Η απληστία και η ντροπή της Premier League

Η απληστία και η ντροπή της Premier League Facebook Twitter
Η μεταγραφή του Αλεξάντερ Ισάκ στη Λίβερπουλ κόστισε 144 εκατ. ευρώ και είναι η πιο ακριβή στην ιστορία της Premier League.
0


ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ Η αγγλική Premier League να αντιπροσωπεύει όλα αυτά που κάποτε περιφρονούσε; Όταν το 2021 εμφανίστηκε η προοπτική της «Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας», οι επικεφαλής της Premier League δήλωναν ότι μια διοργάνωση τόσου αποκλειστικού χαρακτήρα, προσβάσιμη μόνο στις πιο πλούσιες ομάδες της Ευρώπης και χωρίς σύστημα ανόδου-υποβιβασμού «είναι καταστροφική για το όνειρο του ποδοσφαίρου» και «επιτίθεται ευθέως στις αρχές του ανοιχτού ανταγωνισμού και της αθλητικής αξίας που βρίσκονται στο επίκεντρο της εγχώριας και ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής πυραμίδας».

Μέσα σε ένα κλίμα έντονων αντιδράσεων και κατακραυγής, η ιδέα της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας εγκαταλείφθηκε. Ωστόσο, τέσσερα χρόνια αργότερα, φαίνεται ότι η Premier League έχει μεταμορφωθεί η ίδια σε «σούπερ λίγκα». Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, η οποία έληξε την περασμένη Δευτέρα, απέδειξε ότι, τόσο από οικονομική άποψη όσο και από άποψη τηλεθέασης, βρίσκεται σε μια κατηγορία από μόνη της.

Οι αγγλικοί σύλλογοι ξόδεψαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια λίρες, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που καταγράφηκε πριν από δύο χρόνια. Συνολικά, η γερμανική (Bundesliga) και η ισπανική (La Liga) πρώτη κατηγορία ξόδεψαν φέτος λιγότερο από το μισό αυτού του ποσού. Οι αναλυτές υποδηλώνουν ότι η Premier απολαμβάνει την «τέλεια καταιγίδα» μετά από μια νέα συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, νέες χορηγίες για τις στολές των ομάδων και διάφορα χρηματικά έπαθλα από τη συμμετοχή των συλλόγων σε ευρωπαϊκά και διεθνή τουρνουά.

Από μια άποψη, η Premier League εμφανίζει τη Βρετανία ως παγκόσμιο ηγέτη, ικανό να προσελκύει το ενδιαφέρον και τις επενδύσεις από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η αντίθετη άποψη είναι ότι η κορυφαία κατηγορία γίνεται όλο και περισσότερο μια αποκομμένη ελίτ που δεν προσφέρει κανένα όφελος στο υπόλοιπο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Θα περίμενε κανείς να γιορταστεί αυτή η επιτυχία – ειδικά από έναν πρωθυπουργό όπως αυτός του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για το ποδόσφαιρο. Από μια άποψη, η Premier League εμφανίζει τη Βρετανία ως παγκόσμιο ηγέτη, ικανό να προσελκύει το ενδιαφέρον και τις επενδύσεις από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η αντίθετη άποψη είναι ότι η κορυφαία κατηγορία γίνεται όλο και περισσότερο μια αποκομμένη ελίτ που δεν προσφέρει κανένα όφελος στο υπόλοιπο αγγλικό ποδόσφαιρο. Και στις δύο προηγούμενες σεζόν, οι τρεις ομάδες που κέρδισαν την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία υποβιβάστηκαν αμέσως στην Championship, και πολλές από τις ίδιες ομάδες έχουν κολλήσει σε έναν φαύλο κύκλο μεταξύ των δύο κατηγοριών.

Είναι διάχυτη πλέον η αίσθηση ότι ο πλούτος της Premier League είναι υπερβολικός: ότι οι παραδοσιακές δομές του παιχνιδιού έχουν καταστραφεί και αντικατασταθεί από ένα κούφιο, εμπορικά επικερδές, πολυχρηστικό προϊόν. Η μείωση της τηλεοπτικής ακροαματικότητας –κατά 14% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος– είναι ενδεικτική αυτής της αίσθησης.

