Είναι τα  Όσκαρ πιο influential από ποτέ;

Εμένα μου λες; Όπου βρουν με ρωτάνε ποιος θα το σηκώσει… Πάντως, η προβολή τους από τα media τα τελευταία χρόνια αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς.

 

Αλλάζουν οι εισπράξεις μιας ταινίας, αν κερδίσει μερικά αγαλματίδια;

Αν μιλάμε για την Αμερική, δεν το συζητάμε. Είναι σύνηθες πλέον να γίνεται δεύτερο release της ταινίας που θριαμβεύει στα Όσκαρ στα αμερικανικά σινεμά. Πάντως, και στην Ελλάδα οι ταινίες που μαζεύουν τα αγαλματίδια κερδίζουν ένα εισπρακτικό πουσάρισμα. Βέβαια, πριν από δύο χρόνια είχαμε τη χλιαρότατη πορεία του οσκαρικού νικητή Hurt Locker και τον εισπρακτικό θρίαμβο του ηττημένου Avatar. Οι εξαιρέσεις, όμως, επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

 

Θύμισέ μου την τελευταία ταινία που πήρε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και το άξιζε.

Το Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατος των αδελφών Κοέν, ένα instant classic που επιβράβευσε η συνήθως μυωπική Ακαδημία.

 

Είναι το Hugo η καλύτερη ταινία της χρονιάς;

Κάτσε να πάρει κάνα Όσκαρ πρώτα, γιατί έχει χάσει σχεδόν όλα τα βραβεία των επαγγελματικών ενώσεων. Τουλάχιστον για μένα, τα Hugo και Artist, το οποίο θα είναι πιθανότατα η ταινία που θα σαρώσει στο Kodak Theather, δεν είναι οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς. 

 

Πώς θα χαρακτήριζες τη χρονιά με βάση τις φετινές υποψηφιότητες;

Υπερβολικά νοσταλγική και υποτονική.

 

Πώς θα χαρακτήριζες την επιστροφή του Μπίλι Κρίσταλ στην παρουσίαση;

Είναι σαν να επιστρατεύεις τον Νεστορίδη για να συμμαζέψει το φετινό χάλι της ΑΕΚ. Θα είναι σίγουρα καλύτερος από τον αξιολύπητο περσινό παρουσιαστή Τζέιμς Φράνκο, αλλά νομίζω ότι είναι θλιβερό για την Ακαδημία να ρίχνει στην οσκαρική αγορά ληγμένα κωμικά προϊόντα. Υπάρχει και ο Σεθ Ρόγκεν, που δεν έχει βγει ακόμη στη σύνταξη.

 

Η μεγαλύτερη αδικία της χρονιάς;

Η μη υποψηφιότητα του Λεονάρντο ντι Κάπριο για τον ρόλο του Έντγκαρ Χούβερ. Εκπληκτική ερμηνεία, αλλά τον έφαγε το FBI.

 

Αν έπαιζα στοίχημα, ποια θα ήταν τα τρία σίγουρα πονταρίσματα που θα μου πρότεινες;

Τα Όσκαρ β’ ρόλων έχουν κλειδώσει: Κρίστοφερ Πλάμερ και Οκτάβια Σπένσερ έχουν ήδη αγοράσει την προθήκη. Επίσης, εκτιμώ ότι το Artist είναι το απόλυτο φαβορί για την Καλύτερη Ταινία.