ΝΑΜΠΟΥΚΟ

Η όπερα του Τζουζέππε Βέρντι "Ναμπούκο" παρουσιάζεται στο Ηρώδειο από τις 26 έως τις 29 Ιουλίου.

LIFOTEAM 26.7.2011 | 00:00

Ο Βέρντι έγραψε τον «Ναμπούκο» (ή «Ναβουχοδονόσορ», όπως ήταν ο αρχικός τίτλος) το 1842 και η όπερα, βασισμένη στο λιμπρέτο του Τεμιστόκλε Σολέρα, πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου την ίδια χρόνια, ενώ το ελληνικό κοινό την άκουσε για πρώτη φορά στην Κέρκυρα, στο περίφημο θέατρο Σαντζάκομο (του Αγίου Ιακώβου) στις 28 Σεπτεμβρίου 1844. Η υπόθεση αφορά την αιχμαλωσία των Εβραίων απ’ τον βασιλιά της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορα. Όταν, στην αλαζονεία του επάνω, εκείνος ζητά απ’ όλους να τον υμνούν ως θεό, τον χτυπάει κεραυνός. Στρεφόμενος προς τον Ιεχωβά, βρίσκει πάλι τα λογικά του, απελευθερώνει τους Εβραίους και συναινεί στη σχέση της πραγματικής κόρης του, της Φενένας, με τον Ισμαήλ, ανιψιό του βασιλιά

της Ιερουσαλήμ. Στον Ιεχωβά στρέφεται στο τέλος και η Αμπιγκαΐλλε, που σφετερίστηκε την εξουσία του.

 

Όπως μας περιγράφει ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης, η φετινή παράσταση που θα παρακολουθήσουμε στο Ηρώδειο έχει λάβει υπόψη και το θεατρικό έργο απ’ το οποίο προήλθε το λιμπρέτο της όπερας, το οποίο έχει επιρροές και απ’ την αισθητική και τον μαγικό κόσμο του μεγάλου ζωγράφου Ρέμπραντ, που κατεξοχήν ζωγράφιζε σκηνές απ’ την Παλαιά Διαθήκη. Η δύναμη της

μουσικής, η ορμητική διαδοχή των μελωδιών, με κορυφαίο το κοσμαγάπητο χορωδιακό των Εβραίων «Va, pensiero…» («Πέτα σκέψη…»), δημιουργούν θριαμβευτικές παραστάσεις που μαγεύουν το ευρύ κοινό.

 

Πέρα απ’ τη μουσική της αξία, η όπερα του Βέρντι στηρίζεται σ’ ένα κείμενο γεμάτο εντάσεις και συγκρούσεις ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, το πλήθος και όσους συμμετέχουν, γεγονός που προσφέρεται για ένα πραγματικά μεγαλειώδες θέαμα. Tη νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σκηνοθετεί ο Βασίλης Νικολαΐδης, την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης έχει ο Ηλίας Βουδούρης, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ.

 

Τον ρόλο του Ναμπούκο ερμηνεύουν σε διπλή διανομή ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς (26, 28/7) και ο Ρουμάνος Αλεξάντρου Αγκάκε (27, 29/7). Ως Αμπιγκαΐλλε εμφανίζονται οι υψίφωνοι Αμαρίλι Νίτσα (26, 28/7) και Άντα Λουίζ Μπόγκτζα (27, 29/7).

M.K.

ΠΟΤΕ26/07/2011 - 29/07/2011
ΠΟΥΗΡΩΔΕΙΟ
ΣυγγραφέαςΤζουζέππε Βέρντι
ΠαίζουνΔημήτρης Πλατανιάς, Ρουμανός Αλεξάντρου Αγκάκε, Αμαρίλι Νίτσα, Άντα Λουίζ Μπόγκτζα
Οδηγός Θεάτρου