Η πρώτη μέρα στην πρώτη μου δουλειά****

Η πρώτη μέρα στην πρώτη μου δουλειά**** Facebook Twitter
2

Δεν υπήρξα ποτέ «το παιδί της μαμάς», αλλά δυο φορές στη ζωή μου θα έδινα τα πάντα για να μείνω γαντζωμένη στο χέρι της. Η πρώτη ήταν  σε ηλικία 4+ που μ’ άφησε μόνη στα σκαλιά την  πρώτη μέρα του νηπιαγωγείου.

Η δεύτερη ήρθε είκοσι χρόνια μετά, την πρώτη μέρα στην πρώτη μου δουλειά. Αυτή η μέρα θα μπορούσε να ήταν συνώνυμη με τον πρώτο αριθμό του λαχείου(εργαζόμενη-ένσημα-έτος 2010,βιογραφικά που στάλθηκαν για την εν λόγω θέση  άνω των 1000), αλλά οι πεταλούδες στο στομάχι μου στάθηκαν ικανές να μειώσουν την αίσθηση του ενθουσιασμού μου στο ελάχιστο.

Το προηγούμενο βράδυ ξαμόλησα την αδάμαστη φαντασία μου να φτιάχνει τα σενάρια της επόμενης μέρας.  Το πλάνο στο μυαλό μου είχε από τα ρούχα που θα φορούσα έως τη σιγουριά που ορκιζόμουν πως θα απέπνεε το βλέμμα μου.  Κι ενώ to «erase & rewind»  ηχούσε στ’ αυτιά μου από το mp3, το μετέφρασα σαν  καλό οιωνό και αποκοιμήθηκα.

Η μεγάλη μέρα

Και ξημέρωσε Δευτέρα. Μέρα που σηματοδοτεί αλλαγές και ξεκινήματα.    Φόρεσα κάτι απλό και προσπάθησα να τιθασεύσω το «χάος» που επικρατούσε στο δωμάτιό μου. Όχι τίποτα, αλλά από σήμερα θα ήμουν και επισήμως πωλήτρια σε γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών.

 « Μπλούζες ξέρεις να διπλώνεις ή θα γελάει ο κόσμος;», η ερώτηση της μάνας-κουράγιο από την άλλη άκρη του σαλονιού.

Έκανα πως δεν άκουσα, άρπαξα το mp3 και έκλεισα την πόρτα πίσω μου μαλακά. Θεωρητικά είχα ξεκινήσει πολύ νωρίτερα απ’ ότι  χρειαζόταν, αλλά αν υπάρχει κάτι που με δίδαξε η εξάχρονη θητεία μου στα promotion, είναι πως η έλλειψη συνέπειας, η αργοπορία δημιουργούν μια εικόνα αδιαφορίας.

Πρώτη Συμβουλή: Την πρώτη μέρα στη δουλειά φρόντισε να ΜΗΝ φτάσεις απλά στην ώρα σου. Ένα εικοσάλεπτο πριν θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να συμφιλιωθείς με το χώρο.  Σίγουρα θα έχεις και το πρώτο √ από τον προϊστάμενό σου.

Εννέα και τριάντα ήμουν ήδη στο εμπορικό πολυκατάστημα και απολάμβανα τον πρώτο μου καφέ (με έκπτωση προσωπικού παρακαλώ). Όταν η μουσική και τα φώτα σήμαναν το άνοιγμα των καταστημάτων, κατευθύνθηκα στις κυλιόμενες  σκάλες και σε λίγα δευτερόλεπτα βρισκόμουν  ενώπιον των  νέων μου συναδέλφων.

To know us better.

 «Καλημέρα σας, είμαι η Ιωάννα..» είπα με τρεμάμενη φωνή και οκτώ κεφάλια γύρισαν ανέκφραστα προς το μέρος μου, ενώ αχτίνες Χ ένιωσα να με διαπερνούν από την κορφή ως τα νύχια.

Λίγα λεπτά μετά την πρώτη κρυάδα, ο προϊστάμενος  με ξενάγησε στο χώρο, ενώ εγώ συνέχιζα να του μιλάω στον πληθυντικό μέχρι που μου αποκάλυψε την ηλικία του (για να με πείσει να σταματήσω). Ωστόσο, τα σενάρια ύπαρξης δεύτερης πόρτας (ξέρετε αυτής του κινδύνου) ολοένα και ζωντάνευαν στο μυαλό μου. 

Προϋπηρεσία εγώ; Εκτός από τα  έξι χρόνια που παρίστανα με μεγάλη επιτυχία την χαμογελαστή δεσποινίδα αποδεικνύοντας πως η πιο καλή γκαρσόνα είμαι εγώ και άλλα τρία που ζέσταινα την καρέκλα στην οικογενειακή επιχείρηση (για να δικαιολογήσω κάπως το χαρτζιλίκι μου) κατά τα άλλα δεν μ’ έλεγες και κελεπούρι για τη θέση.  

