Μουσικές Αιχμές από την ΚΟΑ στις 4 Νοεμβρίου στο Μέγαρο

Η βραδιά θα κλείσει με έναν φόρο τιμής στον σπουδαίο Δάντη, από το θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος 700 χρόνια.

The LiFO team, 1.11.2021 | 13:26

«Οι ασήμαντοι καλλιτέχνες μιμούνται, οι σπουδαίοι καλλιτέχνες κλέβουν», έλεγε ο Ιγκόρ Στραβίνσκυ για τη δημιουργική διαδικασία.

 

Ο ίδιος, είχε επηρεαστεί βαθύτατα από φόρμες του παρελθόντος, ωστόσο, χρησιμοποίησε ευρηματικά όλες του τις επιρροές πετυχαίνοντας να θεωρείται καινοτόμος, αλλά και επίκαιρος μέχρι σήμερα.

 

Το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα σε ρε που θα ερμηνεύσει στις 5 Νοεμβρίου η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με σολίστ τον Αντώνη Σουσάμογλου, είναι χαρακτηριστικό της ικανότητας του να υιοθετεί στοιχεία από παλαιότερα μουσικά ρεύματα υποτάσσοντάς τα όμως στο μοναδικό προσωπικό του ύφος. Το πρόγραμμα θα ανοίξει η νέα σύνθεση του μοντέρνου συνθέτη Χρήστου Σαμαρά, Ελευθερία ή Θάνατος, παραγγελία της Κ.Ο.Α.  για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη του Αγώνα για την Ελευθερία.

 

Η βραδιά θα κλείσει με έναν φόρο τιμής στον σπουδαίο Δάντη, από το θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος 700 χρόνια. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει την τραγική ιστορία της Φραντσέσκα ντα Ρίμινι, όπως την αποτύπωσε μουσικά ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι στην ομώνυμη Συμφωνική Φαντασία του. Στο πόντιουμ, ο αναγνωρισμένος Ιταλός μαέστρος Πιερ Κάρλο Ορίτσιο.

 

Το πρόγραμμα με μια ματιά

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (γεν. 1956)

Ελευθερία ή Θάνατος, παραγγελία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

 

ΙΓΚΟΡ ΣΤΡΑΒΙΝΣΚΙ (1882-1971)

Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε

 

ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΥ (1840–1893)

Φραντσέσκα ντα Ρίμινι, συμφωνική φαντασία, έργο 32

 

ΣΟΛΙΣΤ

Αντώνης Σουσάμογλου, βιολί

 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Πιερ Κάρλο Ορίτσιο

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός