6 τροφές που δεν πρέπει να καταναλώσετε, αν ετοιμάζεστε να κολυμπήσετε

6 τροφές που δεν πρέπει να καταναλώσετε, αν ετοιμάζεστε να κολυμπήσετε Facebook Twitter
0

Όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάζονται περίπου τέσσερις ώρες για να χωνέψουμε το φαγητό μας. Ωστόσο, για κάποιον παράξενο λόγο, το καλοκαίρι και με τον πειρασμό της θάλασσας ή έστω της πισίνας κοντά μας, αυτή την οδηγία την ξεχνάμε, μεγιστοποιώντας την πιθανότητα πνιγμού ή άλλων επιπλοκών μέσα στο νερό. Κι όμως, σε αυτές τις 4 ώρες όλοι γνωρίζουμε τις διαδικασίες του οργανισμού για τη λειτουργία της πέψης: όλο το οξυγόνο και η ενέργειά μας κατευθύνεται προς το στομάχι, απομακρύνεται το γαλακτικό οξύ που σωρεύεται στους μύες κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ακόμα πιο απλά: όταν χωνεύουμε το φαγητό, κατά τη διάρκεια της πέψης δηλαδή, αυξάνεται η θερμοκρασία του οργανισμού. Με το να μπούμε στη θάλασσα –και αφού έχουμε καθίσει έστω και λίγα λεπτά στον ήλιο- υπάρχει ένας πρώτος σοβαρός κίνδυνος για θερμικό σοκ από τη διαφορά θερμοκρασίας του σώματος που έρχεται σε επαφή με το νερό (όσο ζεστό κι αν είναι).  

Καλό, λοιπόν, είναι να βουτάμε στη θάλασσα τουλάχιστον με μία απόσταση 3-4 ωρών από τη στιγμή που καταναλώσαμε ένα γεύμα, ακόμα κι αν κάποιοι επιμένουν ότι μετά από μία ώρα όλα είναι εντάξει.  

Ωστόσο, τα χειρότερα προκύπτουν μετά από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, τις οποίες καλό είναι να αποφεύγουμε αν πρόκειται να κολυμπήσουμε.

Συγκεκριμένα, αν ετοιμαζόμαστε για μια μέρα στη θάλασσα, καλό είναι να αποφεύγουμε:

#1

Φασόλια / φακές / αρακάς

Τα όσπρια γενικώς, αλλά ειδικώς τα φασόλια και οι φακές (αλλά και ο αρακάς) είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάτι εξαιρετικό για την υγεία του οργανισμού, αλλά όχι όταν πρόκειται να κολυμπήσουμε. Η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, κράμπες, αλλά και έντονη δυσφορία μέσα στο νερό, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται αν ειναι να κολυμπήσετε.

#2

Πικάντικο, καυτερό φαγητό

Τα καυτερά φαγητά μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ αν κολυμπάτε σε ύπτια θέση, είναι μεγάλη η πιθανότητα γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης. Αν βρίσκεστε μέσα στο νερό ενώ σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρεπει να παραμείνετε ψύχραιμοι και με ήρεμες, μαλακές κινήσεις να προσπαθήσετε να βγείτε από το νερό. 

#3

Ο καφές

Οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει την ξεκούρασή μας κάτω από την ομπρέλα με έναν ωραίο παγωμένο καφέ. Δυστυχώς, ο καφές αποτελεί μία επιλογή υψηλού ρίσκου, καθώς η καφεΐνη μπορεί μεν να μας γεμίζει με ενέγεια, όμως, είτε βρίσκεται στον καφέ είτε σε ενεργειακά ποτά μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και κάποτε διάρροια ή ναυτία.

#4

Τηγανιτά / Παγωτά / Αναψυκτικά

Γενικώς, δεν συνίσταται η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά πριν κολυμπήσετε, καθώς πρόκειται για γεύματα που μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία και πολύ συχνά δυσφορία. Προτιμήστε ένα πιο ελαφρύ σορμπέ ή γεύματα με χαμηλό θερμιδικό φορτίο. Επίσης, πείτε όχι στα αναψυκτικά, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και κράμπες, μία καθόλου ευχάριστη εξέλιξη για κάποιον που βρίσκεται στο νερό και προσπαθεί να κολυμπήσει.

