Τι δράσεις είχε σχεδιάσει η «Κίνηση Μαβίλη»πριν έρθει η συγκεκριμένη απόφαση;

Είχαμε αρχίσει να εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικής συνδιαχείρισης με τον Σύνδεσμο Χορού (πέντε ομάδες χορού) και είχαμε προγραμματίσει συνεργασία σε επίπεδο επιμέλειας με την ομάδα Errands (αρχιτέκτονες και εικαστικοί). Προσπαθούσαμε να φτιάξουμε ένα εναλλασσόμενο μοντέλο διαχείρισης, με αλλαγή υπευθύνων ανά 2 μήνες. Έτρεχαν ήδη παρουσιάσεις, βιντεοπροβολές και συζητήσεις. Ταυτόχρονα, η Κίνηση Κατοίκων Ψυρρή σχεδίαζε τις δικές της δράσεις στο Εμπρός.

 

Το σκεπτικό της απόφασης ποιο ήταν;

Προβάλλουν ζητήματα ασφάλειας και πυροπροστασίας του κτιρίου και την έλλειψη κερδών για το Δημόσιο. Κλείνουν τον χώρο για να τον «αξιοποιήσουν», δηλαδή να τον ενοικιάσουν. Εδώ υπάρχουν δύο κίνδυνοι, κατά τη γνώμη μου: α) να παραμείνει ο χώρος επ’ άπειρον κλειστός (όπως και ήταν μέχρι να τον ενεργοποιήσουμε εμείς) και β) να μετατραπεί από καλλιτεχνικός και κοινωνικός χώρος με ελεύθερη πρόσβαση σε ένα ακόμη εμπορικό θέατρο, σαν το Ήβη ή το Αποθήκη (που βρίσκονται λίγο πιο κάτω από το Εμπρός). Κι επειδή ο καλλιτεχνικός χώρος είναι μικρός, έχουμε ήδη πληροφορηθεί ότι πίσω από την πρεμούρα του Δημοσίου, κρύβεται το υπουργικό «τάξιμο» του Εμπρός στον Ηλία Λογοθέτη, για να μπορέσει κι αυτός να κάνει επιτέλους το θέατρό του! Καλούμε τον υπουργό να τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος, διότι εάν έτσι έχει το πράγμα, τότε είναι τουλάχιστον σκανδαλώδες!

 

Δεν υπήρχαν και κάποια στατικά προβλήματα;

Πολιτικοί μηχανικοί βεβαιώνουν ότι το κτίριο δεν έχει προβλήματα στατικού χαρακτήρα. Υπάρχουν πυροσβεστήρες στον χώρο και ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι το 2006 το θέατρο λειτουργούσε κανονικά.

 

Πώς έχετε αποφασίσει να κινηθείτε τώρα;

Καλούμε την Πολιτεία να στηρίξει (και όχι να καταστείλει) το εγχείρημα του Εμπρός, να το ενισχύσει, να βοηθήσει ώστε να βρεθεί μια «νόμιμη» λύση, να μη χαθεί αυτός ο χώρος τέχνης και πολιτισμού που έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και είναι ανοικτός σε όλες τις πολιτισμικές και κοινωνικές ομάδες της πόλης μας. Εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση ατομικής ή εταιρικής ιδιοχρησίας.

 

Πιστεύετε ότι υπάρχει κόσμος που θα βρει τοκουράγιο να σας στηρίξει;

Έχουμε ήδη τη συμπαράσταση εκατοντάδων καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών κ.ά., όπως και ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και επίσημων φορέων. Για πληροφορίες και στήριξη δείτε το kinisimavili.blogspot.gr.