The kids are alright. Η ταινία της Lisa Cholodenko, που με γνώση αλλά και ευφυές χιούμορ εστιάζει στα προβλήματα οικογενειών όπου και οι δύο γονείς τυχαίνει να είναι... λεσβίες, άρεσε πολύ κι εντέλει απέσπασε το μεγάλο βραβείο στη φετινή 24η διοργάνωση των Teddy Awards, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Berlinale (11-21/2). Ως καλύτερο ντοκιμαντέρ προκρίθηκε το La bocca del lupo του Pietro Marcello, «ένας όμορφος διαλογισμός στον έρωτα διαμέσου των αιώνων», ενώ στις μικρού μήκους πρώτευσε το The feast of Stephen του James Franco, «μια τολμηρή μεταφορά ενός ποιήματος που εξερευνά τις πιο σκοτεινές πλευρές των εφηβικών παθών και φαντασιώσεων». Τις βραβεύσεις συνόδευε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, ενώ τη λαμπρή τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Der Station-Berlin, παρουσία του δημάρχου Βερολίνου Κλάους Βόβεραϊτ και άλλων επωνύμων (19/1), ακολούθησε ξέφρενο πάρτι που κράτησε βεβαίως μέχρι το χάραμα (ορίστε σε τι ταλαιπωρίες υποβάλλεται η στήλη για να σας κρατά διαρκώς ενήμερους!).

Ειδικά βραβεία (της Κριτικής Επιτροπής και του Teddy Foundation) απονεμήθηκαν στην ταινία Open του Jake Yuzna, που αναφέρεται στις σχέσεις και τους έρωτες των transgender καθώς και στον αβάν γκαρντ σκηνοθέτη Werner Schroeter για το συνολικό έργο του. Κάποιες από τις ταινίες που ξεχώρισαν θα τις δούμε στην Αθήνα τον Μάιο στο φετινό Outview.

Ελληνική συμμετοχή δεν είχαμε φέτος (πέρσι διαγωνίστηκε η Στρέλλα του Πάνου Κούτρα), δεν έλειψαν όμως οι Έλληνες επισκέπτες, τουρίστες και locals. Ως γνωστόν, το Βερολίνο είναι τα τελευταία χρόνια αγαπημένος προορισμός για γκέι και λεσβίες παγκοσμίως, τόσο για αναψυχή όσο και για διαμονή. O κοσμοπολίτικος, εναλλακτικός, ελευθεριάζων χαρακτήρας του το αναδεικνύει σε «γκέι Μέκκα» για δεύτερη φορά στην ιστορία (η πρώτη ήταν τον Μεσοπόλεμο κι έληξε άδοξα με την άνοδο των Ναζί). Δικαίως. Εδώ μπορείς πράγματι να ζεις και να πορεύεσαι όπως γουστάρεις, να ξοδεύεσαι όποτε και όπως θες. Υπάρχει ανεργία, αλλά επίσης οργάνωση, κοινωνική πρόνοια, χαμηλό κόστος ζωής. Η κοινότητα είναι ευρεία, εναργής και αλληλέγγυα, αν είσαι λίγο καπάτσος-α εύκολα δικτυώνεσαι. Μόνη ταξιδιωτική οδηγία προς υποψήφιους μοντέρνους «gastarbeiters»: προσέχετε μην καείτε χορεύοντας στη φωτιά - είναι πανεύκολο, αλλά, πιστέψτε με, δεν λέει.

 

Queer Week

25/2 Πώς υπάρχει, ερωτεύεται, ζει η Ελληνίδα λεσβία; «Λεσβιασμός στην καθημερινότητα»: Eκδήλωση-συζήτηση στο Στέκι Μεταναστών, Τσαμαδού 15, Εξάρχεια, ώρα 8:30 - μια συνεργασία της ΟΛΚΕ με τη Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας και την αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης. Στον ίδιο χώρο, στις 28/2 ώρα 3:00 μ.μ. έχει γενική συνέλευση η ΟΛΚΕ. 28/2 Ποιος είπε ότι είναι νωρίς ακόμα για βουτιές; Under the Sea party στο My Bar, Κακουργοδικείου 6, Ψυρρή. 28/2 Οι φίλοι ενισχύουν την Act Up Ελλάς! Β. Παπακωνσταντίνου, Λ. Παπαδόπουλος, Γ. Ζουγανέλης, Σ. Μπουλάς, Ρ. Χρηστίδου στην Ακτή Πειραιώς με 35 ευρώ που πάνε για καλό σκοπό, πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 3305500. 28/2 After Stonewall - Το ιστορικό ντοκιμαντέρ του John Scagliotti προβάλλεται στην κατάληψη της Πετρούπολης (αρχείο ΛΟΑ).