#5

Το σέλινο

Το σέλινο μπορεί να προκαλέσει μία αντίδραση που κάνει το ανθρώπινο δέρμα εξαιρετικά ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτιβοβολία. Η έκθεση στον ήλιο μετά την κατανάλωση σέλινου μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες και εγκαύματα στο δέρμα σας, οπόε αποφύγετε να φάτε κάτι με σέλινο, τουλάχιστον μία ημέρα πριν την

Ορισμένες τροφές, όπως το σέλινο, μπορεί να προκαλέσουν μια χημική αντίδραση που κάνει το δέρμα σας υπερευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η έκθεση στον ήλιο μετά την κατανάλωση σέλινου ή ακόμα και το να έχετε τους χυμούς του στα χέρια σας μετά το κόψιμο του λαχανικού μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να πάθετε εγκαύματα και φουσκάλες στο δέρμα σας. Αποφύγετε το οπωσδήποτε πριν από μια μέρα κολύμβησης στην πισίνα ή την παραλία!

#6

Το αλκοόλ

Αν και τα beach bars είναι συνυφασμένα με τη διασκέδαση στην παραλία και ένα ποτό, μία μπύρα ή ένα καλοκαιρινό κοκτέιλ μπορεί να είναι αυτό που ζητάμε σε μία ζεστή μέρα στη θάλασσα, το αλκοόλ ακόμα και σε μικρή ποσότητα ή λίγους βαθμούς, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και επίσης μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ορθή μας κρίση. Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ, όχι μόνο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμού, αλλά και τα σοβαρά ατυχήματα σε περίπτωση που κάποιος κάνει θαλάσσια σπορ ή οδηγεί θαλάσσια οχήματα.

Αν και πιθανώς συνδέετε ένα κοκτέιλ ή μια καλοκαιρινή μπύρα με την παραλία, το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, για να μην αναφέρουμε την εξασθενημένη κρίση.

Με στοιχεία από Telegraph, Delish.com

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 18.7.2023

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι πραγματικά μάς παχαίνει τις γιορτές;

Ψυχή & Σώμα / Τι πραγματικά μάς παχαίνει τις γιορτές;

Είναι όντως τα γιορτινά γλυκά ο μεγάλος «ένοχος» για τα κιλά των Χριστουγέννων ή μήπως το πρόβλημα κρύβεται αλλού; Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Ψυχή & Σώμα» η κλινική διατροφολόγος Κωνσταντίνα Κεραμύδα ανοίγει τη συζήτηση γύρω από τη σχέση μας με το φαγητό στις γιορτές.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η «τεμπελιά» ξεκινά από τον εγκέφαλο

Υγεία & Σώμα / Η «τεμπελιά» ξεκινά από τον εγκέφαλο

Όταν κάποιοι εγκεφαλικοί μηχανισμοί δυσλειτουργούν, άτομα που κάποτε έμοιαζαν πολύ κινητοποιημένα, μπορούν ξαφνικά να γίνουν παθολογικά απαθή, σύμφωνα με τoν καθηγητή Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μασούντ Χουσέιν.
THE LIFO TEAM
9, 32, 66 και 83 ετών: Αυτές είναι οι πέντε κρίσιμες ηλικίες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Υγεία & Σώμα / Ποιες είναι οι πέντε πιο κρίσιμες ηλικίες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Μια νέα μελέτη εντοπίζει τέσσερα βασικά σημεία καμπής στην ανάπτυξη των νευρικών συνάψεων κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, ένα εύρημα που ίσως βοηθήσει στην κατανόηση των αλλαγών στη γνωστική λειτουργία.
THE LIFO TEAM
«Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Υγεία / Ολυμπία Κρασαγάκη: «Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Η φωτογράφος Ολυμπία Κρασαγάκη μιλά για την ημέρα μετά τον καρκίνο του μαστού: για το σώμα που αλλάζει, τον φόβο που επιστρέφει κάθε έξι μήνες, τις σχέσεις που διαπραγματεύεσαι εκ νέου και τη δύναμη που, τελικά, γεννιέται μέσα από όλα αυτά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ξαναρχίζεις τη ζωή σου χάρη στη δωρεά οργάνων

Υγεία & Σώμα / «Ναι, γύρισα στη ζωή μου»: Αρχίζοντας ξανά, χάρη στη δωρεά οργάνων

