1 Διάφορα ζήσαμε όλοι μας την προηγούμενη εβδομάδα στην πόλη με τις πορείες, τις ζημιές κ.λπ. Αυτό που θα θυμάμαι πιο έντονα ήταν πως την ημέρα του μεγάλου ξεσηκωμού (και των μεγάλων καταστροφών), κι ενώ στο κέντρο γινόταν κόλαση, στους δρόμους της Καλαμαριάς υπήρχε τελείως διαφορετική ατμόσφαιρα...

2Ο Δήμος Καλαμαριάς έβγαλε στους δρόμους ένα χριστουγεννιάτικο τρενάκι: μικροί και μεγάλοι ανεβαίνουν και κάνουν βόλτες μ' αυτό, πάνω κάτω στην παραλιακή. «Γκλιν Γκλον» ακούγονται τα κουδούνια του, καθώς πλησιάζει, και μέσα του μικροί και μεγάλοι κινούνται στους ρυθμούς του «Τρίγωνα Κάλαντα» και του «Χαρωπά τα δυο μου χέρια».

3Απ' τα κανάλια λοιπόν βλέπαμε τις εικόνες λαϊκής οργής, της φωτιάς και της καταστροφής, αλλά κάθε λίγα λεπτά ακούγαμε απ' το παράθυρο το τρενάκι να μας πλησιάζει, με τα γκλιν γκλον του και τα σαχλά (και τελείως άκαιρα) τραγουδάκια του. Το νόημα της σκηνής μου διαφεύγει κάπως - πάντως, αυτή η αντίθεση ήταν το (σουρεαλιστικό) κερασάκι στην τούρτα μιας κατάστασης ήδη αρκετά παρανοϊκής...

4Συνεχίζεται μέχρι τις 22/12 το Thessaloniki Hip Hop Festival - το πιο ενδιαφέρον πράγμα που γίνεται αυτόν το μήνα στην πόλη. Δεκάδες μουσικοί στην Αποθήκη του Μύλου, παράπλευρες εκδηλώσεις - και μαζί το πρώτο Hip Hop Film Festival.

5Το είπε κι ο αξιόπιστος (;) Ψωμιάδης στην Εξεταστική της Βουλής για το Βατοπέδι και καλό είναι να το συνειδητοποιήσετε κι εσείς, Αθηναίοι αναγνώστες. Για όλα φταίει η παράγκα των Αθηνών. Το ίδιο κράτος της Αθήνας που μας πολεμάει με νύχια και με δόντια θέλοντας να μας βλέπει ταπεινωμένους, φτωχούς, χωρίς έργα. Αυτός ο ανηλεής πόλεμος που μας κάνετε τόσα χρόνια μας έχει τρελάνει - σε τέτοιο βαθμό που να δεχόμαστε να έχουμε στο κεφάλι μας ανθρώπους όπως ο Ψωμιάδης, ο Άνθιμος και ο Παπαγεωργόπουλος! (Λυπηθείτε μας - σταματήστε αυτό τον παρανοϊκό πόλεμο εναντίον μας!)

6Εγκαινιάστηκε (και θα διαρκέσει ως τα τέλη Γενάρη) η έκθεση του Εδουάρδου Σακαγιάν με τίτλο «Θεατές». (Είναι ο Σακαγιάν ο νέος Γαΐτης;) Στις Kalfayan Galleries, Προξένου Κορομηλά 43.

7Ποιοι είναι οι φορείς της πόλης που συνεισφέρουν στην κοινωνία; Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία», το 80% επέλεξε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το 78% το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. (Ακολουθούν ο δήμος, η νομαρχία, το ΚΘΒΕ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και η ΔΕΘ.)

8Μάλλον αστείο: αιχμές του Νικήτα Τσακίρογλου κατά Ψωμιάδη με αφορμή τη δυσκολία του κόσμου να βρει πού είναι η Μονή Λαζαριστών λόγω έλλειψης επαρκούς σήμανσης: «Το θέατρο της Μονής Λαζαριστών πρέπει να γίνει προσβάσιμο» δήλωσε, «γιατί πολλές φορές έχω χαθεί, όπως και πολύς κόσμος!».

9Για τις επόμενες τρεις εβδομάδες (κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στις 8.30), στο Art-House παρουσιάζεται το δρώμενο της ομάδας Akazoo, με τίτλο Αγαπώ, Αγαπώ, Αγαπώ αυτόν τον άνδρα!

10Αύριο, Παρασκευή, στο Principal η Anne Clark!

11Κάποιος που είχε έρθει στην πόλη για διακοπές απ' τη Γερμανία μου είπε: «Αν μπορούσατε μονάχα να δείτε την πόλη σας σαν να ήσασταν τουρίστες θα παθαίνατε σοκ: Είναι ιδιαίτερη, ζεστή, περπατήσιμη. Σύγχρονη και μαζί κλασική!» Ίσως να έχει και κάποιο δίκιο. (Απλώς όχι γι' αυτή την περίοδο...)