ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Η κόλαση πίσω από την οθόνη: Βιασμοί παιδιών σε live streaming

Βιασμοί παιδιών σε live streaming

'Ενα νέο αποτρόπαιο φαινόμενο σε έξαρση


 

 Βιασμοί παιδιών σε live streaming Facebook Twitter
Η αστυνομία των Φιλιππίνων διασώζει δύο μικρά κορίτσια και συλλμβάνει μια 39χρονη γυναίκα σε μια επιχείρηση κατά της διαδικτυακής σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών (OSEC) στις 29 Οκτωβρίου 2021. Φωτ. IJM (International Justice Mission)


 

Φιλιππίνες: βιασμός παιδιών σε ζωντανή μετάδοση, η κόλαση πίσω από την οθόνη
 

Lorraine de Foucher, Jean-Baptiste Renaud
ARTE Reportage - Εκπομπή της 10/03/2023
 

Η Diwa είναι 11 ετών. Είναι ένα από τα χιλιάδες θύματα ενός εγκλήματος που αγνοείται πλήρως στην Ευρώπη, αλλά αποτελεί μάστιγα στις Φιλιππίνες. Βιάστηκε από τους γονείς της, ζωντανά στο διαδίκτυο, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις ξένων παιδεραστών που αγόρασαν το θέαμα του βιασμού της και έδωσαν οδηγίες, από απόσταση. Με τα παιδικά της λόγια, αφηγείται τη μοίρα ενός μικρού κοριτσιού που ρίχτηκε στα αρπακτικά, μια "επιχείρηση" όπου κάθε παιδί, κάθε σεξουαλική κακοποίηση έχει ένα τίμημα. "Εξαρτιόταν από το τι ήθελαν να μας κάνουν και τι θα μας ζητούσαν να κάνουμε."
Παντού, σε ολόκληρη τη χώρα, το φαινόμενο γνώρισε μία έξαρση την εποχή του εγκλεισμού.  'Εκτοτε, μετά το τέλος της πανδημίας, δεν μειώθηκε ποτέ.
Αυτοί που κακοποιούν σωματικά τα παιδιά, στις Φιλιππίνες, οι δυτικοί παραγγελιοδόχοι. Χάρη σε έγγραφα από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, η ομάδα μας έχει εντοπίσει έναν Ελβετό και έναν Βρετανό. Δεν υπάρχει darkweb, ούτε κρυπτονομίσματα. Όλα συμβαίνουν στο Facebook, μέσω μερικών από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων στον κόσμο.
Η Diwa, ο μικρότερος αδελφός της και ο μικρότερος ξάδελφός της έχουν βρει καταφύγιο στην Preda [
Preda Foundation, ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στις Φιλιππίνες για τα δικαιώματα των παιδιών -σ.σ.], το νέο τους σπίτι στην περιοχή Olongapo, δυτικά της πρωτεύουσας Μανίλα.
Μία αποκαλυπτική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την καθημερινή εφημερίδα Le Monde, για να δώσει μεγαλύτερη απήχηση σε αυτές τις αποκαλύψεις.

"'Οταν είναι έτσι ο καιρός, θυμάμαι. 'Οταν είναι ήσυχα, όταν ο κόσμος είναι ήσυχος, όταν έχει αέρα και ακούγονται τραγούδια. Τότε θυμάμαι. Δεν μπορούσαμε πια να πηγαίνουμε στο σχολείο. 'Ηταν Ιούλιος. Αυτό άρχισε την περίοδο της καραντίνας με το Covid19. Οι γονείς μου έχασαν τη δουλειά τους, και έκαναν αυτό στη θέση. Μας εκμεταλλεύτηκαν. Ο θείος μου ήταν εκείνος που κατέβασε μία εφαρμοφή κι έπειτα όλη η οικογένεια το έκανε.

