Πόσο σημαντικό είναι το γήπεδο για την ΑΕΚ στην παρούσα φάση;

Η ζωή της ΑΕΚ στη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας της δείχνει ότι είναι ζωτικής σημασίας να έχει το δικό της γήπεδο. Εταιρικά και ποδοσφαιρικά μοιάζει εδώ και χρόνια να είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να ξαναβρεί η ΑΕΚ το μέγεθός της. Είναι βιωματική η διαπίστωση ότι η ΑΕΚ δεν θα είχε φτάσει εδώ, σε ερασιτεχνική κατηγορία δηλαδή, αν ο Γιάννης Γρανίτσας δεν είχε κάνει το έγκλημα να κατεδαφίσει την ιστορική έδρα του συλλόγου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

 

Όντως δεν θα μπορούσε να γίνει πουθενά αλλού εκτός Ν. Φιλαδέλφειας;

Για κάποιον που θα γύρευε την πηγή χρηματοδότησης μέσα στο επιχειρηματικό σχέδιο της εκμετάλλευσης των εμπορικών χώρων, η άσκηση δεν λυνόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια, διότι η έκταση είναι πολύ μικρή και οι τοπικοί συντελεστές δόμησης βάζουν πολύ μεγάλους περιορισμούς. Σε ένα σχέδιο σαν του Δημήτρη Μελισσανίδη που δεν ψάχνει επενδυτές αλλά δωρητές αυτό, το γήπεδο δεν θα μπορούσε να γίνει αλλού, αφού μόνο η Νέα Φιλαδέλφεια αγγίζει συναισθηματικά και εμπνέει τους ΑΕΚτζήδες, από τους οποίους περιμένει την κάλυψη της χρηματοδότησης.

 

Τι κράτησες από την εκδήλωση για την παρουσίαση των σχεδίων;

Κράτησα τα συναισθήματα, τα vibes στην πανέμορφη αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών. Τη συγκίνηση των ανθρώπων και τη λαχτάρα τους να ζήσουν ακόμα και τη στιγμή της παρουσίασης μιας μακέτας και ενός ολιγόλεπτου βίντεο με σχέδια. Δεν έχω ξαναβιώσει τέτοια λαχτάρα και συγκίνηση για την παρουσία σε μια εκδήλωση. Δεν μου 'χει ξανατύχει να διαπιστώνω ότι είχε περισσότερους από 500.000 τηλεθεατές μια εκδήλωση παρουσίασης σχεδίων.

 

Τι σου άρεσε περισσότερο στα σχέδια του γηπέδου;

Μου αρέσει και με αγγίζει, ως απόγονο προσφύγων, η όλη προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον Πόλης στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του ποδοσφαιρικού σπιτιού της ΑΕΚ. Βρίσκω κάποιες υπερβολές, αλλά νομίζω ότι την ώρα της κατασκευής αυτές θα αποφευχθούν και τελικώς το γήπεδο θα υπηρετήσει τον βασικό στόχο του, να γίνει το σπίτι που θα ακουμπά στις καταβολές της ΑΕΚ.

 

Συμμερίζεσαι τον ενθουσιασμό του Μελισσανίδη για τη «μοναδικότητα» του γηπέδου;

Θα έχει τη μοναδικότητα των εσωτερικών χώρων και των τειχών, που είναι εντελώς ασυνήθιστα. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ πολλά διαφοροποιητικά στοιχεία έναντι των άλλων γηπέδων. Αντιλαμβάνομαι ως δικαιολογημένο τον ενθουσιασμό του Μελισσανίδη, κυρίως λόγω του Μουσείου του Προσφυγικού Πολιτισμού στο υπέδαφος του γηπέδου.

 

Η ΑΕΚ στην Αγιά Σοφιά θα είναι έτοιμη να διεκδικήσει πρωτάθλημα από τον πρώτο χρόνο;

Είναι πολύ πολύ νωρίς για να μπορέσει κανείς να φτάσει σε ασφαλή εκτίμηση. Είναι όμως γεγονός ότι η ΑΕΚ αναπτύσσει εντυπωσιακή δυναμική λόγω γηπέδου. Κι επειδή ο Μελισσανίδης έχει τη δύναμη του χρήματος και την ποδοσφαιρική εμπειρία του παρελθόντος, μαζί και την επιρροή στον κόσμο και τον υπόκοσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν το θεωρώ απίθανο να συμβεί. Το αντίθετο μάλιστα, ακούω γύρω μου όλο και περισσότερους να το προβλέπουν.