"Πλέον βλέπω τα πράγματα θετικά"

Facebook Twitter
0


O Bret Easton Ellis δεν είναι απλώς συγγραφέας, είναι ο συγγραφέας των "Λιγότερο από Μηδέν" και του "American Psycho". Πέρυσι έβγαλε το τελευταίο του βιβλίο, Imperial Bedrooms, το οποίο το έχω δει στην κατηγορία "τρόμου", μέχρι "χιουμοριστικά". Αυτό δείχνει ότι ο Ellis έχει καταφέρει αυτό που όλοι ονειρεύονται: να μη χωράει σε καμία κατηγορία.



Έγραψες το «Λιγότερο από το Μηδέν» σε πολύ μικρή ηλικία. Μερικοί σε θεωρούν παιδί-θαύμα. Πώς κατάφερες να γράψεις ένα βιβλίο με συνοχή 21 χρονών, σε μία ηλικία που οι περισσότεροι ακόμα αναρωτιούνται τι να κάνουν στη ζωή τους;

Μισούσα τον πατέρα μου. Έβλεπα τον Μάικλ Φελπς στους Ολυμπιακούς Αγώνες και κάποιος μουρμούρισε: «πρέπει πραγματικά να μισεί τον πατέρα του». Κανείς δεν είναι τόσο φιλόδοξος, εκτός κι αν έχει κάτι να αποδείξει στον πατέρα του. Ο πατέρας του Φελπς τον εγκατέλειψε όταν ήταν πέντε χρονών. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι που ξέρω είχαν όλοι θέματα με τους πατεράδες τους, άσχετα αν ασχολήθηκαν με τα σπορ, με τις επιχειρήσεις ή με τη βιομηχανία της διασκέδασης. Πιστεύω ότι κι εγώ είχα κάτι ν’ αποδείξω στον πατέρα μου αλλά το συνειδητοποίησα αργότερα. Εκείνη την εποχή, όταν ήμουν 20 χρονών, έγραφα μία εργασία για ένα μάθημα στο κολλέγιο. Αυτή η εργασία αργότερα έγινε το «Λιγότερο από το Μηδέν». Με είχε συνεπάρει αυτή η εργασία. Ξεκίνησα να τη γράφω, ή μάλλον διάφορες εκδοχές της, όταν ήμουν 16. Πριν από αυτό είχα γράψει ένα μυθιστόρημα – και όταν ήμουν παιδί έγραφα βιβλία για παιδιά, και πριν από αυτό έγραφα κόμικς. Η αγάπη μου για τα βιβλία με έκανε να τα γράφω. Ήμουν ένα μοναχικό παιδί, και τα βιβλία ήταν ένας τρόπος για να κρύβομαι από τον πατέρα μου, ο οποίος ήταν ασταθής. Το διάβασμα και το γράψιμο ήταν ένας τρόπος για να ξεχνιέμαι.

Ο καθηγητής μου στο κολέγιο – ο οποίος ήταν σημαντικός συγγραφέας- ήταν αυτός που υπέβαλε την εργασία, η οποία έγινε το «Λιγότερο από Μηδέν», στον ατζέντη κι εκδότη του, και τελικά το διεκδίκησαν κάποιοι εκδότες, μέχρι που δημοσιεύτηκε από το Random House όταν ήμουν 21.

Οι περισσότεροι σε έμαθαν από το American Psycho. Από πολλούς θεωρείται αριστούργημα, εσύ τι πιστεύεις για την επιτυχία του; Πρόκειται για σάτιρα ή για ιστορία τρόμου; Πώς είναι να είσαι ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου;

Δεν ξέρω γιατί έχουν επιτυχία τα βιβλία μου. Δεν γράφεις ένα βιβλίο σαν το American Psycho για να έχεις επιτυχία. Το βιβλίο λέει για το πώς είναι να είσαι ένας νέος άντρας. Η ιδανική θεώρηση του να είσαι ένας νέος άντρας. Το να είσαι ωραίος, να έχεις ένα πολύ κουλ διαμέρισμα και να σε ποθούν όμορφες γυναίκες. Απεριόριστο χρήμα, απεριόριστο σεξ… αλλά χωρίς ευτυχία, μόνο πίκρα. Ο κόσμος εξακολουθεί να είναι σκατά, ακόμα κι όταν έχεις όλα αυτά. Νομίζω ότι αυτό είναι πιο κοινό από  όσο νομίζεις. Αν μη τι άλλο, είναι η εσωτερική ζωή ενός άντρα. Και το βιβλίο είναι αυτό, χωρίς την παρέμβαση του συγγραφέα- το συνειδησιακό ρεύμα του Patrick Bateman, χωρίς να ανακατεύεται ο συγγραφέας. Μερικοί κριτικοί διαμαρτυρήθηκαν, αλλά εγώ θεώρησα ότι ήταν κάτι νέο κι ενδιαφέρον.

