Γιατί επιλέξατε ως κεντρικό σας θέμα τα «αχαρτογράφητα νερά»;

Σε κάθε TEDxAthens κάθε φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις που μας συναρπάζουν θετικά και δημιουργούν το έδαφος ώστε να εξελισσόμαστε και να προσφέρουμε στο κοινό μας μια διαφορετική εμπειρία. Όπως και οι περισσότεροι  Έλληνες, αισθανόμαστε ότι το έδαφος κάτω από τα πόδια μας δεν είναι σταθερό, ότι τα βήματά μας μάς φέρνουν σε άγνωστες περιοχές. Στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή συχνά βρισκόμαστε σε άγνωστες καταστάσεις, εκτός των ορίων μας. Τα αχαρτογράφητα νερά για εμάς δεν είναι ο φόβος του αγνώστου αλλά η πρόκληση του νέου. Είναι η γέννηση του πρώτου παιδιού, είναι ένα νέο ξεκίνημα σε άλλη χώρα, είναι η ζωή μετά από ένα ατύχημα, είναι η παραίτηση από τη δουλειά. Δεν έχουμε χάρτη, αλλά δεν χρειαζόμαστε. Πρέπει ο καθένας μας να φτιάξει τη δική του πορεία.

 

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Πρώτα απ' όλα, εμπνευσμένες ομιλίες και συναρπαστικές ιστορίες ανθρώπων που έχουν διακριθεί ο καθένας στον τομέα του, είτε κυνηγώντας το όνειρό τους είτε κάνοντας πράξη μια μοναδική τους ιδέα. Εκτός από τους ομιλητές, τη σκηνή του TEDxAthens θα μοιραστούν και πολλοί καλλιτέχνες, οι οποίοι θα εκφράσουν με τον δικό τους τρόπο το θέμα της φετινής διοργάνωσης. Το άλλο μισό της εμπειρίας του TEDxAthens συμβαίνει στα διαλείμματα και εκτός της αίθουσας: γαστριμαργικές εκπλήξεις, αναπάντεχα happenings, πρωτότυπα workshops και πολλές ευκαιρίες για networking μεταξύ των συμμετεχόντων.

 

Ποια είναι τα μεγαλύτερα ονόματα που θα μιλήσουν φέτος;

Κάθε ομιλητής είναι μοναδικός και σίγουρα υπάρχουν ομιλίες που ο καθένας μας ανυπομονεί να ακούσει – ομιλίες υπέροχα διαφορετικές η μία από την άλλη. Είναι τόσο δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς... Υπάρχουν adventurers όπως ο James Castrission που έχει διασχίσει την Ανταρκτική χωρίς υποστήριξη, ο Steve Fisher που πέφτει από καταρράκτες με το καγιάκ του, ο Dawa Steven Sherpa που έστησε φούρνο στο Έβερεστ. Υπάρχουν επιστήμονες με σημαντικό ερευνητικό έργο όπως ο Σταμάτης Κριμιζής, που η έρευνά του έχει βοηθήσει πολλές αποστολές της NASA, ο γλωσσολόγος Alistair Knott, ο φιλόσοφος Roman Krznaric, ο ωκεανογράφος Κώστας Συνολάκης, ο βιοφυσικός Luca Turin. Άνθρωποι με σημαντικό έργο, σε νευραλγικές θέσεις της πολιτικής και της οικονομίας, όπως η Amelia Showalter και η Özlem Denizmen, και άλλοι με αποδεδειγμένη ανθρωπιστική δράση ή καινοτόμοι στον επαγγελματικό τους τομέα. Αλλά και άνθρωποι εξαιρετικά δημιουργικοί, όπως η 19χρονη φωτογράφος Olivia Bee, ο Ricky Nierva που έχει σχεδιάσει τους πιο αγαπημένους μας χαρακτήρες στις ταινίες της Pixar, ο Ευγένιος Τριβιζάς, που έχει πλάσει τα παιδικά μας όνειρα. Είναι τόσο πολλοί! Ποιος δεν θα ήθελε να ακούσει τις ιστορίες πίσω από τις φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη ή τη γλυκιά φωνή της Iyeoka Okoawo;

 

Τι είναι για εσάς το TED; Γνώση και έμπνευση ή κοινότητα ανθρώπων με κοινές ιδέες;

Είναι ιδέες που αξίζει να διαδοθούν για να εμπνεύσουν νέες ιδέες, ιστορίες που αξίζει να λέγονται για να δημιουργήσουν νέες ιστορίες, γνώση και εμπειρία που μοιράζεται για να πολλαπλασιαστεί. Οι ιδέες δεν είναι κοινές, καθεμία μπορεί να είναι διαφορετική. Όμως το πάθος και η δίψα γι' αυτές είναι που γεμίζουν κάθε χρόνο της αίθουσα στο TEDxAthens. Αν θεωρήσουμε ότι είναι μια κοινότητα ανθρώπων, τότε η επιθυμία για αλλαγή, δράση και δημιουργία είναι το κοινό γνώρισμα αυτών που την απαρτίζουν. Όπως και οι ομιλητές, καθένας τους είναι διαφορετικός, αλλά όλοι αναζητούν το ίδιο.

 

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι μεγαλύτερες συνεισφορές σας αυτά τα πέντε χρόνια που διοργανώνετε το TEDxAthens;

Δεν υπάρχει ωραιότερο συναίσθημα από το να βλέπεις 1.500 άτομα να φεύγουν από την αίθουσα με ένα χαμόγελο χαραγμένο στο πρόσωπο. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλή χαρά. Είναι αισιοδοξία και ώθηση για δημιουργία. Αυτός είναι ο στόχος του TEDx και του προγράμματος TED. Κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους βρήκαν την έμπνευση που χρειάζονταν. Σε πιο πρακτικό επίπεδο, έχουμε αναπτύξει αρκετές δράσεις με ανθρωπιστικό προσανατολισμό, όπως το Human Grid (www.humangrid.gr).

 

Τι μπορεί να κάνει κάποιος που δεν πρόλαβε ή δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για το event;

Θα υπάρχει live αναμετάδοση μέσω Internet αλλά και τρεις πολύ όμορφοι χώροι, όπου έχει διοργανωθεί simulcast με παράλληλες δράσεις δωρεάν: το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα και το κέντρο Πράσινης Επιχειρηματικότητας Excelixi. Όλες οι πληροφορίες υπάρχουν στο 2013.tedxathens.com και στο blog.tedxathens.com, στα ελληνικά και τα αγγλικά.