ADVERTORIAL
Η αναδρομική έκθεση του πολυσχιδούς καλλιτέχνη Gösta Hellner φιλοξενείται αυτό το καλοκαίρι στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, δίνοντάς μας μια σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσουμε έξι δεκαετίες αδιάκοπης δημιουργίας.
Η έκθεση έχει τον τίτλο «Η χρησιμότητα του άχρηστου», μια φράση που συνοψίζει εύστοχα τη φιλοσοφία του Hellner, ο οποίος από τη δεκαετία του ’90 πειραματίζεται με ευτελή υλικά και μετατρέπει το «ασήμαντο» σε εικαστικό σχόλιο. Σουβέρ, αποκόμματα εφημερίδων, ξυλαράκια και χαρτιά αποκτούν μορφή, χρώμα και αφήγηση, γίνονται στήλες, νότες, γιρλάντες, λουλούδια, μικρές καθημερινές ποιητικές κατασκευές.

Ο Gösta Hellner γεννήθηκε στο Münster/Westfalen της Γερμανίας. Τη δεκαετία του 1960 σπούδασε φωτογραφία και γραφικές τέχνες στο Μόναχο, στη Bayerische Staatslehranstalt für Photographie. Ως διακεκριμένος φοιτητής, ανέλαβε τη θέση του φωτογράφου στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας και άλλαξε τον τρόπο φωτογράφισης των αρχαιοτήτων. Από τη δεκαετία του ’80 αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην τέχνη, δημιουργώντας έργα μεγάλων διαστάσεων για τον βιομορφισμό, εμπνευσμένα από τα κινήματα της pop και op art. Εμπνεόμενος από το τοπίο της Άνδρου, ζωγράφισε σειρά έργων με θέμα τα στήματα του νησιού (αυτούς τους μεγάλους σχιστόλιθους που χαρακτηρίζουν τη νησιωτική αρχιτεκτονική) και κατασκευάζει μύλους ως αναπαράσταση των ακινητοποιημένων μύλων στο νησί των ανέμων.
Ο Hellner δεν σταμάτησε ποτέ να δημιουργεί. Η έκθεση παρουσιάζει μόνο ένα δείγμα από το τεράστιο έργο του μέσα από την επιμέλεια της Άννας Πετροπούλου και της Μυρτιάς Hellner.
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας, πάρκο Ελευθερίας (στάση μετρό Μέγαρο Μουσικής).
Από 25/6 έως 23/7. Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 11:00-19:00, Σάβ.-Κυρ. 10:00-15:00.
Είσοδος ελεύθερη
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0