Η αφετηρία της ιστορίας ήμουν εγώ ο ίδιος, 23 χρονών στη Νέα Υόρκη και μόνος και μπερδεμένος. Προσπαθούσα να ξεπεράσω τη δυστυχία μου με την γιάπικη κουλτούρα και αγοράζοντας πράγματα και πηγαίνοντας σε ωραία εστιατόρια. Και μετά ήμουν οργισμένος που τίποτα δεν πετύχαινε. Ο πόνος μου ήταν που μου προκάλεσε το ενδιαφέρον- τα υπόλοιπα είναι φαντασία, κι έτσι βγήκε το μυθιστόρημα.

Ποιοί συγγραφείς σου αρέσουν, και ποιός έχει επηρεάσει τη δουλειά σου;

Αρχικά με επηρέασε πολύ ο Έρνεστ Χέμινγκγουεϊ. Επίσης με έχουν επηρεάσει η Joan Didion και ο Raymond Carver. Αλλά μου αρέσουν πολλοί συγγραφείς… Μου αρέσει ο Robert Ludlum, ο Στίβεν Κινγκ, ο Φίλιπ Ροθ, ο Don DeLillo και η ρομαντική ζωή του Τζακ Κέρουακ, αν και δεν μ’ ενδιαφέρουν τα γραπτά του – όμως μου άρεσε η ζωή του.

Το ίντερνετ έχει αλλάξει πολύ την κουλτούρα. Ποιά είναι τα νέα είδη της «ηθικής πτώχευσης» στο σημερινό κόσμο, σε σχέση με τον κόσμο του American Psycho;

Δεν βλέπω πια έτσι τη ζωή. Βλέπω πλέον τα πράγματα θετικά. Δεν έχω την αρνητική στάση που είχα όταν έγραφα το American Psycho. Νομίζω ότι είμαστε μία πολύ μεταβατική κοινωνία, ότι μας περιμένει μία μεγάλη αλλαγή που μας είναι ακόμα άγνωστη. Δεν προβλέπω να υπάρχουν νέες μορφές ηθικής πτώχευσης. Πιστεύω ότι η σύγχρονη κουλούρα έχει ενδιαφέρον.

Διάλεξε ένα δηλητήριο. Ποιά είναι η αδυναμία σου;

Η τεκίλα. Η πραγματικά καλή τεκίλα. Να την πίνω αργά. Όχι σφηνάκια, όχι ανακατεμένη με άλλα. Λευκή, ασημένια, διαφανής τεκίλα. Μου αρέσει η Ocho και η Petron Silver, μάλλον οι καλύτερες από τις συνηθισμένες μάρκες.

Το επόμενο βήμα σου;

Δουλεύω πάνω σε ένα τηλεοπτικό σόου για το Starz. Αυτή είναι η κυρίως ασχολία μου – αυτό είναι το «μυθιστόρημά μου». Χτίζω το σόου και γράφω μερικά σενάρια. Πλέον επικεντρώνομαι στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο.

+ Η υπόλοιπη συνέντευξη που έδωσε ο Bret Easton Ellis στο askmen βρίσκεται εδώ.

+ περί του ρόλου του φαγητού στο American Psycho, εδώ



 

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ντίλαν Τόμας αυτοβιογραφούμενος

Βιβλίο / Ο Ντίλαν Τόμας αυτοβιογραφούμενος

Η έκδοση του «Πορτρέτου του καλλιτέχνη ως νεαρού σκύλου» επιβεβαιώνει τη σπουδαία κληρονομιά του Ουαλού ποιητή και τον σημαντικό ρόλο του τόπου του στις ιστορίες του, αναθεωρώντας πολλές λάθος εκτιμήσεις για τη ζωή και τον θάνατό του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Αμανίτης: «Στον ΔΟΛ ζούσαμε ένα συνεχές Game of Thrones»

Βιβλίο / Νίκος Αμανίτης: «Στον ΔΟΛ ζούσαμε ένα συνεχές Game of Thrones»

Με αφορμή το βιβλίο του «Ο αγνοούμενος του Ματαρόα», ο γνωστός δημοσιογράφος μιλά για τις εμπειρίες του από τις αίθουσες σύνταξης, για την πορεία της δημοσιογραφίας τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και για τα γεγονότα που σημάδεψαν τη δική του διαδρομή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σιντάρτ Κάρα: «Σεξ τράφικιν»

Το πίσω ράφι / «Έπρεπε να δουλεύω ακόμη κι όταν ήμουν άρρωστη»

O Σιντάρτ Κάρα έγραψε το «Σεξ τράφικιν» για τη σύγχρονη σωματεμπορία, έχοντας διαπιστώσει από πρώτο χέρι πώς είναι οργανωμένη αυτή η κερδοφόρα βιομηχανία που βασίζεται στη φτώχεια, την ανισότητα και τη ζήτηση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000»: Η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ προβλέπει το μέλλον

