) και μάλιστα σε δύο συνεχόμενες χρονιές.

4. Η υποψηφιότητα του 77χρονου Μπρους Ντερν για Α' Ανδρικό Ρόλο με το Nebraska έρχεται 35 χρόνια μετά από την πρώτη φορά που ήταν υποψήφιος, για τον ρόλο ενός βετεράνου του Βιετνάμ στον Γυρισμό του 1978. Η Μέριλ Στριπ -που φυσικά είναι και φέτος υποψήφια για τον Αύγουστο- ήταν επίσης για πρώτη φορά υποψήφια το 1978 για τον ρόλο της στον Ελαφοκυνηγό που επίσης είχε θεματική σχετική με το Βιετνάμ. 

5. Η Στριπ με τη φετινή της υποψηφιότητα σπάει το ρεκόρ που η ίδια είχε θέσει στις περισσότερες υποψηφιότητες που έχει λάβει ηθοποιός στην ιστορία του θεσμού, συγκεντρώνοντας συνολικά 18. Ωστόσο, έχοντας κερδίσει 3 από τα 18 βραβεία, δεν είναι και η πιο βραβευμένη, αφού η Κάθριν Χέπμπορν προηγείται με 4 νίκες.

6. Οι 18 υποψηφιότητες της Στριπ ωχριούν φυσικά μπροστά στο ρεκόρ του Τζον Γουίλιαμς. Ο αναγνωρισμένος συνθέτης φέτος λαμβάνει την 49η υποψηφιότητά του (Καλύτερης Μουσικής για την Κλέφτρα των Βιβλίων), ενώ το συνολικό ρεκόρ για όλες τις κατηγορίες κρατάει ο Ουόλτ Ντίσνεϊ με 59.

Ο σκηνοθέτης του Dallas Buyers Club, Ζαν Μαρκ Βαλέ, με τον πρωταγωνιστή του Μάθιου Μακόναχι7. Μπορεί να μην είναι υποψήφιος για τη σκηνοθεσία του Dallas Buyers Club, όμως ο Καναδός δημιουργός Ζαν-Μαρκ Βαλέ έχει πιθανότητες να αποχωρήσει από τη βραδιά με κάποιο βραβείο ανά χείρας, αφού βρίσκεται υποψήφιος με το ψευδώνυμο Τζον Μακμέρφι (μαζί με τον Μάρτιν Πένσα) για το μοντάζ της ταινίας του.

8. Η παραγωγός των Δικός Της και Οδηγός Διαπλοκής Μέγκαν Έλισον είναι η πρώτη γυναίκα και μόλις η τρίτη παραγωγός στην ιστορία που είναι υποψήφια την ίδια χρονιά για δύο ταινίες. Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα ήταν ο πρώτος το 1974 με τη Συνομιλία και το δεύτερο μέρος του Νονού και ο Σκοτ Ρούντιν ο δεύτερος το 2011 με το The Social Network και το Αληθινό Θάρρος.

Μερικά ενδιαφέροντα trivia για τα φετινά Όσκαρ Facebook Twitter
Κάθριν Χέπμπορν

9. Αν ο Μπόμπι Λόπεζ, συνθέτης του υποψήφιου για Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού «Let It Go» από το animation Ψυχρά κι Ανάποδα κερδίσει, θα έχει πετύχει την ύψιστη αναγνώριση για έναν καλλιτέχνη: κερδισμένα Έμι, Γκράμι, Όσκαρ και Τόνι, δηλαδή τα πιο αναγνωρισμένα βραβεία στους χώρους της τηλεόρασης, της μουσικής, του κινηματογράφου και του θεάτρου αντίστοιχα.

