Κάτι για τους αγαπημένους μου Led Zeppelin

Κάτι για τους αγαπημένους μου Led Zeppelin Facebook Twitter
0

Οι Led Zeppelin ήταν και θα είναι πάντα για εμένα το αγαπημένο μου ροκ συγκρότημα ,αφού κάθε φορά που τους ακούω παραληρώ. Λόγω της αγάπης μου για τη μπάντα λοιπόν, αποφάσισα να γράψω ένα μικρό αφιέρωμα και άρχισα την εκτενή μελέτη. Κάπου εκεί συνειδητοποίησα πόσο τρομακτικό ήταν το εκτόπισμα τους και με έπιασε ένα δέος . Όσα πιο πολλά μάθαινα τόσο πιο πολύ έλεγα στον εαυτό μου : «πού πας Καραμήτρο" "τι θα πρωτογράψεις καημένη" κι άλλα τέτοια ωραία ενθαρρυντικά. Έτσι αποφάσισα να παραιτηθώ...
Αργότερα σκέφτηκα πως θα ήθελα να μάθουν και οι νεότεροι αυτό το θρυλικό συγκρότημα και να έχουν μια ιδέα για το ποιοι είναι τελικά αυτοί οι τύποι που ακούνε. Ποιος είναι ο τραγουδιστής, ποιοι λένε το "Whole lotta love", ποιος είναι ο Jimmy Page και στο φινάλε, ποιοι ενέπνευσαν τους Guns n' Roses, τους Black Sabbath, τους Queen, τους Deep Purple τους Megadeath, τους Ramones , τους Nirvana, τους Smashihng Pumpkins ακόμα και τη Madonna τη Shakira και τη Lady Gaga!

Κάτι για τους αγαπημένους μου Led Zeppelin Facebook Twitter

Το 1968 κάπου στην Αγγλία, οι μοίρες ένωσαν τους τέσσερις κορυφαίους του είδους τους για να δημιουργηθεί η καλύτερη rock μπάντα όλων των εποχών και να ονομαστεί Led Zeppelin!
Ο Robert Plant (vocals), ο Jimmy Page(guitar), ο John Paul Jones(bass n' keyboards) και ο John Bonham (drums) ενώθηκαν και έγραψαν τη δική τους ιστορία επηρεάζοντας μια για πάντα τη ροκ μουσική σκηνή.
Εκεί γύρω στο 1968, και ενώ οι Yardbirds βρίσκονταν σχεδόν υπό διάλυση, ο Jimmy Page έψαχνε για τραγουδιστή. Ο Plant τραγουδούσε τότε σε μια μπάντα με το όνομα Obstweedle και όταν τον άκουσε ο Page δε πίστευε στ'αυτιά του. Αργότερα σε μια συνέντευξη του δήλωσε πως εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τη φωνή του Plant που απορούσε πως και δεν είχε κάνει ακόμα μεγάλη καριέρα. Υπέθεσε τότε πως κάποιο πρόβλημα θα είχε είτε σαν προσωπικότητα είτε σαν καλλιτέχνης και τον «δοκίμασε » φιλοξενώντας τον στο σπίτι του για κάποιο διάστημα έτσι ώστε να σιγουρευτεί πως είναι φυσιολογικός!

Κάτι για τους αγαπημένους μου Led Zeppelin Facebook Twitter

Ο Robert Anthony Plant γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου του 1948 στην Αγγλία (και τον ευχαριστούμε θερμά γι' αυτό). Από τα 16 του χρόνια έφυγε από το σπίτι για να τραγουδάει σε διάφορες μπάντες.
Με μια καριέρα που μετρά 40 χρόνια επιτυχίας, ο Plant θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους rock τραγουδιστές (προσωπικά τον θεωρώ τη μεγαλύτερη φωνή). Επηρέασε με τις ερμηνείες του σύγχρονες ροκ φωνές όπως τον Freddie Mercury, τον Axl Rose και τον Chris Cornell.


Το 2006 το περιοδικό Hit Parader ψήφισε τον Plant ως την καλύτερη rock φωνή που πέρασε κι ακούμπησε τ'αυτιά μας και το 2011 οι αναγνώστες του περιοδικού Rolling Stone με τη ψήφο τους του απένειμαν τον ίδιο τίτλο!
Ήταν μόλις 20 χρονών, κι όμως μάγευε με την δυνατή φωνή του, την λυρικότητα στην ερμηνεία του και φυσικά με την αβίαστα και ανεπιτηδευμένα σέξι εμφάνιση του. Το «Whole lotta love» το είπε μόνο μια φορά στο στούντιο ηχογράφησης και είναι αυτή που όλοι ξέρουμε! Αρκεί ν'ακούσει κανείς την ερμηνεία του στο "Since I've been loving you" και θα καταλάβει το μέγεθος του χαρίσματος του. Εγώ όταν το ακούω χάνομαι...