Οπτική Γωνία / «Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000», λέει η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ

Η Γαλλογερμανίδα πολιτική επιστήμονας Φλόρενς Γκάουμπ μιλά στην εφημερίδα «El Pais» για το Ιράν, τη Γροιλανδία, την Ουκρανία και τη Γάζα, τονίζοντας ότι «το μέλλον είναι μια στρατηγική ιδέα».
THE LIFO TEAM
Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική ζωή της μέσα από τη νέα αυτοβιογραφία της

Βιβλίο / Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική ζωή της μέσα από τη νέα αυτοβιογραφία της

Προτού πεθάνει μόνη της σε ένα μπάνιο ξενοδοχείου σε ηλικία 47 ετών, η Τζούντι Γκάρλαντ κληροδότησε στην κόρη μια διά βίου εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και μια τάση να ερωτεύεται γκέι άνδρες.
THE LIFO TEAM
Ο μόνος τρόπος αντίστασης είναι με τη σάρκα

Βιβλίο / Ο μόνος τρόπος αντίστασης είναι με τη σάρκα

Στο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Σολόι, «Σάρκα» (Μπούκερ 2025), ένας άνδρας αγωνίζεται να βρει την ταυτότητά του σε έναν πολύπλοκο κόσμο. Όσα συμβαίνουν γύρω του μοιάζουν με αρχαία τραγωδία. Τα αντιμετωπίζει εκφράζοντας ελάχιστα. Πιο συγκεκριμένα, με 500 περίπου ΟΚ σε όλο το βιβλίο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Σοφία Αυγερινού: «Όλα ξεκίνησαν από το Έγκλημα και Τιμωρία του Ντοστογιέφσκι»

Βιβλίο / Η Σοφία Αυγερινού έκανε κάτι σημαντικό. Μετέφρασε Μπροχ στα ελληνικά

Έχει αναμετρηθεί με τα μνημειώδη έργα του Χέρμαν Μπροχ –«Οι υπνοβάτες», «Τα μάγια», «Ο θάνατος του Βιργιλίου» και έχει κατορθώσει να τα παραδώσει σε ένα νέο κοινό. Η συγγραφέας και μεταφράστρια μιλάει για τη σχέση της με τη λογοτεχνία και τον τρόπο με τον οποίο έχει επηρεάσει τη δουλειά της.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Δέκα βιβλία που δεν θα βρεις εύκολα σε άλλες λίστες

Βιβλίο / Δέκα βιβλία που δεν θα βρεις εύκολα σε άλλες λίστες

Μια επιλογή τίτλων που καλύπτει από την Κατοχή και τους δωσίλογους, μέχρι τη συναίνεση, το «1984», ένα «αρχέγονο queer», τα Τέμπη, τη hyperpop, έναν αυτοκράτορα-φιλόσοφο και τους συνειρμούς ενός Αθηναίου «ευπατρίδη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
90’ με τη συντακτική ομάδα της «βλάβης»

Βιβλίο / Αυτή η παρέα φτιάχνει τη «βλάβη», το πιο φρέσκο έντυπο για το βιβλίο

Είναι millennials, πιστεύουν ακόμα στην αξία του τυπωμένου χαρτιού, δεν δέχονται διαφημίσεις, ξέρουν πολύ καλά το βιβλίο, δεν αναρτούν τίποτα στο internet γιατί θέλουν να σε δουν να ξεφυλλίζεις το περιοδικό τους. Και πολύ καλά κάνουν γιατί η «βλάβη» τους είναι ένας νέος τρόπος να μιλάς για το βιβλίο και για τον πολιτισμό.
M. HULOT
«Εκτελούσαμε αποφάσεις, ακόμα κι όταν διαφωνούσαμε»

Το πίσω ράφι / «Εκτελούσαμε αποφάσεις, ακόμα κι όταν διαφωνούσαμε»

Η Μαρία Μπέικου αφηγείται με τρόπο λιτό τη ζωή της στο «Αφού με ρωτάτε, θα θυμηθώ», τη συμμετοχή της στην Αντίσταση, τον Εμφύλιο, τα χρόνια της στην ΕΣΣΔ και τη σχέση της με μεγάλους Ρώσους καλλιτέχνες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ζιζέλ Πελικό: «Έχω ξαναβρεί τη χαρά της ζωής»

Βιβλίο / Ζιζέλ Πελικό: «Οι βιαστές μου να σκύψουν το κεφάλι• όχι εγώ»

Πέρα από κάθε προσδοκία και παρά τη φρίκη που κρύβουν οι σελίδες της, η αυτοβιογραφία της Πελικό, «Ύμνος στη ζωή», είναι ένα απαράμιλλο παράδειγμα γενναιότητας κι ένα μήνυμα αισιοδοξίας, δικαιώνοντας απόλυτα τον τίτλο του. Κυκλοφόρησε μόλις και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