Ο Αντώνης Ζαμπέλας, πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA), μιλάει για τις πιο συχνές παραβάσεις στην αγορά, τις παγίδες στις ετικέτες, τις προκλήσεις της διατροφικής πολιτικής αλλά και για το τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής.

 

Από τις περιπτώσεις ελλιπούς ή ανακριβούς επισήμανσης αλλεργιογόνων ουσιών μέχρι την παραπλανητική χρήση όρων στις ετικέτες, ο ΕΦΕΤ καλείται να προστατεύσει τη δημόσια υγεία με διαρκείς ελέγχους, σαφείς κανόνες και ενημέρωση του κοινού. Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ αναφέρεται στις επιχειρηματικές κατηγορίες με τα περισσότερα κρούσματα μη συμμόρφωσης, στις συχνότερες παραβάσεις αλλά και στις πρωτοβουλίες για τη διατροφική εκπαίδευση τόσο των επαγγελματιών όσο και των καταναλωτών.

 

Το 2024, ο ΕΦΕΤ πραγματοποίησε πάνω από 10.000 επίσημους ελέγχους. Παρά τις προκλήσεις που συνεπάγεται ο περιορισμένος αριθμός προσωπικού και πόρων, οι έλεγχοι συνεχίζουν να αποκαλύπτουν κρίσιμα ζητήματα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις νοθείες σε εμβληματικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο και το μέλι.