Το ξύπνημα της μνήμης, Παιδιά - πρόσφυγες του ελληνικού Εμφυλίου

Βασισμένο σε προσωπικές μαρτυρίες και ιστορικά ντοκουμέντα

LIFOTEAM 27.6.2017 | 00:00

Παιδιά που ξεριζώθηκαν από τα χωριά τους και βίωσαν την καταστροφή, προσφυγόπουλα είτε στις Ανατολικές χώρες είτε στις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης. Σ’ αυτή την παράσταση, που βασίζεται σε ιστορικά ντοκουμέντα και σε προσωπικές μαρτυρίες από το βιβλίο “Παιδιά του ελληνικού Εμφυλίου. Πρόσφυγες και πολιτική της μνήμης” (εκδόσεις Αλεξάνδρεια) που υπογράφουν η Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν και ο Λόρινγκ Ντάνφορθ, οι εξιστορήσεις παιδιών γίνονται μέρος μιας συλλογικής βιωματικής αφήγησης, μιας κοινής ιστορίας για τη βίαιη αποκοπή από τη μάνα, την οικογένεια και το σπίτι-πατρίδα. Ζωντανεύει έτσι ένας ιδιότυπος χορός από γερασμένα παιδιά που θυμούνται γιατί δεν μπορούν να ξεχάσουν, σε μια σκηνική σύνθεση που επιζητεί να ξυπνήσει την ενσυναίσθηση γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα δίπλα μας.

 

Στην παράσταση χρησιμοποιήθηκε φωτογραφικό υλικό των αρχείων του Ερυθρού Σταυρού που περιέχονται στο βιβλίο της Τασούλας Βερβενιώτη «Αναπαραστάσεις της Ιστορίας. Η Δεκαετία του 1940».

 

Η παράσταση ξεκινά από τους εξωτερικούς χώρους της Γεωπονικής σχολής και καταλήγει στην αίθουσα του Γεωργικού μουσείου που βρίσκεται στον χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου όπου θα συνεχιστεί το μεγαλύτερο μέρος της.

ΠΟΤΕ27/06/2017 - 30/06/2017
ΟΡΓΑΝΩΣΗΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΟΥΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΣυγγραφέαςΒασισμένο στο «Παιδιά του Ελληνικού Εμφυλίου-Πρόσφυγες και Πολιτική της Μνήμης» των Riki Van Boeschoten & Loring M.Danforth
ΣκηνοθεσίαΜαρία Σάββα
ΠαίζουνΘωμάς Καζάσης, Μαρία Σάββα, Άννα Χανιώτη, Γιώργος Ψυχογυιός, Φαίδρα Παπανικολάου, Κώστας Ξυκομηνός, Βασίλης Ψυλλάς
Άλλοι συντελεστέςΕικαστική εγκατάσταση - Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου, Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Οδηγός Θεάτρου