Ο Μαρκ Ρέιβενχιλ στο φεστιβάλ Εδιμβούργου

"Οι περικοπές στον πολιτισμό θα μας κάνουν καλό"

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ/ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ-SHOWTIME 4.8.2013 | 12:50

Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο Φεστιβάλ θεάτρου, σαν αυτό του Εδιμβούργου. Κάθε χρόνο, οι τάσεις, τα ρεύματα, τα πρόσωπα πρωταγωνιστούν σε ένα μαραθώνιο συζητήσεων, αμφισβητήσεων και παραστάσεων.

 

Φέτος, η ομιλία του Μαρκ Ρέιβενχιλ, τάραξε τα νερά με το "καλημέρα" του φεστιβάλ. 

 

Ο Μαρκ Ρέιβενχιλ στο φεστιβάλ Εδιμβούργου


Ο Μαρκ Ρέιβενχιλ, γνωστός στην Ελλάδα περισσότερο κυρίως από το θεατρικό του  έργο  Shopping and Fucking, είναι ένας από τους κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς της Βρετανίας. Δήλωσε ότι είναι  υπέρ των περικοπών της χρηματοδότησης των τεχνών, στην εναρκτήρια ομιλία του στο Fringe του Εδιμβούργου.

 

"Ισως οι περικοπές μας κάνουν καλό" είπε. "Ετσι θα αισθανθούμε λιγότερο ασφαλείς και "καλά παιδιά". Οταν η δημόσια χρηματοδότηση είναι πιο πλούσια, δε λέμε στον κόσμο την αλήθεια. Κάποτε ήμουν και εγώ υπέρ των επιχορηγήσεων. Αλλά η τέχνη μας, εξαιτίας ακριβώς αυτής της σχέσης με τα χρήματα είχε τεθεί σε αμφισβήτηση από τον κόσμο."

 

Ο Ρέιβενχιλ, συνεργάζεται μόνιμα με το Royal Shakespeare Company, και θεωρείται ως μια από τις πιο δημοφιλείς και προκλητικές φωνές στο σύγχρονο βρετανικό θέατρο.

 

Μιλώντας στο Εδιμβούργο, την Παρασκευή, προέβλεψε ότι τα θέατρα και άλλες μορφές τέχνης θα βιώσουν "όλο και πιο δύσκολες στιγμές για τουλάχιστον μια δεκαετία ή και περισσότερο".

 "Αλλά ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτό το γεγονός  και ας το θεωρήσουμε ως κάτι καλό", συνέχισε. "Είναι η ώρα να μιλήσουμε για την αλήθεια. Τη βρώμικη, επικίνδυνη, ξεκαρδιστική αλήθεια, την ανατροπή την αναστάτωση, πιο συχνά από όσο έχουμε συνηθίσει. Αυτά τα λίγο περισσότερα χρήματα που πήραμε μέσα στα προηγούμενα χρόνια μας άλλαξαν το "ότι" και το "ποιοί" είμασταν ως καλλιτέχνες. Ο κόσμος τεχνών "χάθηκε" στη δεκαετία του 1990 με τις εταιρικές χορηγίες και την κοινωνική ένταξη, αντί να αντικατοπτρίζει τον πραγματικό κόσμο".

 

Στην Αγγλία, η χρηματοδότηση για το Arts Council μειώθηκε κατά 30% το 2010, ακολουθούμενη από τις μικρότερες μεταγενέστερες μειώσεις. Το Υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού, το οποίο παρέχει χρηματοδότηση στο Arts Council England, έκανε μια ακόμα περικοπή της τάξης του 7%, στην πιο πρόσφατη αναθεώρηση των δαπανών της κυβέρνησης τον Ιούνιο.

 

"Ίσως ο καλλιτέχνης χωρίς να έχει οποιαδήποτε σχέση με οποιονδήποτε δημόσιο φορέα χρηματοδότησης είναι πιο ελεύθερος;" αναρωτήθηκε
"Αν δεν είχα να συμπληρώσω φόρμες, κουτάκια, που να αποδεικνύουν το πόσο καλός είμαι και το πόσο αξίζω και εγώ και το έργο μου, ίσως να είχα κάνει κάτι καλύτερο - πιο ειλικρινές, πιο ριζοσπαστικό. Στην τέχνη αξίζει να τα σκεφτόμαστε όλα και να αμφισβητούμε τα πάντα."

 

Στο Edinburgh Fringe αυτής της χρονιάς, ο Ravenhill έχει γράψει μαζί έχει γράφει και σκηνοθετεί ένα καμπαρέ-σόου με τίτλο "Tell Me The Truth About Love", με τραγούδια των WH Auden και Benjamin Britten. πρωταγωνιστεί και τραγουδά ο Jamie McDermott (των  The Irrepressibles).