Οι ξένοι που βλέπατε στα βίντεο. Ήταν καλοί ή σας τρόμαζαν;

Μας τρόμαζαν. Είχαμε άγχος.

Γιατί σας άγχωναν;

Επειδή εξαρτιόταν τι ήθελαν να μας κάνουν. Τι είχαν σκεφτεί να μας κάνουν.

Πες μου, οι ξένοι που βλέπατε στα βίντεο, ήταν οι ίδιοι ή ήταν διαφορετικοί κάθε φορά;

Διαφορετικοί κάθε φορά.

Εμένα προτιμούσαν επειδή ήμουν κορίτσι και εξαιτίας αυτού είχα μόνο μία μέρα για να ξεκουραστώ.

Μόλις καθόμουνα στο καναπέ με καλούσαν. Μου έλεγαν ότι δεν θα πάρει πολλή ώρα. Με εκβίαζαν. Αν δεν έκανα αυτό που ζητούσαν θα με έβγαζαν ολόγυμνη στο δρόμο."

Σας έδειχναν στους ξένους από το τηλέφωνο ή από τον υπολογιστή;

Από ένα τηλέφωνο.

(Ερώτηση στον αδερφό της) Κι εσένα πόσες φορές σε έδειξαν με το τηλέφωνο;

'Οχι πολλές φορές.

(Το άλλο αγοράκι) 'Οχι, ήταν πολλές φορές!

Αυτόν τον έδειξαν όσες φορές κι εμένα.

(Η Diwa πάλι) Θέλω να κλάψω.

'Οταν πήγαινα να κοιμηθώ το βράδυ, με φώναζαν άλλη μια φορά.

Μερικές φορές πάθαινα κρίση επειδή με φώναζαν συνέχεια. Μας έλεγαν πάντα ότι δεν θα πάρει πολλή ώρα κι ότι είμασταν υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Μας έλεγαν ότι ήταν για να φτιαχτεί η στέγη.

Σας αρέσει εδώ στην Preda;

Ναι.

Γιατί;

Τρώω εδώ τρεις φορές τη μέρα. Στο σπίτι πότε ναι πότε όχι.

Diwa, 11 ετών.


 

 Βιασμοί παιδιών σε live streaming Facebook Twitter
Κατάσχεση κινητών κατά την ίδια επιχείρηση της αστυνομίας των Φιλιππίνων. Φωτ. IJM (International Justice Mission)


 

Παιδεραστία: "Το φαινόμενο του βιασμού παιδιών σε live streaming βρίσκεται σε έξαρση"

Laurie Fachaux  
TV5Monde - 31.10. 2019
 

Η παιδική πορνογραφία παρουσιάζει μεγάλη έξαρση. Στο Διαδίκτυο, ο αριθμός των εικόνων αυξάνεται. Ένα άλλο φαινόμενο είναι το live streaming σε πλατφόρμες όπως το Skype. Οι παιδόφιλοι δεν χρειάζεται πλέον να ταξιδεύουν στη Νοτιοανατολική Ασία, ιδίως στις Φιλιππίνες, για να δουν βιασμούς παιδιών. Συνέντευξη με τον Yann Le Goff, αστυνομικό διοικητή και ακόλουθο εσωτερικής ασφάλειας της γαλλικής πρεσβείας στη Σιγκαπούρη.
 

TV5Monde: Σε τι συνίσταται η δουλειά σας;

Yann Le Goff: Η δουλειά μου είναι να εντοπίζω παιδόφιλους στο Διαδίκτυο, μαζί με τους Αμερικανούς, Αυστραλούς, Βρετανούς και Ολλανδούς συναδέλφους μας. Είμαστε μερικοί ακόλουθοι εσωτερικής ασφαλείας που ασχολούνται με αυτό το θέμα· έχω συναδέλφους στην Ινδία και την Ταϊλάνδη για παράδειγμα.

