Πειραιάς 391 π.Χ.: Μια μέρα στης Ξανθίππης

Ένα έργο μουσειακού θεάτρου στον αρχαιολογικό χώρο των Αστικών Πυλών Πειραιά

LIFOTEAM 10.6.2017 | 00:00

Η ομάδα Heterotopia παρουσιάζει ένα έργο μουσειακού θεάτρου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε αρχαιολογικό χώρο. Το μουσειακό θέατρο είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος ερμηνείας της πολιτισμικής κληρονομιάς που ζωντανεύει το μουσειακό χώρο.

 

Η ιστορία

Μια μέρα (15η μεσούντος Μουνιχίωνος*) στον Πειραιά, το 391 π.Χ., επί άρχοντος Νικοτέλη, παραμονή της γιορτής της Μουνιχίας Αρτέμιδας, της σπουδαιότερης γιορτής της πόλης, πλήθος επισκεπτών καταφθάνουν από την Αθήνα και αλλού. Κατάκοποι και διψασμένοι έπειτα από μια μικρή περιήγηση στην αγορά, μπαίνουν στο πανδοχείο της Ξανθίππης. Το ταξίδι στον χρόνο ξεκινά με οδηγό την Ξανθίππη, μια μέτοικο 5ης γενιάς και όχημα «το νερό».

 

Η Ξανθίππη η σκοροδοπανδοκευτριαρτοπώλις δεν έχει νερό στο πανδοχείο και περιμένει με αγωνία τον «βάναυσο»** να έρθει να επισκευάσει τη δεξαμενή. Αντί για το βάναυσο, όμως, το πανδοχείο γεμίζει με επισκέπτες για τη γιορτή. Θέλοντας να κρύψει την αγωνία της και να μη χάσει τους πελάτες, η Ξανθίππη αφηγείται τη ζωή της και οι επισκέπτες μεταβαίνουν στην εποχή του Περικλή τον 5ο αι. π.Χ. Ακούν για τον πόλεμο ενάντια στους Τριάκοντα, την εκστρατεία στη Σικελία, τον Πειραιά με τις δεξαμενές του, το νερό.

 

ΠΟΤΕ10/06/2017 - 11/06/2017
ΠΟΥΞΥΛΑΠΟΘΗΚΗ
ΣυγγραφέαςΠαναγιώτα Κότσιρα
ΠαίζουνΠαναγιώτα Κότσιρα
Άλλοι συντελεστέςΦωτεινη Βενιέρη: δρ. Μουσειακού Θεάτρου, Νικολέτα Δημοπούλου: θεατρολόγος
Οδηγός Θεάτρου