Παντρεύτηκε τη Maureen Wilson στα 20 του και μαζί της έκανε 3 παιδιά(μία κόρη και δύο γιους). Ο πρώτος γιος του πέθανε όταν ήταν 5 ετών από μόλυνση στο στομάχι. Μετά από 15 χρόνια γάμου χωρίζει...και φυσικά επειδή ροκ σταρ χωρίς σκάνδαλο δε υφίσταται , πρέπει να αναφέρω πως το 1991 έκανε άλλον ένα γιο με την αδερφή της πρώην γυναίκας του! Σήμερα ζει στο Τέξας και παρά τα 65 του χρόνια είναι ακόμα γοητευτικός και ερωτεύσιμος! (όχι δεν είμαι γεροντόφιλη...απλά είναι ο Plant!).

Κάτι για τους αγαπημένους μου Led Zeppelin Facebook Twitter

Ο James Patrick (Jimmy) Page γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 1944. Ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας κιθάρα σε διάφορες ηχογραφήσεις και από το 1966 έως το 1968 ήταν μέλος των Yardbirds. Το 1968 ιδρύει τους Zeppelin, γράφει ιστορία με τα τραγούδια του και το παίξιμο της κιθάρας του και δημιουργεί τον λόγο που θα λατρέψουμε ακόμα περισσότερο την ροκ μουσική!


Είναι ο συνθέτης όλων των λατρεμένων ασμάτων των Zeppelin και ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών (αν και αυτοδίδακτος!). Το όνομα του έχει «στολίσει» τη λεωφόρο της δόξας του rock n' roll 2 φορές. Το περιοδικό Rolling Stone τον κατέταξε στην 3η θέση της λίστας με τους εκατό καλύτερους κιθαρίστες και οι Los Angeles Times του έδωσαν τη 2η θέση στην ίδια λίστα.


Είναι το πιο «ζωηρό» μέλος του συγκροτήματος, αφού η προσωπική του ζωή δεν ήταν και ιδιαίτερα συνετή! Από το 1970 έως το 1982 ήταν με το μοντέλο Charlotte Martin με την οποία απέκτησε μια κόρη. Από το 1986 έως το 1995 παντρεύτηκε την Patricia Ecker (επίσης μοντέλο) με την οποία απέκτησε έναν γιο. Αργότερα παντρεύτηκε την Jimena Gómez-Paratcha την οποία γνώρισε στην Βραζιλία σε μία τουρ (τύχες που έχουν μερικές...) με την οποία έκανε δύο παιδιά και υιοθέτησε την κόρη της. Το 2008 χώρισαν...Την δεκαετία του '70 ο Page έκανε χρήση διαφόρων ναρκωτικών και το 1975 αρχίζει τη χρήση ηρωίνης. Το 1977 σε μια περιοδεία στην Αμερική ο εθισμός του Page στην ηρωίνη άρχιζε να επηρεάζει τις αποδόσεις του στη σκηνή καθώς και τις σχέσεις του με το γκρουπ και τις ηχογραφήσεις. Στις αρχές του '80 απεξαρτητοποιείται.


Ο Johnny Ramone, o Brian May (Queen), o Eddie Van Halen, o Steve Vai, o Richie Sambora, o Angus Young, o Slash είναι μερικοί από τους μεταγενέστερους κιθαρίστες που έμαθαν από τον Jimmy Page και επηρεάστηκαν στο παίξιμο τους.

Κάτι για τους αγαπημένους μου Led Zeppelin Facebook Twitter

O John Paul Jones γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1946. Υπήρξε το πιο «φρόνιμο» μέλος του συγκροτήματος μιας και δεν δημιούργησε ποτέ κάποιο σούσουρο γύρω από το όνομα του. Έπαιζε μπάσο και πλήκτρα και δε χρειάζεται να αναφέρω πως και εκείνος υπήρξε κορυφαίος και καταλυτικός για τους επόμενους. Ο John Deacon των Queen, ο Geddy Lee των Rush, ο Steve Harris των Iron Maiden, ο Flea των Red Hot Chili Peppers, ο Gene Simmons των Kiss και ο Krist Novoselic των Nirvana είναι μερικοί από τους μουσικούς που ακολούθησαν τις τεχνικές του.
Γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του το 1965 και έκτοτε είναι μαζί! (πρέπει να τα φτιάξω επειγόντως με αιγόκερω!) .Έχει 3 κόρες. Είχε δηλώσει κάποια στιγμή σε μια συνέντευξή του πως ποτέ δεν ήθελε να ακολουθήσει τη ζωή του ροκ σταρ...ήθελε να περπατάει στον δρόμο ελεύθερος

