Akram Khan & Israel Galvan στη Στεγη Γραμματων & Τεχνων

Akram Khan & Israel Galvan στη Στεγη Γραμματων & Τεχνων Facebook Twitter
0
Akram Khan & Israel Galvan στη Στεγη Γραμματων & Τεχνων Facebook Twitter
Κυκλικές κινήσεις χεριών, παράλληλοι βηματισμοί, εναλλαγές ρυθμών και μουσικών ήχων που τα δύο κορμιά παράγουν...

Ο Ισπανός Ίσραελ Γκαλβάν, ο σημαντικός ανανεωτής του φλαμέγκο και σημαντική καλλιτεχνική φυσιογνωμία που τολμάει να εισάγει στην τέχνη του και στις παραστάσεις του θέματα υπαρξιακά και ιστορικά, που ταράζουν και ενοχλούν. Αυτό συνέβη με την παράσταση που είδαμε πέρσι στη Στέγη Lo Real/Le Réel/The Real, όπου αναψηλαφούσε μέσα από τον χορό τις διώξεις των Ρομά από τους ναζί, μια παράμετρος του Ολοκαυτώματος που συνήθως δεν θίγεται. Η παράσταση εκείνη αποθεώθηκε κι επιβραβεύτηκε από το διεθνές κοινό, δημιουργώντας παράλληλα πλήθος αντιδράσεων.

Κώδικες έκφρασης σωμάτων που χάνονται στα βάθη των αιώνων, παραδόσεις από εντελώς διαφορετικά μέρη του κόσμου, ενέργειες που συναντιούνται μέσα σε έναν οικουμενικό και πανανθρώπινο πολιτισμό.


Ο Βρετανός Άκραμ Καν, γνωστός στο ελληνικό κοινό από τις παραστάσεις που έχει παρουσιάσει στην Αθήνα με παρτενέρ του την Σιλβί Γκιλέμ, είναι άλλη μια χαρισματική περίπτωση ερμηνευτή και χορογράφου, ένας σημαντικός ανανεωτής αξιοσημείωτου μεγέθους, ως ερμηνευτής αλλά και ως χορογράφος. Παρέλαβε τον παραδοσιακό ινδικό χορό κατάκ, που χορεύει από παιδί χάρη στην καταγωγή του από το Μπαγκλαντές, και του έδωσε άλλη πνοή, μπολιάζοντάς τον με στοιχεία του μοντέρνου ευρωπαϊκού χορού και τανάπαλιν.

Akram Khan & Israel Galvan στη Στεγη Γραμματων & Τεχνων Facebook Twitter
Αυτοί οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες, και σούπερ σταρ, συναντιούνται επί σκηνής στη διεθνή συμπαραγωγή Torobaka (ταύρος-αγελάδα) της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών και ενώνουν τα πολύ προσωπικά τους στυλ σε έναν διάλογο...


Αυτοί οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες, και σούπερ σταρ, συναντιούνται επί σκηνής στη διεθνή συμπαραγωγή Torobaka (ταύρος-αγελάδα) της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών και ενώνουν τα πολύ προσωπικά τους στυλ σε έναν διάλογο, σχολιασμό και αντιπαράθεση των δύο χορών, αλληλοσυμπληρώνοντας αλλά και κρατώντας ο καθένας την ανεξαρτησία των κινήσεών του, φτάνοντας σε ένα κρεσέντο με την ένωσή τους. Κυκλικές κινήσεις χεριών, παράλληλοι βηματισμοί, εναλλαγές ρυθμών και μουσικών ήχων που τα δύο κορμιά παράγουν. Κώδικες έκφρασης σωμάτων που χάνονται στα βάθη των αιώνων, παραδόσεις από εντελώς διαφορετικά μέρη του κόσμου, ενέργειες που συναντιούνται μέσα σε έναν οικουμενικό και πανανθρώπινο πολιτισμό. Μια εκρηκτική παράσταση ελευθερίας, εξαγνισμού και ακραίου ταμπεραμέντου, με ζωντανή μουσική να συνοδεύει τους δύο ανυπέρβλητους σολίστες.

Akram Khan & Israel Galvan, Torobaka. 10-15 Μαρτίου, 20.30. Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Κεντρική Σκηνή. www.sgt.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κύκνειο άσμα του Λευτέρη Βογιατζή

20 χρόνια LiFO / Λευτέρης Βογιατζής για τελευταία φορά

Την εικοσαετία που μας πέρασε βιώσαμε και την απώλεια ενός από τους σημαντικότερους ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου. Ο Λευτέρης Βογιατζής έφυγε από τη ζωή το 2013. Ο «Αμφιτρύωνας» του Μολιέρου έμελλε να είναι η τελευταία του παράσταση. Η Ελένη Ευθυμίου που υπήρξε βοηθός του μιλά για πρώτη φορά και αφηγείται όσα έζησε δίπλα του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τα άλλαξε όλα με το «καλημέρα»

20 χρόνια LiFO / Ο Γιώργος Λούκος τα άλλαξε όλα με το «καλημέρα»

Το 2006 είναι η πρώτη χρονιά του στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών. Το πρόγραμμα εκείνης της χρονιάς ήταν η αρχή μιας σπουδαίας περιόδου για τους Αθηναίους. Τι καινούργιο έφερε;
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
«Λυσιστράτη»: Κι αν είμαι γυναίκα, μη με φθονείς

Αρχαίο Δράμα Explained / «Λυσιστράτη»: Πόθος και πειθώ στον Ιερό Βράχο

Ποια είναι η σχέση του έρωτα με τον πόλεμο; Ποιος ο πολιτικός ρόλος των γυναικών σε μια κοινωνία σαν την αρχαία Αθήνα; Η κριτικός θεάτρου Λουίζα Αρκουμανέα μάς μυεί στο σπουδαίο έργο του Αριστοφάνη.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η άνοιξη της ΕΛΣ

20 χρόνια LiFO / Η άνοιξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Η μεταφορά της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ σηματοδότησε μια νέα εποχή καλλιτεχνικής εξωστρέφειας και δημιουργικής ανανέωσης. Ανάμεσα στις σημαντικές παραγωγές που παρουσιάστηκαν στη νέα της στέγη, ξεχωρίζουμε δύο παραστάσεις-σταθμούς: τη «Φόνισσα» και τον «Βότσεκ».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Αδελφοποιώντας τη χώρα: Από τα ολιγάριθμα pride στις μεγάλες queer παραστάσεις

20 χρόνια LiFO / Αδελφοποιώντας τη χώρα: Από τα ολιγάριθμα pride στις μεγάλες queer παραστάσεις

Μέσα σε είκοσι χρόνια, η Ελλάδα άλλαξε τους νόμους της και τον τρόπο που φαντάζεται το φύλο και την επιθυμία. Η κουίρ τέχνη υπήρξε πρωταγωνίστρια αυτού του μετασχηματισμού.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