Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Νέο μαγειρείο στο Γαλάτσι. Πάντα πίστευα ότι για να έχεις ένα επιτυχημένο εστιατόριο πρέπει να είσαι της «δουλειάς». Τρώγοντας στο Ηλιόγευστον, στο Γαλάτσι, τα καλύτερα κελέμια που έχω δοκιμάσει ποτέ, μπορώ και να αλλάξω γνώμη. Για όποιον δεν γνωρίζει, τα κελέμια είναι παραδοσιακή γαλαξιδιώτικη συνταγή, κρεμμύδι γεμιστό με κιμά. Σε αυτό το καινούργιο οινομαγειρείο η Βάσια, που είναι σκηνοθέτις, και η Τέτα, που ασχολείται με εμπόριο ρούχων, αναπληρώνουν την έλλειψη «επαγγελματικής» εμπειρίας με πολλή αγάπη για την ελληνική κουζίνα και τα καταφέρνουν εξαιρετικά, με τη βοήθεια μιας επίσης νέας κοπέλας στην κουζίνα, της σεφ Έλενας Μπαρμπέα. Στο Ηλιόγευστον θα δοκιμάσετε, ανάμεσα σε άλλα εξαιρετικά πιάτα, σοφρίτο που συνοδεύεται με πουρέ πατάτας, φτιαγμένο στο γουδί με το χέρι, ντομάτα γεμιστή με κριθαράκι, χταπόδι και κάππαρη, κοτόπουλο φιλέτο, μαγειρεμένο με σταφύλι. Ο χώρος είναι όμορφος και παραδοσιακός, με φροντισμένο κήπο και με τιμές που δεν θα φοβηθείτε. ☛ Ηλιόγευστον, Παπαφλέσσα 18, Γαλάτσι, 210 2910822

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Τι ετοιμάζει ο Λευτέρης Λαζάρου; Ο γνωστός σε όλους μας πλέον σεφ Λευτέρης Λαζάρου αποφάσισε να ανηφορίσει στα Β.Π. και να στήσει το μενού του Βαρούλκου στην κουζίνα του design ξενοδοχείου Life Gallery στην Εκάλη. Ο ίδιος δηλώνει: «Θα έρθω πιο κοντά στους πελάτες μου των βορείων προαστίων, που, λόγω της αναμπουμπούλας που επικρατεί στο κέντρο, δυσκολευόντουσαν να έρθουν στο Βαρούλκο στην Πειραιώς. Εγώ θα είμαι μπαλαντέρ στα δύο εστιατόρια». Το φαγητόθα διατηρήσει τη φιλοσοφία του Λευτέρη Λαζάρου. «Το μεσημέρι θα σερβίρονται καθημερινά 4 ελληνικά πιάτα, σπιτικά, διαφορετικά κάθε φορά, για ανθρώπους με μεράκι. Θα είναι σε πολύ προσιτές τιμές και θα προσφέρονται και για take-away. Επειδή το μεσημέρι θα είναι ανοιχτό το spa, θα φτιάχνω και σούσι με ντόπιο ψάρι. Το βράδυ θα σερβίρω το φαγητό του Βαρούλκου. Με 50 ευρώ μπορείς να φας τέσσερα πιάτα με ταπεινά ψάρια. Άλλωστε, κανείς δεν μου είπε ότι πεθύμησε τη σφυρίδα».

 

Κίνημα «natural wines». Η πιο σύγχρονη τάση στο κρασί είναι αυτή που προτείνει natural wines. Τι ακριβώς είναι; Απαντά ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, master of wine : «Ως φυσικά κρασιά ορίζονται αυτά τα οποία προέρχονται από αμπελώνες που καλλιεργούνται είτε βιοδυναμικά είτε βιολογικά και όπου ο οινολόγος-οινοπαραγωγός φτιάχνει στη συνέχεια το κρασί με τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις. Δηλαδή, χωρίς να προσθέσει οξύτητα ή ζύμες εμπορίου αλλά αφήνοντας το κρασί να ζυμωθεί με τις “αυτόχθονες” ζύμες και

εμφιαλώνοντάς το με ελάχιστη ή μηδενική χρήση από θειώδη. Στο Παρίσι, το Λονδίνο και σε άλλες μεγαλουπόλεις έχει ξεκινήσει το κίνημα των natural wines σε εστιατόρια, κάβες και winebars που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτή την ομάδα κρασιών. Πολλές φορές τα κρασιά αυτά φαίνονται «περίεργα» στον απλό καταναλωτή, αλλά ενθουσιάζουν τους γνώστες με την αυθεντικότητα και την ξεχωριστή προσωπικότητά τους. Αν ανήκετε στους τολμηρούς, τότε δοκιμάστε ένα τέτοιο κρασί».

