Το έργο του Γούντι Άλεν, Play it again Sam ανεβαίνει στο θέατρο Faust σε σκηνοθεσία και μετάφραση Γιώργου Ζαχαράκη. Πρόκειται για το δεύτερο θεατρικό έργο του διάσημου σκηνοθέτη και σεναριογράφου, που υπήρξε και θεατρικός συγγραφέας, το οποίο ανέβηκε στο Broadway με πρωταγωνιστή τον ίδιο και την Νταϊάν Kίτον, αποσπώντας 3 βραβεία TONY.

 

Το έργο διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη, το 1969. Ο νευρωτικός, παράξενος και αδέξιος κριτικός κινηματογράφου Άλαν Φέλιξ, προσπαθώντας να ξεπεράσει το πρόφατο διαζύγιό του, φαντάζεται τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ να ζωντανεύει μέσα από τα πόστερ της ταινίας Καζαμπλάνκα και να τον συμβουλεύει. Καταφεύγει στο φιλικό του ζευγάρι, τον Ντικ και τη Λίντα, οι οποίοι τον βοηθούν, κανονίζοντάς του ραντεβού με διάφορες γυναίκες. Οι απανωτές αποτυχημένες προσπάθειες τον κάνουν να φαντασιώνεται διάφορα ερωτικά σενάρια, ακόμα και με τη γυναίκα του καλύτερού του φίλου. 

 

Play it Again Sam του Woody Allen
Το έργο διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη, το 1969. Φωτ.: Γιάννης Μπαριτάκης

 

Η προσέγγιση του Γιώργου Ζαχαράκη βασίζεται στον αμερικανικό ρεαλισμό που εκφράζεται τόσο στη σκηνοθεσία όσο και στις ερμηνείες των ηθοποιών. Όπως λέει ο ίδιος: «Προσπάθησα να διηγηθώ την ιστορία μέσα από τη συνεργασία και τις ερμηνείες των ηθοποιών. Στόχος μου ήταν να αναδείξω έναν πολύχρωμο καμβά διαφορετικών χαρακτήρων και καταστάσεων έτσι ώστε να μπορεί το Play it again Sam να αποδοθεί τόσο ως κλασική αλλά και ως σύγχρονη κωμωδία».

 

Η σκηνοθεσία όσο και η μετάφραση διατηρεί τον γρήγορο ρυθμό του κειμένου και το ύφος της εποχής, αλλά ταυτόχρονα το έργο παραμένει έντονα κωμικό. Η τηλεοπτική μεταφορά του έργου έχει γίνει γνωστή στην Ελλάδα με τον τίτλο «Ωραίος και σέξι».

 

Play it Again Sam του Woody Allen
Οι πρωταγωνιστές με τον σκηνοθέτη Γιώργο Ζαχαράκη και τη σκηνογράφο της παράστασης Χρύσα Δαπόντε. Φωτ.: Γιάννης Μπαριτάκης

 

Συντελεστές

Κείμενο: WOODY ALLEN
Σκηνοθεσία / Μετάφραση : Γιώργος Ζαχαράκης
Επιμέλεια Μετάφρασης: Μαρία Παπαγιάννη
Σκηνικά – κοστούμια: Χρύσα Δαπόντε
Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά) :
Νικόλας Βασιλειάδης , Θάνος Δεσποτόπουλος
Νόνη Ζαννή, Λίνα Καλπαζίδου
Σοφία Κικιλίντζια, Παναγιώτης Λέκκας

Φιλική συμμετοχή: Άρης Δημοκίδης

 

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετ.-Πέμ. 20:00

FAUST Bar-Theatre-Arts, Καλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12, 210 3234095

Οδηγός Θεάτρου