Η Δήμητρα Ντίλιου και η Αθανασία Παπαρήγα, που συμμετείχαν στην καμπάνια του Ιδρύματος Ωνάση, μιλούν στη LiFO για το πώς είναι να ανεβαίνεις ξανά, σαν να είναι η πρώτη φορά, στο αγαπημένο σου ποδήλατο ή να φιλάς τον άνθρωπό σου χωρίς πόνο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με Ozempic και Mounjaro

Ψυχή & Σώμα / Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με τα GLP-1

Τα φάρμακα GLP-1 αλλάζουν τον τρόπο που τρώμε και τον ρυθμό με τον οποίο χάνουμε βάρος. Ποια διατροφή όμως προστατεύει από παρενέργειες, απώλεια μυϊκής μάζας και πιθανή επαναπρόσληψη κιλών, όταν η θεραπεία σταματήσει;
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Υγεία & Σώμα / 16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Προκαλεί σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, αλλά κανείς μας δεν μπορεί να το αποφύγει εντελώς. Συγκεντρώσαμε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους αντίδρασης για τις στιγμές που οι ορμόνες του στρες κατακλύζουν το σώμα σας…
THE LIFO TEAM
Το αόρατο διατροφικό πρόβλημα: Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Ψυχή & Σώμα / Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Μπορεί να μη μιλάμε συχνά για τη δυσθρεψία, όμως επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν. Η δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και προϊσταμένη του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», εξηγεί γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα βάρους αλλά και μια κατάσταση με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το λίπος που δεν φαίνεται μπορεί να είναι και το πιο επικίνδυνο.

Ψυχή & Σώμα / Το λίπος που δεν φαίνεται είναι και το πιο επικίνδυνο

Το σπλαχνικό λίπος, αυτό που τυλίγει τα εσωτερικά μας όργανα, συνδέεται με καρδιοπάθειες, διαβήτη και φλεγμονές. Για όλα αυτά μιλάμε με τη διαιτολόγο Πηνελόπη Δουβογιάννη, αλλά και για το πώς η σωστή διατροφή μπορεί να το μειώσει αποτελεσματικά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς μαθαίνουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά;

Ψυχή & Σώμα / Σε ένα παιδί που ξέρει μόνο το TikTok, πώς μιλάς για σινεμά;

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και διοργανώτρια του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Καλλιόπη Χαραλάμπους εξηγεί πώς μπορούμε να μάθουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά και αν η μαγεία της μεγάλης οθόνης μπορεί ακόμα να συγκινεί στην ψηφιακή εποχή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Ψυχή & Σώμα / Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Η πρωτεΐνη έχει γίνει το νέο «ιερό δισκοπότηρο» της διατροφής  Όμως, πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε πραγματικά, και μπορούμε να την καλύψουμε χωρίς να τρώμε κρέας; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον δρα Αντώνη Βλασσόπουλο για τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης, τη βιωσιμότητα, τα διατροφικά trends και τη φιλοσοφία στην οποία βασίζεται το φαγητό που επιλέγουμε.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Ψυχή & Σώμα / «Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Πώς να κάνεις το άγχος να λειτουργήσει υπέρ σου, όχι εναντίον σου; Μερικές φορές είναι το σήμα κινδύνου του οργανισμού, ένα εσωτερικό καμπανάκι που μας ειδοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά — ή πως κάτι αλλάζει. Μπορούμε, άραγε, να το μετατρέψουμε από βάρος σε εργαλείο;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake news»

Ψυχή & Σώμα / «Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake»

Όλοι έχουν άποψη για τη διατροφή, από τους influencers μέχρι τους TikTokers και τους αυτοαποκαλούμενους «nutrition experts». Όμως, ποια είναι πραγματικά η αλήθεια μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών; Και τι σημαίνει τελικά «να ξέρεις να τρως σωστά»; H επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής, Διατροφικής Συμπεριφοράς και Συμβουλευτικής, Ευαγγελία Φάππα μας εξηγεί.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Ψυχή & Σώμα / Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Η λέξη «νάρκισσος» έχει γίνει της μόδας: τη χρησιμοποιούμε για πρώην, φίλους, συναδέλφους, σχεδόν για όλους. Όμως, τι σημαίνει πραγματικά να είσαι ναρκισσιστής; Και πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε έναν άνθρωπο με ναρκισσιστική διαταραχή από κάποιον που απλώς αγαπά λίγο παραπάνω τον εαυτό του;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