Το 2010, ο επιφανής μαρξιστής διανοούμενος Τέρι Ίγκλετον είχε πει ότι «εκτός από τον σοσιαλισμό, δεν έχει επινοηθεί καλύτερος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων του καπιταλισμού, από το ποδόσφαιρο. Το 2025, αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Το εθνικό άθλημα παραμένει μια παρηγοριά, μια απόδραση, μια διέξοδος για εκατομμύρια ανθρώπους κάθε εβδομάδα. «Η ζωντανή αίσθηση της παράδοσης του αθλήματος», σημείωνε ο Ίγκλετον, «αντιπαραβάλλεται με την ιστορική αμνησία της μεταμοντέρνας κουλτούρας, για την οποία όλα όσα συνέβησαν πριν από δέκα λεπτά πρέπει να απορριφθούν ως παρωχημένα».

Η ιδέα της Ευρωπαϊκής Super League κατακρίθηκε για την απόρριψη αυτής της παράδοσης. Μπορούν οι οπαδοί των ομάδων κατώτερων κατηγοριών να «ονειρεύονται» πραγματικά, όπως η Premier League διατείνεται, «ότι η ομάδα τους μπορεί να ανέβει στην κορυφή και να παίξει εναντίον των καλύτερων», αν ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για μια ομάδα να ανέβει είναι να αγοραστεί από σταρ του Χόλιγουντ όπως ο Ράιαν Ρέινολντς (ιδιοκτήτης της Ρέξαμ) ή από κάποια χώρα του Κόλπου; Χωρίς πολλά χρήματα, η ομάδα σας μπορεί ίσως να φτάσει κάποτε στη μεγάλη κατηγορία, αλλά δεν θα επιβιώσει για πολύ εκεί.

Είναι η Premier League θύμα της ίδιας της επιτυχίας της; Ίσως. Σε κάθε περίπτωση, η ιδέα της βαθιά ριζωμένης ανταγωνιστικότητας που προωθεί η Premier League σε όλο τον κόσμο κινδυνεύει σοβαρά, αν συνεχιστεί η τρέχουσα κατάσταση. Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Premier League είναι ότι δεν βρίσκεται μόνο (οικονομικά) σε μια κατηγορία από μόνη της αλλά η αυξανόμενη αίσθηση ότι το παιχνίδι είναι πια στημένο υπέρ των ισχυρών.

Με στοιχεία από The New Statesman

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάποτε στην Αμερική…

Ακροβατώντας / Η αμερικανική δημοκρατία οδεύει προς το τέλος της

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιδοθεί σε ανελέητο κυνηγητό όσων αμφισβητούν την αλήθεια της. Κυνηγάει δημοσιογράφους, παρουσιαστές, ακτιβιστές, αντιφρονούντες, δικαστές, όποιον τολμήσει να την αμφισβητήσει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Χωρίς αναισθητικό, χωρίς δικαιώματα: Τι συμβαίνει με τις θρησκευτικές σφαγές στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Χωρίς αναισθητικό: Τι συμβαίνει με τις θρησκευτικές σφαγές για halal και kosher στην Ελλάδα;

Παρά τις προσπάθειες νομιμοποίησης του εβραϊκού και ισλαμικού τρόπου σφαγής των ζώων χωρίς αναισθητοποίηση, το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν αλλάζει. Η σχεδιαζόμενη Εθνική Στρατηγική Halal επαναφέρει το θέμα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
H εξέγερση της «κανονικότητας»

Οπτική Γωνία / H εξέγερση της «κανονικότητας»

Μια τάση που θέλει να προσελκύσει μετριοπαθή ακροατήρια, αντλώντας από μια ψευδή εκδοχή της Ιστορίας, η οποία θέλει τον δυτικό πολιτισμό να υποφέρει ή να παρακμάζει γιατί τάχα έπεσε θύμα του ανθρωπισμού του.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
EPEJERGAS HIV/AIDS: Σύντομα θα αποτελεί παρελθόν;

Οπτική Γωνία / HIV/AIDS: Σύντομα θα αποτελεί παρελθόν;

