Για ποιον λόγο αποφάσισες ότι το Βερολίνο θα είναι η πόλη στην οποία θα μετακομίσεις;
Το Βερολίνο είναι μια πόλη μαγική.  Δεν είναι απλώς η Μέκκα του clubbing και της διασκέδασης αλλά πολλά παραπάνω. Σου επιτρέπει να είσαι αυτό που θες. Ενώ η Αθήνα σε ξεζουμίζει, το Βερολίνο σου απορροφά το άγχος. Και μετά είσαι πραγματικά ελεύθερος.


Ποιες είναι οι διαδικασίες ώστε να πας να μείνεις εκεί;
Στην ουσία χρειάζεσαι μόνο την ταυτότητά σου. Βέβαια, είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσεις κάποια έγγραφα που χρειάζεσαι από το ελληνικό Δημόσιο (ένσημα, την κάρτα ευρωπαϊκής ασφάλισης και διάφορες μεταφράσεις). Με το που βρεις κατοικία στο Βερολίνο, όλα γίνονται πιο εύκολα. Το ενοίκιο είναι περίπου στα 500-800 ευρώ, που περιλαμβάνουν όλα τα πάγια.


Οι 18.000 Έλληνες που έχουν μετακομίσει στο Βερολίνο δεν δημιουργούν έναν μεγαλύτερο ανταγωνισμό;
Δεν έχω καταλάβει κάτι.  Ίσα-ίσα ,υπάρχει μεγάλη αλληλεγγύη και βοήθεια. Το ζήτημα είναι πως το μεταναστευτικό κύμα απ' όλο τον κόσμο είναι μεγάλο και το Βερολίνο πολύ μικρό και φτωχό.
Δυο τρεις χτυπητές διαφορές με τη ζωή στην Αθήνα που καταλαβαίνεις ως κάτοικος και όχι ως τουρίστας;
Ο κόσμος έχει θέρμανση στα σπίτια του. Δεν έχει πορείες ή απεργίες που να σου κάνουν τη ζωή δύσκολη. Εδώ, όταν θα διαδηλώσουν για κάτι (με τον δικό τους τρόπο, βέβαια), υπάρχει τουλάχιστον αποτέλεσμα και δεν διαλύεται το σύμπαν για μία και μόνο μέρα. Κυκλοφορείς με το ποδήλατό σου και δεν φοβάσαι ότι στην επόμενη γωνία θ' αφήσεις τα κοκαλάκια σου. Για να πας σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες κλείνεις ραντεβού. Η μπίρα κάνει 2 ευρώ και στο σούπερ μάρκετ γεμίζω το καλάθι μου με 30 ευρώ. Με €700, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, μπορείς να καλύψεις το ενοίκιο, τη θέρμανση, την ασφάλειά σου και, φυσικά, να ζήσεις. Στην Ελλάδα;

 

Οι Γερμανοί πώς σε αντιμετωπίζουν;
Πριν από ένα-δυο χρόνια, όταν έλεγες «είμαι από την Ελλάδα» υπήρχε μια δυσπιστία. Τώρα σε κοιτούν με θαυμασμό. Έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να καταλαβαίνουν την έκφραση «λάθος ευρωπαϊκοί χειρισμοί».