Δεύτερη Συμβουλή: «Η πρώτη μέρα στη δουλειά είναι σαν το πρώτο ραντεβού». Το(ν) είδες το(ν) επέλεξες και τώρα καλείσαι να το δοκιμάσεις για να δεις αν σου ταιριάζει. Όσο πιο γρήγορα λυθείς και δείξεις τον χαρακτήρα σου, αλλά τόσο γρήγορα θα μάθεις αν επέλεξες σωστά

Ο τρίτος μεγαλύτερος φόβος μου είχε να κάνει με το halo effect”. Όρος  που σύμφωνα μ’ ένα Βρετανό ψυχολόγο,  ευθύνεται για τη δημιουργία της πρώτης εντύπωσης. Σε όλους μας έχει συμβεί να συμπαθήσουμε ή και να αντιπαθήσουμε κάποιον χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Βέβαια στην περίπτωσή μου, με οκτώ διαφορετικά ζευγάρια μάτια να με παρατηρούν, κομματάκι δύσκολο να  αντιληφθώ ποιος με στραβοκοιτούσε και ποιος με κοιτούσε με συμπόνια που για τρίτη συνεχόμενη φορά έκλεινα ανάποδα το κουτί με τα παπούτσια.

Τρίτη Συμβουλή: Φρόντισε να είσαι όσο μπορείς ο εαυτός σου. Και αν δεν τα καταφέρεις , προσπάθησε να χαμογελάς και  οι συνάδελφοί σου θα το εκτιμήσουν. Ακόμα κι αν είναι όλοι παλιοί κι εσύ ο μόνος νέος,  να θυμάσαι πως έχουν περάσει και εκείνοι από τη θέση σου και σίγουρα μπορούν να σε καταλάβουν.

 

 Έπειτα ήρθε η πρώτη πώληση ή μάλλον η προσπάθεια για την πρώτη πώληση. Αυτή η αμήχανη στιγμή που θα δινες και το δεξί σου νεφρό  για να πείσεις τον κυριούλη με την μπάκα ότι το πουλόβερ όχι απλά κρύβει το διπλοστόμαχο της γουρουνιάς, αλλά πως άμα το φοράς συνέχεια γίνεται το έξυπνο πουλόβερ. Προκαλεί εφίδρωση, μείωση πόντων από την περιφέρεια μέχρι και λύσεις δίνει για το πώς να φτιάξει με τη Μαρία. #καμιά_ελπίδα

Και όσο τον κοιτούσα στα μάτια προσπαθώντας να δικιολογήσω γιατί κοστίζει 130 ευρώ, ένιωθα τις παλάμες μου να ιδρώνουν, τα 8 ζευγάρια μάτια να χουν γίνει δεκαέξι και οι λιποθυμικές τάσεις να διαδέχονται η μία την άλλη.

Κάπως έτσι κατέληξα στην...

Τέταρτη Συμβουλή: Η πώληση, η επιτυχημένη πώληση βασίζεται σε δύο βασικούς άξονες. Γνώσης και πίστης. Πρώτα θα μάθεις τι είναι αυτό που πουλάς κι έπειτα θα μάθεις να πιστεύεις. Σε εσένα (ότι μπορείς να το πουλήσεις ) στο προϊόν (στην ωφελιμότητά του) και σ’ ένα θαύμα (αυτό είναι το πιο δύσκολο) Ότι υπάρχει εκείνο το ριμαδιασμένο πλεόνασμα και αντί να ανταλάσσουμε ρούχα μεταξύ μας θα ξεχυθούμε για  ψώνια  στα πολυκαταστήματα.

  

Έπειτα από τέσσερις ώρες στο πολύχρωμο κατάστημα έμαθα να βγάζω και να βάζω αντικλεπτικά, να χρησιμοποιώ τον  τιμογράφο και να κλείνω τα κουτιά των παπουτσιών χωρίς να σκαλώνουν τα νύχια μου. Άντεξα και στο τέλος λίγο πριν το ρολόι δείξει δύο, ήρθε και η έκπληξη της ημέρας. Τα παπούτσια της στολής μου θα ήταν «totally pink».

Η επιστροφή στο σπίτι  θύμιζε λίγο το τέλος των Πανελληνίων και την είσοδο στον κόσμο των Μεγάλων. Το κλειδί μπήκε  στην πόρτα, η Ιωάννα μπήκε στο σπίτι.  Και η φιγούρα της μανούλας εμφανίστηκε  από το πουθενά.

«Παιδί μου πως πήγε η πρώτη μέρα σου στη δουλειά; Τους εντυπωσιάσαμε;»

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
"τον κυριούλη με την μπάκα ότι το πουλόβερ όχι απλά κρύβει το διπλοστόμαχο της γουρουνιάς, αλλά πως άμα το φοράς συνέχεια γίνεται το έξυπνο πουλόβερ."Τί προσβλητικος τρόπος να σκεφτεσαι για τους πελατες σου! Κατι τετοιες πωλητριουλες κλεισαν μαγαζια με το υπεροπτικο υφακι τους. Ξερεις, εμεις οι κυριουλες και οι κυριουληδες το καταλαβαινουμε και παιρνουμε δρομο, να αφησουμε τα λεφτουδακια μας εκει που μας φερονται σωστα.