Το "Still Life" του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ξαναδουλεμένο, με ανανεωμένο δυναμικό και για μόλις 10 παραστάσεις, πριν αρχίσει την παγκόσμια περιοδεία του

LIFOTEAM 31.8.2015 | 20:32

Το "Still Life" του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Φωτό: Μίλτος Αθανασίου

 

Ξαναδουλεμένο, με ανανεωμένο δυναμικό, το "Still Life" του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξεκινάει την παγκόσμια περιοδεία του στις 16 Σεπτεμβρίου, από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με 10 παραστάσεις (16 - 19 & 23 - 27 Σεπτεμβρίου) - ανοίγοντας ταυτόχρονα τη χειμερινή σεζόν του θεάτρου.


Με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή απλότητα και τον επαναπροσδιορισμό των πρωταρχικών σκηνικών υλικών, το έργο είναι αποτέλεσμα της πιο πρόσφατης ερευνητικής πορείας του Δημήτρη Παπαϊωάννου, η οποία ξεκίνησε το 2009 με το "Πουθενά" και συνεχίστηκε με το "Μέσα" (2011) και την "Πρώτη Ύλη" (2012).


Στο "Still Life" κάτω από έναν μεγάλο ουρανό σε μια έρημη σκηνή, ο άνθρωπος - εργάτης σαν άλλος Σίσυφος, αναζητά τη λύτρωση μέσα από τον καθημερινό μόχθο. Οι ερμηνευτές του έργου ισορροπούν συνθέτοντας φιγούρες και δημιουργώντας οπτικές απάτες, και αναμετρώνται με την βαρύτητα των βασικών υλικών στην προσπάθεια τους να απελευθερωθούν από την ύλη και να ενωθούν με την ελαφρότητα του σύμπαντος.


Μετά τον Πειραιά, το "Still Life" θα παρουσιαστεί στο Festival d' Automne στο Παρίσι, όπως και στο Φεστιβάλ Novart στο Μπορντό, στο Dansens Hus στη Στοκχόλμη, στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου a Mil στο Σαντιάγκο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου του Σάο Πάολο (MITsp), στο deSingel International Arts Campus στην Αμβέρσα, στο 13ο Φεστιβάλ Χορού στο Βελιγράδι και στο Festival A dança dança-se com os pés στην Μπράγκα.

 

Το "Still Life" του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Φωτό: Μίλτος Αθανασίου


Το έργο πρωτοείδαν 13.000 θεατές την άνοιξη του 2014 στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, μετά από πρόσκληση του Ρόμπερτ Ουίλσον, παρουσιάστηκε στο Watermill Center Summer Benefit Gala στη Νέα Υόρκη.


Η εικαστική σύλληψη, η σκηνοθεσία, τα κοστούμια και οι φωτισμοί είναι του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Την ηχητική σύνθεση επιμελείται ο Γιώργος Πούλιος, ενώ ο επανασχεδιασμός του σκηνικού για την περιοδεία έγινε από τον Θανάση Δεμίρη. Ερμηνεύουν οι Προκόπης Αγαθοκλέους, Δρόσος Σκώτης, Μιχάλης Θεοφάνους, Κώστας Χρυσαφίδης, Χρήστος Στρινόπουλος, Καλλιόπη Σίμου, Παυλίνα Ανδριοπούλου και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.


Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά αύριο την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου

πηγή: AΠΕ/ΜΠΕ