Οι κρίσιμοι σταθμοί μιας δύσκολης πορείας που ξεκίνησε το 1981, οπότε πιστοποιήθηκαν τα πρώτα κρούσματα HIV, μέχρι σήμερα, που στόχος πια είναι η πλήρης ύφεση της νόσου, με ορίζοντα την επίτευξη της ίασης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πάνος Ρούτσι: Ο απεργός πείνας που συγκλονίζει την Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Πάνος Ρούτσι: Ο απεργός πείνας που συγκλονίζει την Ελλάδα

Επιστρατεύοντας το ύστατο μέσο πίεσης, ο Πάνος Ρούτσι ζητά δικαιοσύνη για τα Τέμπη και άδεια για να ξεθάψει το παιδί που έχασε στο μοιραίο τρένο, ώστε να ταυτοποιηθεί και να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τα drones μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη: Η Κίνα αλλάζει την παγκόσμια ασφάλεια

Οπτική Γωνία / Από τα drones μέχρι το AI: Η Κίνα αλλάζει την παγκόσμια ασφάλεια

Πώς η στρατιωτική άνοδος της Κίνας και η στρατηγική σύμπλευση με τη Ρωσία διαμορφώνουν τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες προκλήσεις για την ασφάλεια; Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Ο Τραμπ είναι διχαστικός και επικίνδυνος»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Ο Τραμπ είναι διχαστικός και επικίνδυνος»

Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιάζουν πιο διχασμένες από ποτέ; Και πού οφείλεται η άνοδος της πολιτικής βίας; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αντιδράσεις στην Πάρο για την τουριστική επένδυση στις Κολυμπήθρες ή Συλλογή υπογραφών κατά της στρατηγικής επένδυσης στην Πάρο

Ρεπορτάζ / Στις Κολυμπήθρες της Πάρου θα χτιστεί ένα τεράστιο ξενοδοχείο. Γιατί;

Η τοπική κοινωνία αντιδρά στην κατασκευή μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος, προειδοποιώντας για αλλοίωση του τοπίου και επιβάρυνση των ήδη πιεσμένων υποδομών του νησιού.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Βαθαίνει η κρίση εμπιστοσύνης, αλλά κανένας δεν πτοείται 

Βασιλική Σιούτη / Βαθαίνει η κρίση εμπιστοσύνης, αλλά κανένας δεν πτοείται 

Στην Ελλάδα η κοινή γνώμη έχει τη χειρότερη άποψη για τα πολιτικά κόμματα της χώρας, αλλά αυτό δεν μοιάζει να πτοεί κανέναν, παρά τον υπαρκτό κίνδυνο απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Γιάννης Σίνα Ούγκο Αντετοκούνμπο…

Ακροβατώντας / Ο Γιάννης Σίνα Ούγκο Αντετοκούνμπο και ο κάθε Γιάννης

Σαν αυτόν υπάρχουν χιλιάδες ακόμα άνθρωποι που ζουν στη χώρα μας, πολλές χιλιάδες «καταραμένοι» που για διάφορους λόγους έφτασαν και φτάνουν ως εδώ με κάτι καρυδότσουφλα, σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Η φωτιά στο Γηροκομείο Πατρών και τα πορίσματα που αλλάζουν τα δεδομένα

Ρεπορτάζ / Η φωτιά στο Γηροκομείο Πατρών και τα πορίσματα που αλλάζουν τα δεδομένα

Ενώ τα πορίσματα της Πυροσβεστικής δεν εντοπίζουν στοιχεία εμπρησμού, δύο φοιτητές εξακολουθούν να κρατούνται προσωρινά για τη φωτιά στην περιοχή του Γηροκομείου Πατρών, με την υπόθεση να ξυπνά μνήμες από παλαιότερες δικαστικές πλάνες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η σάγκα της Μονής Σινά

Ρεπορτάζ / Μυστήριο, βία, σκάνδαλα και διαπλοκή: Η σάγκα της Μονής Σινά

Από την έρημο Σινά και την Ιερουσαλήμ μέχρι το Φανάρι, από το Κάιρο και την Αθήνα μέχρι τις Βρυξέλλες, εκτυλίσσεται μια εκκλησιαστική-διπλωματική υπόθεση που θα μπορούσε να γίνει ταινία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