No man is an island entire of itself

H νέα πρόταση της Αργυρώς Χιώτη και της ομάδας Vasistas στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

LIFOTEAM 1.7.2020 | 00:00

Το "No man is an island entire of itself" (Μτφρ: "Κανένας άνθρωπος δεν είναι μόνος ένα ολόκληρο νησί"), η νέα πρόταση της Αργυρώς Χιώτη και της ομάδας Vasistas, ένα έργο – πρόσκληση σε μια νοερή περιπλάνηση, παρουσιάζεται απ' την 1η έως τις 5 Ιουλίου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

 

Σε μια σειρά από παράδοξα ονειρικά δωμάτια, δέκα κάθε φορά θεατές συναντούν τους πέντε κατοίκους τους, οι οποίοι ως άλλα εκθέματα συνομιλούν με τους «έγκλειστους εαυτούς τους». Καθοδηγούμενοι από μια γυναικεία φωνή στα ακουστικά που φορούν, οι επισκέπτες προχωρούν όλο και βαθύτερα σε μια νοερή περιπλάνηση στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων -1 του μουσείου. Μέσα από τις ποιητικές τους αυτές συναντήσεις, οι θεατές καλούνται να βιώσουν μια προσωπική διαλογιστική εμπειρία.

 

Με το φως να δημιουργεί περιβάλλοντα και αρχιτεκτονική, με έντονη χρήση οπτικοακουστικών ερεθισμάτων, με λόγο έντονα ποιητικό, οι θεατές παρακολουθούν την πραγματικότητα να διαστρεβλώνεται και την προσωπική τους αντίληψη να διευρύνεται. Καθένας απ' αυτούς θα ζήσει μόνος μια πορεία προς τη δική του ουτοπία.

 

Η πρώτη εκδοχή του έργου παρουσιάστηκε στο διαδίκτυο ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας του μουσείου στις 22, 23 και 24 Μαΐου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020. Μια αχαρτογράφητη θεατρική εμπειρία που άντλησε υλικά από τον ψηφιακό κόσμο, με τους ιδιαίτερους κανόνες και την ανοίκεια εμπειρία «σκηνής» και αφήγησης που αυτός δημιουργεί.

 

Η δεύτερη εκδοχή, ως live art έργο με παρόντα πια τα σώματα των ερμηνευτών, παρουσιάζεται τώρα στον φυσικό του χώρο, στο κτήριο του μουσείου, ως μια από τις πρώτες δράσεις της επανεκκίνησής του. *ο τίτλος προέρχεται από το ποίημα του John Donne, Meditation XVII, 1624

 

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Δραματουργία: Ευθύμης Θέου, Αργυρώ Χιώτη
Μουσική - Σχεδιασμός ήχου: Jan Van de Engel
Επιμέλεια βίντεο - εικαστικός συνεργάτης - φωτογραφίες: Μπάμπης Μακρίδης
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Κώτσου
Οργάνωση παραγωγής: Στέφανος Σκουλικάρης
Τεχνική υποστήριξη: Μάνος Μελισσώτης - AVolution AUDIOVISUAL
Παραγωγή: VASISTAS theatre group

Ερμηνεύουν: Ειρήνη Κουμπαρούλη, Έκτορας Λιάτσος, Ρίτα Λυτού, Κώστας Σεβδαλής, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη

ΠΟΤΕ01/07/2020 - 05/07/2020
ΠΟΥΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων -1
ΣκηνοθεσίαΑργυρώ Χιώτη
ΠαίζουνΕιρήνη Κουμπαρούλη, Έκτορας Λιάτσος, Ρίτα Λυτού, Κώστας Σεβδαλής, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη
Άλλοι συντελεστέςΕπιμέλεια βίντεο - εικαστικός συνεργάτης - φωτογραφίες: Μπάμπης Μακρίδης, Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Οδηγός Θεάτρου