10. Και μια σύγκριση που ακούγεται από μόνη της αστεία: Με τη δεύτερή του υποψηφιότητα για Β΄Ανδρικό Ρόλο (Ο Λύκος της Wall Street) μετά το Moneyball του 2011, ο Τζόνα Χιλ πλέον έχει περισσότερες από τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Από τους πιο υποτιμημένους ηθοποιούς του θεσμού, ο Ρέντφορντ έχει υπάρξει υποψήφιος για κατηγορία ρόλου μόνο μια φορά, το 1973 με το Κεντρί.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Paper Tiger»: Μυστικά και ψέματα στις γειτονιές της Νέας Υόρκης

Ανταπόκριση από τις Κάννες / «Paper Tiger»: Μυστικά και ψέματα στις γειτονιές της Νέας Υόρκης

Μια σειρά από τραύματα κρύβει η ήσυχη καθημερινότητα μιας οικογένειας Αμερικανών εβραϊκής καταγωγής που μέχρι να μετακομίσει από το Κουίνς θα υποχρεωθεί να υποστεί σκληρή δοκιμασία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
PARALLEL TALES

Ανταπόκριση από τις Κάννες / «Παράλληλες Ιστορίες»: Η Ιζαμπέλ Ιπέρ σε ένα σοφιστικέ ψυχολογικό δράμα

Ο Ασγκάρ Φαραντί εμπνέεται από τον Κισλόφσκι φτιάχνοντας μια διεισδυτική, αν και αργοκίνητη ταινία παράλληλων ιστοριών πάνω στο αγαπημένο του θέμα της δυαδικότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
TEENAGE SEX AND DEATH IN CAMP MIASMA ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΙΝΕΦΙΛ HORROR ΜΕ ΤΗΝ ΤΖΙΛΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΟΝ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Οργασμός και σινεφίλ horror με την Τζίλιαν Άντερσον

Μετά το «I saw the TV Glow», το Τζέιν Σέμπρουν έρχεται στις Κάννες με το «Teenage sex and death at Camp Miasma», ένα δοκίμιο πάνω στο slasher από τη σκοπιά του fan του είδους και με την προοπτική της queer ανατροπής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Τζάκσον, Το “Κακό Γούστο” δικαιώνεται στις Κάννες

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Πίτερ Τζάκσον: Το «Κακό Γούστο» δικαιώνεται στις Κάννες

O Aμερικανός κινηματογραφιστής έλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας του, μια διάκριση που, όπως είπε ο ίδιος χαριτολογώντας, δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα έπαιρνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

The Review / «Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Αναμενόμενη και δικαιολογημένη η μεγάλη επιτυχία της παράστασης που ανεβάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο Νίκος Καραθάνος. Η Βένα Γεωργακοπούλου κουβεντιάζει με τον Χρήστο Παρίδη για το δύσκολο σκηνικό εγχείρημα, θυμούνται το παλιό ελληνικό σινεμά αλλά και το θρυλικό συγγραφικό δίδυμο Γιαλαμά-Πρετεντέρη.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Οθόνες / «Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το βραβευμένο λογοτεχνικό έργο γίνεται ταινία από τον Αλέξανδρο Βούλγαρη. Η LiFO βρέθηκε στα γυρίσματα και στην κοινή τους συνέντευξη, μητέρα και γιος, μιλούν για τη συνεργασία τους και τη μεταφορά του στον κινηματογράφο.
M. HULOT
«Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

The Review / «Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

«Βαλκανιζατέρ», «Ευτυχία», «Φόνισσα», «Υπάρχω», «Τελευταία Κλήση». Πίσω από τα μεγαλύτερα ελληνικά blockbusters βρίσκεται ο Διονύσης Σαμιώτης. Ποιο είναι το μυστικό του που φέρνει τον κόσμο στις αίθουσες; Υπάρχει μια «σχολή Σαμιώτη»; Τι πιστεύει για τον σημερινό ελληνικό κινηματογράφο;
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο πόλεμος στο επίκεντρο του 79ου Φεστιβάλ Καννών

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Τι θα δούμε στο 79ο Φεστιβάλ Καννών

Η φετινή διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτυπώσει την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, φέρνοντας στο επίκεντρο ιστορικές συρράξεις, από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο μέχρι τον Ψυχρό Πόλεμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο διάβολος φοράει Prada 2

Οθόνες / «Ο Διάβολος φοράει Prada 2»: Είδαμε την πιο αναμενόμενη ταινία της χρονιάς