Κάτι για τους αγαπημένους μου Led Zeppelin Facebook Twitter

Ο John Bonham γεννήθηκε στις 31 Μαΐου του 1948. Έπαιζε τύμπανα από τα 5 του! Ο καθηγητής του στο σχολείο είχε πει πως είτε θα γίνει ρακένδυτος είτε εκατομμυριούχος...και τελικά κατάφερε το δεύτερο. Ο Bonham συνεργάστηκε πρώτη φορά με τον Robert Plant με το blues συγκρότημα Crawling King Snakes όπου εκείνος έπαιζε τύμπανα και ο Plant τραγουδούσε. Έκτοτε κράτησαν επαφή και όταν ο Page έψαχνε για drummer ο Plant πρότεινε τον Bonham χωρίς δεύτερη σκέψη...Τη συνέχεια τη ξέρουμε...όπως ξέρουμε ότι το 1980 ο Bonham πέθανε με έναν τελείως άδοξο τρόπο, αφού πνίγηκε στον ύπνο του από ίδιο του τον εμετό στο σπίτι του Jimmy Page. Το πτώμα του το βρήκε το πρωί ο John Paul Jones μαζί με τον μάνατζερ τους. Είχε πιει 16 σφηνάκια βότκα (των 400ml το καθ'ένα!) καθώς και αμέτρητα ποτά . Ήταν παντρεμένος με τη Pat Phillips και είχε 2 παιδιά. Ήταν μόλις 32 χρονών. Ακόμα και σήμερα θεωρείτε ένας από τους κορυφαίους drummer όλων των εποχών που επηρέασε σημαντικά τους μεταγενέστερους του.

Κάτι για τους αγαπημένους μου Led Zeppelin Facebook Twitter

Μετά τον θάνατο του Bonham το συγκρότημα διαλύθηκε! Ο Jimmy Page αν και είχε πολλές προτάσεις για την αντικατάσταση του και την συνέχιση των Zeppelin αρνήθηκε. Έκανε καιρό να ξαναπιάσει κιθάρα στα χέρια του και ήταν ο δικός του τρόπος να πενθήσει την απώλεια του φίλου του.
Φαίνεται πως υπήρχε κάτι παραπάνω από τα λεφτά και τη δόξα και μάλλον πέρα από τις μουσικές αυθεντίες που υπήρξαν. Ό,τι έκαναν το έκαναν από αγάπη, γι' αυτό και ήταν τόσο πετυχημένο και μοναδικό. Δεν ήταν απλά τέσσερις ταλαντούχοι τύποι που δημιούργησαν μια από τις πολλές ροκ μπάντες της Αγγλίας, οι Led Zeppelin ήταν αυτό που λέμε μουσικές διάνοιες. Ο καθ'ένας τους ήταν ο καλύτερος του είδους του, ό,τι δημιουργούσαν το δημιουργούσαν επειδή έτσι γούσταραν και όχι επειδή έπρεπε να γράψουν άλλη μια εμπορική επιτυχία.
Τους ευχαριστούμε πολύ για την ευφορία που δημιουργούν στα αυτιά και στη ψυχή μας ακούγοντάς τους, καθώς και για την επιρροή τους στη σύγχρονη μουσική σκηνή.
Δε ξέρω εάν ξαναυπάρξει κάτι τόσο αυθεντικό στο μέλλον. Προσωπικά εύχομαι να υπάρξει, διότι έχω βαρεθεί τα hits του ενός μήνα και τις απομιμήσεις των απομιμήσεων!
Keep on fucking rocking!

4 little tips:
• Το τραγούδι 'Black dog' πήρε το τίτλο του από ένα μαύρο λαμπραντόρ το οποίο τριγύριζε στα Headley Grange studios κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του τραγουδιού.
• Οι φήμες έλεγαν πως σε κάθε παραμονή τους στα χλιδάτα ξενοδοχεία όπου διέμεναν κατά τη διάρκεια των συναυλιών τους, πετούσαν πράγματα από τα παράθυρα και έκαναν απίστευτες τρέλες. Μάλιστα λέγεται πως κάποια στιγμή ο Bonham διέσχισε τον όροφο του ξενοδοχείου με μια μηχανή!(χοχο)
• Το 'Stairway to heaven' ψηφίστηκε ως ένα από τα καλύτερα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ από το περιοδικό Rolling Stone.
• Το 'Rock n' Roll' γράφτηκε επιτόπου μια μέρα στο στούντιο, ενώ ηχογραφούσαν ένα άλλο τραγούδι, και είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού.

ΜΙΑ ΑΠ' ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΗ!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