Η δράση μας συντονίζεται στη Γαλλία από το Office central de la répression des violences aux personnes [Κεντρικό Γραφείο Καταστολής της Βίας κατά Προσώπων -σ.σ.]. Το OCRVP, το οποίο αποτελεί μέρος της δικαστικής αστυνομίας, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εφαρμογής των δράσεών μας.

Με το live streaming, οι παιδόφιλοι, από τη χώρα όπου βρίσκονται (συχνά δυτικές χώρες), παραγγέλνουν εξ αποστάσεως τον βιασμό ενός παιδιού έναντι οικονομικού αντιτίμου. Όταν ξεκινά το live streaming, ο παιδόφιλος δίνει εντολές σε έναν παραγγελιοδόχο που βρίσκεται μαζί με το παιδί, στις Φιλιππίνες για παράδειγμα. Εκεί, ο παραγγελιοδόχος θα κάνει ό,τι του ζητήσει να κάνει στο παιδί ή στα παιδιά.

Οι παιδόφιλοι έχουν καταλάβει ότι είναι όλο και πιο επικίνδυνο να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Έχουν επίσης συνειδητοποιήσει ότι από το σαλόνι τους, με τη σημερινή τεχνολογία, απολαμβάνουν μία κάποια ανωνυμία για να πραγματοποιούν τις εγκληματικές τους πράξεις. Πρόκειται για ένα ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο αυξάνεται ραγδαία.

Το 2019, έχουν αποκαλυφθεί πολλές περιπτώσεις. Διαπιστώνουμε μια αυξητική τάση, αλλά δεν διαθέτω τα στοιχεία.


[Η έκρηξη της παιδικής πορνογραφίας στις ΗΠΑ

Μια έρευνα των New York Times, που δημοσιεύθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2019, αποκαλύπτει ότι ο όγκος του περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλός στις Ηνωμένες Πολιτείες. 45 εκατομμύρια φωτογραφίες και βίντεο παιδικής πορνογραφίας αναφέρθηκαν το 2018. Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό του 2017 (18,4 εκατομμύρια).

Στο πλαίσιο μιας μεγάλης επιχείρησης κατά της παιδοφιλίας στο διαδίκτυο, σχεδόν 1.700 άτομα συνελήφθησαν μέσα σε δύο μήνες, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.]
 

Πώς βλέπετε ότι το φαινόμενο του live streaming αναπτύσσεται;

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να φανεί μέσα από τις αναφορές, αυτά που ανακαλύπτουμε στα φόρουμ παιδόφιλων και μέσα από τα στοιχεία που μπορούν να μας επιστήσουν την προσοχή οι οικονομικοί οργανισμοί. Επιπλέον, πολλές ΜΚΟ επί τόπου διαπιστώνουν αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

Στο παρελθόν, η κοινότητα των παιδόφιλων λειτουργούσε κάπως κλειστά. Σήμερα, η νέα τεχνολογία προσφέρει έναν πρωτοφανή αριθμό φωτογραφιών και βίντεο, ο οποίος ανανεώνεται καθημερινά.

Από τη στιγμή που αυτές οι εικόνες έχουν γίνει τόσο κοινές, έχεις την ανάγκη να δεις περισσότερες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε βιασμούς παιδιών ηλικίας μόλις λίγων μηνών.

Η παιδική πορνογραφία στο Διαδίκτυο κοστίζει λιγότερο από ένα αεροπορικό εισιτήριο για τη Νοτιοανατολική Ασία. Πόσο αποτιμάται η ζωντανή μετάδοση μιας παιδοφιλικής πράξης;

Ο βιασμός ενός παιδιού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία του παιδιού, η τοποθεσία της κακοποίησης ή ο αριθμός των ατόμων στην αλυσίδα των παιδόφιλων. Ο βιασμός ενός παιδιού στη Νοτιοανατολική Ασία μέσω live streaming κοστίζει μεταξύ 30 και 100 δολαρίων ΗΠΑ, σπάνια περισσότερο.

Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο υψηλότερη είναι η τιμή. Το τίμημα για το βιασμό ενός παιδιού ηλικίας 2 ετών ή μικρότερου είναι περίπου 100 δολάρια. Έχουμε περιπτώσεις παιδιών ηλικίας μόλις λίγων μηνών.

Από ποιες χώρες προέρχονται οι θύτες και τα θύματα;

Οι χώρες που προμηθεύουν παιδόφιλους είναι κυρίως οι "δυτικές" χώρες: Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Αυστραλία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, καθώς και οι σκανδιναβικές χώρες. Όλες αυτές οι χώρες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: μια πολύ μεγάλη κοινότητα παιδόφιλων. Διαπιστώνουμε ότι μια κοινότητα παιδόφιλων εμφανίζεται τώρα και σε ορισμένες ασιατικές χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Κίνα.

Τα θύματα προέρχονται κυρίως από τις Φιλιππίνες. Ακολουθούν η Ταϊλάνδη, το Λάος, η Καμπότζη και το Νεπάλ. Το φαινόμενο αυτό συμβαδίζει με τον σεξουαλικό τουρισμό.

Αυτό το φαινόμενο του live streaming εμφανίστηκε πριν από πέντε χρόνια. Έχουν αλλάξει οι κανόνες απορρήτου ορισμένων εφαρμογών όπως το Skype;

Η πρόσβαση στην τεχνολογία έχει γίνει πιο δημοκρατική. Η ανωνυμία έχει βοηθηθεί σημαντικά, ειδικά στο Skype. Όταν έχεις μια ζωντανή σύνδεση με τις Φιλιππίνες και έχεις μπροστά σου έναν βιασμό, δεν πρόκειται να σε ενοχλήσουν.

Τι λέει ο νόμος στη Γαλλία σχετικά με αυτή τη μάστιγα;

Ο νόμος αντιμετωπίζει αυτό το φαινόμενο της ζωντανής μετάδοσης με τα υπάρχοντα νομοθετικά κείμενα. Σήμερα στη Γαλλία μπορούμε να συγκρατήσουμε τη συνενοχή του βιασμού από τον υεντολοδόχο (αυτόν που δίνει εντολές στον θύτη που βρίσκεται στις Φιλιππίνες). Πολύ λίγες περιπτώσεις έχουν φτάσει στο δικαστήριο.

Εάν το άτομο κατέχει μόνο εικόνες παιδικής πορνογραφίας, θα καταδικαστεί για αυτήν την πράξη. Η ποινή είναι λιγότερο αυστηρή από την καταδίκη για συνέργεια σε βιασμό.

Μένει να δούμε αν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα νέο αδίκημα και αν αυτή η συμπεριφορά, δηλαδή η ζωντανή μετάδοση, θα πρέπει να καταστεί ανεξάρτητο αδίκημα.

Πως εκτιμάτε τη συνεργασία με τις Φιλιππίνες;

Η συνεργασία με την αστυνομία των Φιλιππίνων είναι απόλυτη, εξαιρετική. Σε αυτή τη χώρα, ο νόμος δεν είναι ανεκτικός: τα άτομα αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη. Δεν υπάρχει καμία ανοχή στο φαινόμενο.

Βρέθηκα στις Φιλιππίνες στις αρχές Αυγούστου για να τους παράσχω πληροφορίες σχετικά με μια υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γαλλία. Δυόμισι εβδομάδες αργότερα, ο Φιλιππινέζος ενδιάμεσος συνελήφθη επ' αυτοφώρω.

Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας τους πόρους των Φιλιππίνων -μια αναπτυσσόμενη χώρα- και τα μέσα της αστυνομίας της για να μπορέσει να εντοπίσει τις αξιώπινες πράξεις.
Είναι πιθανό ότι τους επόμενους μήνες θα υπογράψουμε συμφωνία δικαστικής συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και των Φιλιππίνων.

