Δύο Ελιές Κυρ-Γιάννη Μπουτάρη 2004, Τοπικός Οίνος Ημαθίας
Ο Στέλιος Μπουτάρης, ο γιος του Γιάννη Μπουτάρη, μας είχε στείλει το νέο τους «Δύο Ελιές 2004» εδώ και μήνες. Αλλά το φυλάξαμε λίγο, να ξεκουραστεί από το ταξίδι του. Πρόκειται για μια πολυποικιλιακή σύνθεση (60% Syrah, 30% Merlot και 10% Ξινόμαυρο) από σταφύλια που καλλιεργούνται στο ομώνυμο αμπελοτόπι του κτήματος στη Νάουσα, στο σημείο που βρίσκονται –τι άλλο;– δύο αιωνόβια ελαιόδεντρα. Πέρα από το ρομαντισμό της υπόθεσης, είναι κοινό μυστικό ότι ορισμένα αμπελοτόπια δίνουν καλύτερα σταφύλια από άλλα, ή έστω με άλλη προσωπικότητα. Και μπράβο στο Κτήμα Κυρ Γιάννη που εξερευνά (και εμπορικά) το θέμα. Το εν λόγω χαρμάνι παντρεύει αρμονικά τις τρεις διαφορετικές ποικιλίες παίρνοντας χρώμα, άρωμα και γευστικό πλούτο από το Syrah, γλύκα και όγκο από το Merlot, δομή, τσαγανό και «διαφορετικότητα» (για τις διεθνείς αγορές) από το Ξινόμαυρο. Πυκνό, σκούρο πορφυρό χρώμα, αρκετά πολύπλοκο άρωμα μικρών μαύρων φρούτων με βάθος μαζί με λίγη σάρκα, αλλά και βανίλια (από το βαρέλι). Καλή δομή στο στόμα με μέτριο προς μεγάλο σώμα, με ευπρόσδεκτη οξύτητα και μακρά επίγευση. Αν και πίνεται από τώρα, μετά από 2-3 χρόνια παλαίωσης θα αρχίσει να αποκαλύπτει περισσότερα κάλλη. Τιμή: €16. Διάθεση: Καρούλιας, 210 8141 801

Ταχυφαγείο
Η Γλυφάδα συνεχίζει να ανακαλύπτει νέες τάσεις ή να τις σουλουπώνει, τουλάχιστον: Το «25ράκι» είναι ένα ολοκαίνουριο, μικρό και πολύ όμορφο τσιπουράδικο που κινείται στην αισθητική της hip ταβέρνας αλλά με έμφαση στους μεζέδες (Μπότσαρη 8, 210 8944 112). Πιο κεντρικά τώρα, τα «Tramezzini Café» ανοίγουν νέο παράρτημα στα Εξάρχεια (Θεμιστοκλέους 63). Στο εντωμεταξύ, στο πρώτο τους κατάστημα (Σοφοκλέους 1), στον πάγκο πάνω από τη βιτρίνα με τα τυλιχτά ιταλικά σάντουιτς εθεάθη ένα πολύ ενδιαφέρον κόκκινο σικελικό κρασί. Πότε με το καλό θα το βάλετε στον κατάλογο, παρακαλώ; Κι άλλος ένας γείτονας της LifO που εκπλήσσει ευχάριστα: Το «Love + Life» (Δραγατσανίου 8, Πλατεία Κλαυθμώνος), με την προσεγμένη ελληνο-μεσογειακή κουζίνα του και τις σωστότατες τιμές του. Βάλε και τον ευχάριστο χώρο, μεσημέρι βράδυ, και έχεις μια συνταγή μάλαμα. Το «Waffle House» στη Βουλιαγμένη (Λ. Ποσειδώνος 17, 210 8961 227) εκτός από τέλεια παγωτά και βάφλες διακρίνεται για το ουσιαστικά ευγενικό του σέρβις. Τα καλά να λέγονται. Και μια ενδιαφέρουσα χορηγία: Το εστιατόριο-club «El Pecado» (Σαρρή & Τουρναβίτου 11, Ψυρρή, 210 3244 049) εκτός από να υποστηρίζει την έκθεση γλυπτών του Σαλβαντόρ Νταλί στο Βυζαντινό Μουσείο (μέχρι 24/03) προτείνει και τρία πιάτα που βασίζονται σε συνταγές της αγαπημένης συντρόφου του Νταλί Gala. Και η δημιουργία περνάει από το στομάχι.

