«Τουλούζ Λωτρέκ - Η φαντασία της αμαρτίας» του Χριστόφορου Χριστοφή στο θέατρο Ολύμπια

Μια αισθαντική και αποκαλυπτική προσέγγιση για τον ζωγράφο Τουλούζ Λωτρέκ, θα ανέβει σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.

Newsroom, 13.9.2022 | 14:27

Το θεατρικό έργο του Χριστόφορου Χριστοφή, «Τουλούζ Λωτρέκ - Η φαντασία της αμαρτίας», μια αισθαντική και αποκαλυπτική προσέγγιση για τον ζωγράφο Τουλούζ Λωτρέκ, θα ανέβει σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, στο θέατρο Ολύμπια, στις 4, 5 και 6 Νοεμβρίου, με τους Θανάση Τσαλταμπάση και Βερόνικα Αργέντζη.  

 

Η παράσταση, συντεθειμένη ως ελεγεία σ’ ένα πάζλ πυκνών σκηνών κινηματογραφικής πνοής, αποκαλύπτει τις ιδέες, τις εικόνες και τα βαθιά αισθήματα του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου, που βίωσε από παιδί, ανεξήγητα και επώδυνα, την έλλειψη της γονικής αγάπης, όταν βρέθηκε να ξεχωρίζει απ’ τους ‘κανονικούς’ ανθρώπους μ’ ένα ελάττωμα στα κάτω άκρα, δίνοντάς του την εικόνα νάνου. Η στέρηση της αγάπης, τη στιγμή που τη χρειαζόταν, διατρέχει όλο το έργο του, όπως κι όλη τη σύντομη ζωή του, χρεώνοντάς του τη συναίσθηση της απόλυτης αισθηματικής μοναξιάς, χωρίς όμως να του στερήσει και τη βούληση να προσφέρει ο ίδιος την αγάπη και την βαθιά κατανόηση για τους άλλους. Αισθήματα που είναι αποτυπωμένα στους ψυχογραφικούς πίνακές του, όπου δε ζωγραφίζει τους ανθρώπους για ν’ αναδείξει την δεξιότητα της τέχνης του, αλλά μόνο για να καταγράψει την αλήθεια τους, όποια κι αν ήταν. 

 

Ένα βλέμμα ευαίσθητο που διαπιστώνει πόσο μάταια χάνεται η ζωή των ανθρώπων, είτε των δυνατών είτε των αδύναμων, συμμετέχοντας σ’ ένα έργο όπου παίζουνε ένα ρόλο τον οποίο δεν τον επέλεξαν οι ίδιοι κι από τον οποίο δεν μπορούν να αποδράσουν έως το τέλος της ζωής τους. 

 

Συγγενική οπτική, που την αναγνωρίζουμε και στο πεζογραφικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. 

 

Στο πνεύμα αυτό θα χτισθεί οπτικοακουστικά η παράσταση για να συμπεριλάβει το σύμπαν του ζωγράφου, ως ζωντανός κινηματογράφος. 

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: Χριστόφορος Χριστοφής 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δήμος Αβδελιώδης 

ΜΟΥΣΙΚΗ: Νίκος Ξανθούλης 

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: Αριστείδης Πατσόγλου 

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Βασιλική Σύρμα 

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Θανάσης Τσαλταμπάσης, Βερόνικα Αργέντζη