Επανέρχονται οι αρχικοί συντελεστές, αλλά το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τη μόδα, και την εντύπωση που προκαλεί, στη «δολοφονία» της δημιουργικότητας και του ταλέντου σε μια εποχή συγχωνεύσεων και πολιτιστικών εκπτώσεων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν η Κέιτ συνάντησε τον Λούσιαν

Οθόνες / Όταν η Κέιτ Μος συνάντησε τον Λούσιαν Φρόιντ

Τέλη Μαΐου βγαίνει στις βρετανικές αίθουσες τo «Moss & Freud» που αποτυπώνει τη σχέση της Κέιτ Μος με τον Λούσιαν Φρόιντ: το μοντέλο εξομολογήθηκε το όνειρό του να ποζάρει στον ζωγράφο και λίγους μήνες μετά προέκυψε το «Γυμνό Γεύμα» που πωλήθηκε για 5 εκατ. ευρώ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Στο «Apex» η Σαρλίζ Θερόν συνεχίζει το ταξίδι της στην υπέρβαση

Οθόνες / Μόνο η Σαρλίζ Θερόν επιβιώνει από το «Apex»

Σε μια ταινία που περιφρονεί τη λογική και αποθεώνει την ομορφιά της, η Νοτιοαφρικανή ηθοποιός επιβεβαιώνει την προτίμησή της σε ρόλους περίπου «εξωγήινων» ηρωίδων που θέλουν να παίζουν με τους δικούς τους όρους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Απώλειες / Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Ήταν ένας από τους ελάχιστους ελληνικής καταγωγής που βραβεύτηκε με Όσκαρ. Αληθινός αρχιτέκτονας του νέου αμερικανικού σινεμά, αγαπημένος συνεργάτης του Κόπολα, conceptual καλλιτέχνης του production design ισορροπούσε πάντα ιδιοφυώς μεταξύ Τέχνης και τεχνικής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Οθόνες / «Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα της βιογραφίας του στο Βερολίνο, είδαμε πρώτοι πώς ο σούπερ σταρ βρήκε το κουράγιο να δραπετεύσει από τον πατέρα του και θυμηθήκαμε τη συναυλία που σύστησε τη σκηνική του ιδιοφυΐα σε όλον τον πλανήτη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Οθόνες / «Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Το νέο σίριαλ του Netflix είναι φασαριόζικο, προβλέψιμο και κάπως κουραστικό. Αν όμως αντέξεις τα πρώτα επεισόδια, ανταμείβει την υπομονή σου με χιούμορ, ανατροπές και έναν Νταν Λέβι που ξέρει πώς να μετατρέπει την οικογενειακή δυσλειτουργία σε απολαυστικό χάος.
M. HULOT

σχόλια

2 σχόλια
Τα όσκαρ πολλές φορές με ξαφνιάζουν ευχάριστα και άλλες φορές με απογοητεύουν ταμάλα! Αρνούμαι να δεχτώ πως έχει πάρει όσκαρ η Σάντρα Μπούλοκ και ο Μπεν Αφλεκ και έχουν μείνει τόσες φορές εκτός ο Ντι Κάπριο ο Ρεντφορντ ακόμα και ο Τσάπλιν!
Όταν τα βραβεία Όσκαρ απογοητεύουν, ξέρουν και το κάνουν πολύ καλά (σαν γροθιά στα μούτρα μας με το ίδιο το αγαλματάκι...). Αυτή η απογοήτευση των άκυρων βραβεύσεων είναι πολλαπλάσια του αντίστοιχου ενθουσιασμού όταν τα βραβεία τα κρατάνε τα σωστά χέρια.Μαζί με τους άκυρους που αναφέρεις, πολύ σωστά, να προσθέσω τον Νίκολας Κέιτζ και την Γουίνεθ Πάλτροου...!
Εδώ ρε παιδιά, έχει πάρει όσκαρ η Σάντρα Μπούλοκ. Και ξαναείναι υποψήφια για τον "καλύτερο ρόλο" της καριέρας της. Δεν πείθει με τίποτα. Απορώ γιατί την πήρε ο Κουαρόν.