Ο Olivier de Sagazan για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Ο καλλιτέχνης συνδυάζει την ζωγραφική, την γλυπτική και την performance και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον Nick Knight, τον Gareth Pugh και την FKA Twigs

The LiFO team, 23.5.2018 | 11:19

Με το εμβληματικό έργοTransfiguration ο Οlivier de Sagazan κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Το Transfiguration θα παρουσιαστεί στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας στις 14 Ιουλίου, στις 20.00.

 

O Γάλλος ζωγράφος, γλύπτης, και performance artist έχει αναπτύξει μία «υβριδική» πρακτική όπου συνδυάζει την ζωγραφική, την φωτογραφία, τη γλυπτική, και το live performing. Στο Transfiguration χτίζει στρώματα πηλού, βαφής και διάφορων άλλων υλικών, πάνω στο ίδιο του το σώμα και το πρόσωπο.

 

Το έργο αφηγείται την ιστορία της ανεκπλήρωτης επιθυμίας του καλλιτέχνη να εμφυσήσει ζωή στο δημιούργημά του. Σε μια χειρονομία απελπισίας, καλύπτει με πηλό το κεφάλι του, σκεπάζοντας τον εαυτό του με το υλικό αυτό, εξαλείφοντας την ταυτότητά του, μεταμορφωνόμενος σε ζωντανό έργο τέχνης. Το υλικό όμως τον τυφλώνει και τον αναγκάζει να στρέψει το βλέμμα βαθιά μέσα του.

 

Ο Olivier de Sagazan για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Φωτο: Didlier Carluccio

 

Σε μια συγκλονιστική παράσταση, ο Sagazan αλλάζει ταυτότητες επί σκηνής – από άνθρωπος σε ζώο και από ζώο σε διάφορα υβριδικά πλάσματα. Διαπερνά, αφαιρεί και ξετυλίγει τα στρώματα του πηλού από το πρόσωπό του, σε μια αγωνιώδη αναζήτηση νέας ουσίας και μορφής.  

 

Παράλληλα, ανασημασιοδοτεί την έννοια της ζωής, προσφέροντας μια συναρπαστική, ενοχλητική αλλά και συγκινητική ματιά σε μια εναλλακτική αντίληψη του εαυτού, απελευθερωμένου από αναστολές.

 

Ερμηνεύει ο Olivier de Sagazan

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Gaelle de Sagazan

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

 

Ο καλλιτέχνης

Ο Olivier de Sagazan γεννήθηκε στο Κονγκό και μεγάλωσε στη Γαλλία. Σπούδασε βιολογία, αλλά εδώ και δύο δεκαετίες έχει αφιερωθεί στην τέχνη. Στο έργο του, ο Sagazan διερευνά το σώμα του καθώς και τις δομές που καθορίζουν το άτομο, όπως οι επιταγές της κοινωνίας, του πολιτισμού και της Ιστορίας.

 

Η δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη συνίσταται στην τοποθέτηση και διαδοχική αφαίρεση στρωμάτων πηλού έως ότου αποκαλυφθεί ένα άγριο, αρχέγονο και απελευθερωμένο άτομο. Η σειρά έργων Transfiguration δημιουργήθηκε το 1999 και καταπιάνεται με την αναζήτηση της σαμανιστικής, ζωώδους και αδάμαστης ουσίας της ανθρώπινης φύσης.

 

Εκτός από τις σκηνικές του εμφανίσεις, εμφανίζεται επίσης στην κινηματογραφική ταινία Samsara του Ron Fricke, την τηλεοπτική σειρά Channel Zero του Nick Antosca, σε βιντεοκλίπ των Mylène Farmer και FKA Twigs καθώς και σε ταινία μόδας με τους Nick Knight και Gareth Pugh.

 

Ο Olivier de Sagazan για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Φωτο: Didlier Carluccio

 

Info

Olivier de Sagazan 

14.07.2018
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Στούντιο | 20:00

Διάρκεια: 50′

Επιτρέπεται η είσοδος ανηλίκων άνω των 16 ετών.

 

Εισιτήρια:

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Κεντρική Σκηνή

Γενική είσοδος: €15,00

Φοιτητικό / μειωμένο εισιτήριο: €12,00 για όλες τις παραστάσεις

 

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Στούντιο

Γενική είσοδος: €12,00

Γενική είσοδος για τους συμμετέχοντες

στα Σεμινάρια του Φεστιβάλ: €10,00

 

www.kalamatadancefestival.gr

Οδηγός Θεάτρου