Θέατρο στη Στέγη: «Παράδεισος» του Thomas Köck σε σκηνοθεσία Κατερίνας Γιαννοπούλου

Εμπνευσμένη από την  «Τριλογία για το Κλίμα» ενός από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, η ανερχόμενη σκηνοθέτρια καταθέτει το χρονικό διάψευσης του καπιταλιστικού μοντέλου παραγωγής.

The LiFO team, 12.10.2021 | 15:54

Κοιτάξτε προς το μέλλον. Γιατί από εκεί έρχεται αυτή η παράσταση. «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η πολυβραβευμένη Τριλογία για το Κλίμα του Αυστριακού συγγραφέα Thomas Köck, ένα κωμικοτραγικό, «έξω φρενών», ηλεκτρισμένο ρέκβιεμ, δεν μασάει τα λόγια της για τον πλανήτη που χάνεται». Η Κατερίνα Γιαννοπούλου φαντάζεται με τον Παράδεισο ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον, όπου τα απομεινάρια του Δυτικού πολιτισμού ξαναγράφουν την ιστορία του, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, από 29 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου, και μας προτρέπει να γελάσουμε με την τραγωδία μας. Στήνοντας στο κέντρο της Μικρής Σκηνής ένα παράξενο θερμοκήπιο και έχοντας τα ηχοτοπία του Γιάννη Βεσλεμέ (Felizol) να ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα, ο Παράδεισος θυμίζει επεισόδιο μεταποκαλυπτικής δυστοπικής σειράς και, ταυτόχρονα, οργισμένη πολιτική φάρσα, ταξιδεύοντάς μας από τον Αμαζόνιο στην Αθήνα, από τον 19ο αιώνα στον 22ο και από την πίστη στον πολιτισμό στην παραδοχή των εγκλημάτων που έχουν γίνει στο όνομά του.


Ένας νεαρός Γερμανός αρχιτέκτονας περιδιαβαίνει τον παράδεισο του Αμαζονίου ενώ παρακολουθεί την ανέγερση της ευρωπαϊκού στιλ Όπερας στη Μανάους της Βραζιλίας, χτισμένης με τα έσοδα από την υπερεκμετάλλευση καουτσούκ. Ένας γονατισμένος από την κρίση μηχανικός αυτοκινήτων από την Ελλάδα προσπαθεί να βγάλει τα προς το ζην ενώ οι ωκεανοί καταστρέφονται από τα πλαστικά. Λίγο πριν βυθιστούν όλοι και όλα, κάνει και πάλι την εμφάνισή της η Ιστορία, μαζί και τα θραύσματα μνήμης από έναν χαμένο παράδεισο, που στην αρχή κατακτήθηκε από την αποικιοκρατία και στη συνέχεια ξεριζώθηκε από την παγκόσμια αγορά. Είναι η ιστορία της εκμετάλλευσης της Φύσης.


Η ορμητική γλώσσα του έργου, ίδια και αυτή με πλημμύρα, φέρνει σε κύματα πάνω στη σκηνή ενθύμια της ξέφρενης καπιταλιστικής κατανάλωσης, παρασέρνοντας με σατιρικό οίστρο την Ιστορία, το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας.


Εμπνευσμένη από την  «Τριλογία για το Κλίμα» ενός από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, του Αυστριακού Thomas Köck, πάνω στην περιβαλλοντική καταστροφή του πλανήτη, η ανερχόμενη σκηνοθέτρια καταθέτει το χρονικό διάψευσης του καπιταλιστικού μοντέλου παραγωγής.
Ο 35χρονος συγγραφέας Thomas Köck, με καταγγελτική διάθεση για την κλιματική κρίση, την αποικιοκρατία και την άνοδο της Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, στο έργο του Τριλογία για το Κλίμα (Klimatrilogie, 2017: πλημμύρα στον παράδεισο, λιμοκτονία στον παράδεισο και παιχνίδι στον παράδεισο), υιοθετεί τη θέση ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι μια σύγχρονη εκδοχή της αποικιοκρατικής νοοτροπίας του 19ου αιώνα. Ο Παράδεισος αποτελεί μια νέα σύνθεση της Τριλογίας, διασκευασμένη από την Κατερίνα Γιαννοπούλου και τον δραματουργό Γρηγόρη Λιακόπουλο προκειμένου να συνδεθεί με την ελληνική πραγματικότητα.


Πόσο κοντά βρισκόμαστε στη μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή; Και, κυρίως, πώς φτάσαμε έως εδώ; Ο ήλιος λάμπει σαράντα τοις εκατό θερμότερος, πλημμύρες έχουν καλύψει όλη την επιφάνεια της Γης, παρασέρνοντας τους λίγους επιζώντες που επιπλέουν ανάμεσα στα σκουπίδια, στις αναμνήσεις και στις προδομένες ελπίδες τους. Μια οργισμένη συμμορία από το μέλλον έρχεται ενώπιόν μας για να θρηνήσει τον χαμένο μας παράδεισο.