Η IP ενός υπολογιστή (ο αριθμός που ταυτοποιεί κάθε υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο) σας συνδέει με μια φυσική διεύθυνση. Στις φαβέλες, δεν υπάρχουν ονόματα δρόμων, αλλά στενάκια στριμωγμένα ανάμεσα σε παράγκες φτιαγμένες με ετερόκλητα υλικά. Μέσα σε αυτές τις παράγκες γίνονται οι κακοποιήσεις.

Στη Γαλλία, ο εντοπισμός αυτών των πράξεων δεν είναι τόσο περίπλοκος: οι δρόμοι έχουν ονόματα, τα σπίτια έχουν αριθμούς. Αλλά από τη στιγμή που θα βρεθείς σε μια φαβέλα στη Μανίλα ή σε μια πολύ αγροτική περιοχή όπως το νησί Σεμπού, ο εντοπισμός τους δεν είναι εύκολος.

Εδώ χρειάζεται να συνδυάσουμε τις προσπάθειές μας με τους Αμερικανούς και τις ευρωπαϊκές χώρες, για να προσφέρουμε την τεχνική και επιχειρησιακή μας συνεργασία στους Φιλιππινέζους.

Τι ζητάτε από τις πλατφόρμες να κάνουν για να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε παιδόφιλους, ή ακόμη και να σταματήσουν αυτά τα live streaming;

Υπάρχει καλή συνεργασία με τους παρόχους: μόλις εντοπίσουν εικόνες, οι οποίες ανταλλάσσονται από παιδόφιλους, αφαιρούνται αμέσως.

Οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν άλλες πλατφόρμες, όπως τα φόρουμ, για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Κατά διαστήματα, κάποια απ' αυτά κλείνουν, αλλά άλλα ανοίγουν.
Αυτές οι παθογένειες πρέπει να ληφθούν υπόψη και από ψυχιατρική άποψη, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να ζήσουν καλύτερα, χωρίς αυτές τις φαντασιώσεις και παρορμήσεις.

Ποιες ενέργειες καταβάλλονται για να αποτραπεί το live streaming;

Παρακολουθούμε τις πλατφόρμες, τα μέρη όπου ανταλλάσσονται συμβουλές. Είμαστε όλο και περισσότερο σε θέση να παρακολουθούμε τις χρηματοοικονομικές ροές. Αλλά όταν πρόκειται για ποσά εκατό δολαρίων είναι πολύ περίπλοκο.

Ωστόσο, με οργανισμούς όπως η Tracfin στη Γαλλία και τους αντίστοιχους στο εξωτερικό, καταφέρνουμε να ανταλλάσσουμε πολλές πληροφορίες. Ο αγώνας μας περιλαμβάνει έναν συνδυασμό παραγόντων. Ο στόχος είναι το δίχτυ να γίνεται όλο και πιο λεπτό.

Σε ποια φάση βρίσκεστε σε αυτό το "νέο είδος" κυνηγιού;

Υπάρχει όλο και μεγαλύτερη προθυμία για μια συντονισμένη δράση για την καταπολέμηση των εγκλημάτων κατά παιδιών. Η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες ενώνουν τις προσπάθειές τους με σκοπό να θεσπιστεί, για παράδειγμα, μία ενιαία νομοθεσία για όλες οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Στις δυτικές χώρες θα πρέπει να θέσουμε το ζήτημα της ασθένειας. Αυτές οι παθολογίες πρέπει να ληφθούν υπόψη από ψυχιατρική άποψη, ώστε να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να ζήσουν καλύτερα, χωρίς αυτές τις φαντασιώσεις και τις παρορμήσεις. Χρειαζόμαστε μια απάντηση με όρους δημόσιας υγείας στις δυτικές χώρες.


 


 Βιασμοί παιδιών σε ζωντανή μετάδοση Facebook Twitter
Φωτ. Le Monde

 

Αλμανάκ

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