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Η καλύτερη μπουγάτσα. Ο παλιός είναι αλλιώς, σκέφτομαι, καθώς δοκιμάζω την μπουγάτσα από τα χεράκια του Γιώργου Γουναρίδη. Το τραγανό φύλλο που αγκαλιάζει την ανάλαφρη κρέμα με τη διακριτική γλύκα είναι ο ιδανικός συνδυασμός. Ίσως η καλύτερη μπουγάτσα που έχω γευτεί. Η οικογένεια Γουναρίδη, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, εδώ και τρεις γενιές δουλεύει με τέχνη το ζυμάρι. Ο Γιώργος Γουναρίδης είναι πιστός σε μια παράδοση που τείνει να εξαφανίσει η σύγχρονη τεχνολογία: «Γεννήθηκα πάνω στις λινάτσες και τις ζύμες στο εργαστήριο των γονιών μου. Έντεκα χρόνων έφτιαχνα κανταΐφι. Μνήμες που δεν ξεχνιούνται». Στο εργαστήριό του θα βρεις έτοιμες τις χειροποίητες πίτες του (κιμαδόπιτα, τυρόπιτα, μανιταρόπιτα)

που μπορείς να ψήσεις στον δικό σου φούρνο. ☛ Εργαστήριο ζαχαροπλαστικής «Δήμητρα Γουναρίδη», Ευαγγελικής Σχολής 3-5, Νέα Ιωνία, 210 2712548

 

Σερβίροντας κρασί σε iPad. Είναι μόδα στα εστιατόρια του εξωτερικού η λίστα κρασιών να έρχεται σε iPad, με αρκετές πληροφορίες για το κρασί της επιλογής σου. Εδώ την έχω δει όπως την είχε λανσάρει η σομελιέ Μαρία Κατσούλη, στο εστιατόριο Botrini’s.

 

Ronny Portoulidis. Ο ελληνικής καταγωγής Ronny Portoulidis, με τα εστιατόρια Duke και Can Punta στην Palma της Mαγιόρκα, έκλεψε τις καρδιές όσων δοκίμασαν τις μαγειρικές προτάσεις του το καλοκαίρι στο Omega στην Costa Navarino. Ο Ronny ήταν ένας από τους τέσσερις προσκεκλημένους σεφ της Costa Navarino που παρουσίασε τον Αύγουστο μενού βασισμένο στη Δίαιτα Ωμέγα και στην εναρμόνιση των δημιουργικών προτάσεών του με έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Πιστεύω ότι σύντομα θα ακούσουμε και ίσως θα δοκιμάσουμε περισσότερα από τα χεράκια του.

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Red Donkey. Ξεχωρίζει, όπως και να τη δεις. Ο λόγος για την μπίρα Red Donkey. Πρώτα απ’ όλα, η συσκευασία της, σε φιάλη σαμπάνιας. Λογότυπο με το γαϊδουράκι. Αλλά δεν μένει κανείς εκεί. Το περιεχόμενο είναι εξίσου ενδιαφέρον. Μια ιδιαίτερη μπίρα από τη Σαντορίνη, φρέσκια, αρωματική, πυκνή και διακριτικά πικρή στην επίγευση. Σέρβιρέ τη σε ποτήρι κρασιού για να αναδείξει τον εκρηκτικό αρωματικό χαρακτήρα της. Αλκοόλ 5,5%.

 

Νέα άφιξη στη Λαοδίκης. Ο πιο καυτός δρόμος της Γλυφάδας είναι η Λαοδίκης, καινούργια πιάτσα με μπαρ, καφέ, τάπας, σούσι και ό,τι λαχταρήσει η ψυχή σου. Εδώ η κρίση δείχνει να μην έχει χτυπήσει. Σφύζει από κόσμο, λες και μοιράζουν ευρώ. Η πρόσφατη άφιξη είναι το Soleto, με άρωμα ιταλικής τρατορίας που εξελίχθηκε σε ελληνική υπερπαραγωγή. Σερβίρει από το πρωί καφέ, σάντουιτς, ζυμαρικά, πίτσες, γλυκά. Φτιάχνει και μεγάλη ποικιλία ψωμιών. Την επιμέλεια της κουζίνας έχει αναλάβει ο Ιταλός σεφ Στέφανο Ρόσι. Δοκίμασα μίνι σαντουιτσάκια (3,50 ευρώ έκαστο), μια συμπαθητική σαλάτα με πεκορίνο και ξηρούς καρπούς (12,00 ευρώ) κι ένα ριζότο με άγρια μανιτάρια, μάλλον άνοστο και άνευρο (13,00 ευρώ). ☛ Soleto, Λαοδίκης 33-35, Γλυφάδα, 210 9680460

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Αγιορείτικο Άβατον 2007. Χρυσό μετάλλιο κέρδισε το «Αγιορείτικο Άβατον 2007» στον διαγωνισμό πιστοποιημένων οίνων βιολογικής καλλιέργειας (Mumdus Vini Biofach 2012) στη Νυρεμβέργη. To «Αγιορείτικο Άβατον 2007» είναι ένα κρασί που έλκει τη γοητεία του από τα επιλεγμένα σταφύλια παλαιών κλημάτων των ποικιλιών Λημνιό και Καμπερνέ Σοβινιόν, που καλλιεργούνται βιολογικά στον αμπελώνα της εταιρείας Τσάνταλη στο Άγιο Όρος. Με βαθύχρωμη πορφυρή φορεσιά και αρωματικό πλούτο που εκφράζεται με φρούτα του δάσους, μπαχαρικά και βανίλια. Θερμό, πολύπλοκο στο στόμα, σε κερδίζει με τη μακριά επίγευση που αφήνει αρώματα σοκολάτας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