 

Συντελεστές

Κείμενο: Thomas Köck
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Γιαννοπούλου

Μετάφραση & Δραματουργία: Γρήγορης Λιακόπουλος

Μουσική: Γιάννης Βεσλεμές

Σκηνικά & Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Σχεδιασμός Φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα

Live Camera: Γιώργος Κυβερνήτης

Βίντεο: Κωστής Χαραμουντάνης

Επιστημονικοί Σύμβουλοι: Δρ. Χρήστος Βαρβαντάκης, Ευθύμης Θέου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Έφη Χριστοδουλοπούλου

Βοηθός Σκηνογράφου & Φωτισμών: Μαριέττα Παυλάκη

Κατασκευή Σκηνικού: Θωμάς Μαριάς

Οργάνωση & Εκτέλεση Παραγωγής: Σεραφείμ Ράδης, Βάσια Ατταριάν

Ταυτόχρονος Υπερτιτλισμός: Γιάννης Παπαδάκης

 

Ερμηνεύουν: Γιώργος Κισσανδράκης, Γωγώ Παπαϊωάννου, Δήμητρα Παρασκελίδου, Μιχάλης Πητίδης, Βασίλης Σαφός, Μαρία Φιλίνη

 

Παραγωγή: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

 

H περιοδεία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

 

Με αγγλικούς υπέρτιτλους:

Παρασκευή 29, Σάββατο 30 & Κυριακή 31 Οκτωβρίου και Παρασκευή 5, Σάββατο 6 & Κυριακή 7 Νοεμβρίου

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛEΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ | ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τον συγγραφέα Thomas Köck

Στα αγγλικά με διερμηνεία στα ελληνικά

 

MASTERCLASS ΜΕ ΤΟΝ THOMAS KÖCK

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ | 12:00-14:00 | ΣΤΕΓΗ | GALAXY STUDIO

Δραματουργίες καταστροφής για κατεστραμμένα μέλλοντα (ή φαντασμαγορίες μετα-επιστημονικής φαντασίας στην επικράτεια της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της Ακροδεξιάς). Με αφορμή την πρώτη παρουσίαση έργου του στην Ελλάδα, ο Thomas Köck, ο βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας του Παραδείσου που ανεβαίνει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, πραγματοποιεί το Σάββατο 30 Οκτωβρίου ένα masterclass δραματουργίας και συνομιλεί με τη σκηνοθέτρια Κατερίνα Γιαννοπούλου και τον δραματουργό Γρηγόρη Λιακόπουλο για τις δυνατότητες και τα όρια της θεατρικής γραφής και τη σχέση συγγραφέα και σκηνοθέτη: Πώς μπορεί να γράψει κάποιος για το θέατρο σήμερα, εν μέσω πανδημιών, ενδημιών, κλιματικής αλλαγής, σεναρίων περιβαλλοντικής καταστροφής του πλανήτη και ανόδου της Ακροδεξιάς; Εξακολουθεί να είναι το κείμενο το πιο σημαντικό στοιχείο μιας παράστασης ή μήπως όχι; Ποια είναι η απόσταση ανάμεσα στο γραπτό κείμενο και στο παραστατικό γεγονός, αλλά και ανάμεσα στη σκηνή και στην πραγματικότητα;

 

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

29 Οκτωβρίου – 7 Νοεμβρίου 2021 | Μικρή Σκηνή

Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή | 21:00

Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά

 

ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ακολουθώντας τις οδηγίες της Πολιτείας και στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού, η είσοδος στους χώρους της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημερών) ή νόσησης (έως 6 μήνες από τη διάγνωση).


Για την ταυτοποίηση στοιχείων, θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριο. Ο έλεγχος των πιστοποιητικών πραγματοποιείται από ειδικά εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο με σάρωση του σχετικού κωδικού QR, μέσα από την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή “CovidFreeGr”. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Στη Στέγη, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια όλων.

 

Μικρή Σκηνή – Οδηγίες Προσέλευσης Κοινού

Για την ασφάλεια του κοινού, η προσέλευση των θεατών πραγματοποιείται σε 2 χρονικές περιόδους άφιξης, των 15 λεπτών η καθεμία, ξεκινώντας από τις 20:30.

A΄ χρονική περίοδος άφιξης: 20:30-20:45 – Σειρές Ε-Θ

B΄ χρονική περίοδος άφιξης: 20:45-21:00 – Σειρές Ι-Ν

Οδηγός Θεάτρου