Λάδωσέ το
Το Σάββατο 17 Μαρτίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα εκδηλώσεων για το ελληνικό ελαιόλαδο που γίνεται στο «Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής» (Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου 11, Ιστορικό Κέντρο, 210 3234 612). Εκείνη τη μέρα, από τις 12:00 έως τις 17:00 η συγγραφέας (και πολύ καλή μαγείρισσα) Μυρσίνη Λαμπράκη θα μιλήσει για τα χόρτα και θα προτείνει ιδιαίτερες συνταγές. Στο εντωμεταξύ, τις προηγούμενες μέρες (12:00-15:00) θα μπορείτε να γευτείτε πολλά διαφορετικά ελαιόλαδα από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και να μάθετε τα μυστικά τους. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Το βράδυ, φάε λάδι αλλού.

Βγες έξω interactive
Κάψα και δροσιά
Η ερώτηση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν: Πού έχεις φάει τον καλύτερο μπακαλιάρο σκορδαλιά; Και πώς καταπολεμάται το σκόρδο στην αναπνοή;
«Φίλε, στην Ταραντέλα, στη Μήλο. Η ανάσα σκορδαλιάς καταπολεμάται με ξύλο κανέλας που πιπιλίζουμε» λέει αντρίκια ο Νίκος Δέδες. «Στο εστιατόριο Άνετον, στο Μαρούσι. Ο σεφ εκεί έχει πολύ ταλέντο και τα φαγητά του είναι εντυπωσιακά. Την 25η λοιπόν, σταθερά μπακαλιάρο εκεί» αναφέρει ο Μανώλης Μαυρατζώτης. Η Λίτσα Βαγγελίτσα χτυπάει το κακό στην πηγή: «Η αναπνοή μυρίζει πολύ λιγότερο –έως και καθόλου– αν αφαιρέσεις το πράσινο κλωναράκι από το εσωτερικό της σκελίδας». Μια πιο πλήρη, εξομολογητική απάντηση δίνει η Αναστασία Παπαδοπούλου: «Στο Ουζάδικο της Καρνεάδου, ή αλλιώς της Στέλλας: δαντελωτό το κουρκούτι, υπέροχη η σκορδαλιά. Κάποτε είχα κοροϊδέψει καλεσμένους μου και την εμφάνισα ως δικιά μου. Τρεις είναι οι λύσεις για το σκόρδο: μασουλήστε ματσάκια μαϊντανού (άλλωστε κάνουν καλό και στη μνήμη)· πλησιάστε μόνον όσους ξέρετε ότι έχουν χαρεί την ίδια λιχουδιά μ’ εσάς· προμηθευτείτε μια μάσκα, να σας βρίσκεται». Πάντα γλαφυρός ο Γιώργος Τσολάκης: «Εννοώ και θεωρώ ως σκορδαλιά το παρασκεύασμα με πρώτη ύλη την πατάτα (το δε σκόρδο σε λογική συμμετοχή) και αυστηρά το ζωμό από τα “αυτιά” του αφαλατωμένου βακαλάου, τα οποία δεν προσφέρονται για τηγάνισμα (συνιστούν βεβαίως λιχουδιά ολκής για το οικόσιτο αιλουροειδές μου)! Έχω δοκιμάσει εντός και εκτός Αθηνών ποικίλες σκορδαλιές με ψίχα ψωμιού, αμυγδάλου ή καρυδιού και δεν μου “μιλούσαν”. Αξέχαστη λοιπόν η πατατοσκορδαλιά συνοδεία τηγανητών όπως φρέσκια γλώσσα ή κατεψυγμένος γαλέος, αλλά και καλαμαράκια, σε ένα από τα ταβερνάκια που επέμενε να μένει ανοιχτό ακόμη και τις νεκρές χειμωνιάτικες Κυριακές στο γραφικό λιμανάκι του Μολύβου, στο τέρμα του στενού δρόμου που σε οδηγούσε στο μόλο, στρίβοντας αριστερά. Το σκόρδο να το αναθεματίσουμε; Απλώς βάζουμε όποιο άτομο της εγγύτητάς μας να καταναλώσει παρέα με μας το αυτό σκορδούχο έδεσμα - έτσι οι όποιες ανταλλαγές ασπασμών υπό την επήρεια ρητινίτη οίνου ακολουθήσουν θα είναι εμπλουτισμένες και από τη χημεία των πτητικών οσμηρών ουσιών (αλλικίνη και λοιπές), και ουδείς/-εμία παραπονεμένος/-η. Μια συνήθεια είναι η χρήση και η κατανάλωση σκόρδου (μετά πράσινης ουρίτσας, παρακαλώ, σε πείσμα όσων την καρατομούν!) […] υγιεινιστικώς άξιο και επιβάλλεται […] προς τι ο πόλεμος εναντίον του;».

Ερώτηση για την επόμενη εβδομάδα:
Πιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν κάνει καλό καιρό;
Στείλε την απάντησή σου και οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με e-mail στο menelaos@dyodeka.gr ή με sms (κανονική χρέωση) στο 6972 690 782.