Το «Μετά την Πρόβα» του Μπέργκμαν στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Περικλής Μουστάκης, Μαρία Ναυπλιώτου και Πηνελόπη Τσιλίκα πρωταγωνιστούν στο έργο που ανεβαίνει με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου Σουηδού σκηνοθέτη

The LiFO team, 2.3.2018 | 14:49

Συμμετέχοντας στον παγκόσμιο εορτασμό για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (1918-2007), το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής, ανεβάζει το έργο «Μετά την πρόβα» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

 

Η παράσταση θα ανέβει στις 12 Απριλίου, με νέα μετάφραση του Χρήστου Μαρσέλλου και σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη και τον Περικλής Μουστάκης, την Μαρία Ναυπλιώτου και την Πηνελόπη Τσιλίκα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

 

Το "Μετά την πρόβα" ξεκίνησε ως τηλεοπτική ταινία το 1984, με ένα συναρπαστικό επιτελείο ηθοποιών: Έρλαντ Γιόζεφσον, Λένα Όλιν, Ίνγκριντ Τούλιν. Το έργο αναδεικνύει την περιπλοκότητα της σχέσης ανάμεσα στον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό.

 

Το «Μετά την Πρόβα» του Μπέργκμαν στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων
Φωτο: Κώστας Ορδόλης

 

Το «Μετά την Πρόβα» του Μπέργκμαν στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων
Φωτο: Κώστας Ορδόλης

 

Η υπόθεση

Ο ηλικιωμένος σκηνοθέτης Χένρικ Βόγκλερ –όπως και ο ίδιος ο Μπέργκμαν- ανεβάζει για πέμπτη φορά στη ζωή του, το αινιγματικό Ονειρόδραμα του Στρίντμπεργκ. Τον παρακολουθούμε μετά την πρόβα, στη σκηνή του θεάτρου, να σημειώνει τις παρατηρήσεις του.

 

Ξαφνικά εισβάλλει στη σκηνή η Άννα Έγκερμαν, η νεαρή ηθοποιός που παίζει τον ρόλο της Άγκνες -της κόρης του Ίντρα στο Ονειρόδραμα- με το πρόσχημα ότι της είχε πέσει το βραχιόλι της. Γρήγορα, η συζήτηση μεταξύ τους γίνεται έντονη αναδεικνύοντας τη σχέση  σκηνοθέτη-ηθοποιού σε όλη της την εμβέλεια: Ερωτισμός, εγωισμός, ναρκισσισμός, αβυσσαλέες αντιπαλότητες αλλά και αγιάτρευτα τραύματα και ενοχές, έρχονται  στο φως.

 

Στην πορεία, εμφανίζεται στη σκηνή η 46χρονη Ράκελ - η νεκρή πια μητέρα της Άννας και πρώην ερωμένη του σκηνοθέτη- μια ωραία, νευρωσική και αλκοολική γυναίκα. Η ξαφνική εμφάνισή της έρχεται να αναδείξει το στοιχείο της επανάληψης  που κυριαρχεί στη ζωή των ανθρώπων και της δομικής ανασφάλειας του ηθοποιού  στη σκηνή του θεάτρου. 

 

Το «Μετά την Πρόβα» του Μπέργκμαν στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων
Φωτο: Κώστας Ορδόλης

 

Συντελεστές

Μετάφραση: Χρήστος Μαρσέλλος

Σκηνοθεσία: Περικλής Μουστάκης

Δραματουργική επεξεργασία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου

Σκηνικά- Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

 

Ερμηνεύουν:

Περικλής Μουστάκης (Χένρικ Βόγκλερ)

Μαρία Ναυπλιώτου (Ράκελ)

Πηνελόπη Τσιλίκα (Άννα Έγκερμαν)

 

Info

Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής

Κεφαλληνίας και Κυκλάδων 11, Κυψέλη

Τηλ: 210 8217877

Εισιτήρια: https://www.ticketservices.gr/event/kores-epistrofi-theatro-odoy-kykladon

Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου

Τηλεφωνικά: 210 7234567

Online: www.ticketservices.gr

Οδηγός Θεάτρου