Το βράδυ της Παρασκευής, η παράσταση «Μενεξέδες και Ζουμπούλια» έκανε την πρεμιέρα της στο Θέατρο Θησείον - ένα θέατρο για τις τέχνες. Ένα βράδυ μοναδικό για όσους ήταν παρόντες καθώς η πρεμιέρα συνέπεσε χρονικά με την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην προσπάθεια της ομάδας θεάτρου seveneleven να ρίξει φως σε μία δύσκολη καθημερινότητα την οποία βιώνουν χιλιάδες ηλικιωμένοι.

 

Το έργο βρίσκει πέντε ηλικιωμένους στην αίθουσα αναμονής κάποιου αεροδρομίου που με αφορμή την καθυστέρηση της πτήσης τους, επιδίδονται σε ένα περίτεχνο γαϊτανάκι αναμνήσεων ξεδιπλώνοντας τις ζωές μιας ολόκληρης γενιάς μέσα από τη δουλειά, τα ταξίδια, τους μεγάλους έρωτες και τα παιδικά τους χρόνια, παραθέτοντας εναλλασσόμενες εικόνες γεμάτες από το χρόνο που έφυγε, μα και γι' αυτόν που μένει. Το «Μενεξέδες και ζουμπούλια» είναι μια αισιόδοξη παράσταση για την ομορφιά του τέλους και τη σπουδαιότητα της αρχής, για την καθημερινότητα της άνοιας και την ανάγκη για επικοινωνία.

 

Με τη στήριξη του κοινού και του θιάσου, η Μαρίνα Κουτρούμπα ξετύλιξε με σεβασμό και ήθος το κουβάρι της ζωής της κας Ευαγγελίας, ανασύροντας μνήμες που πλούτισαν ακόμη περισσότερα μια πρεμιέρα φορτισμένη από ειλικρινή συναισθήματα συγκίνησης και χαράς.

 

Στην πρεμιέρα της παράστασης, σε ένα κατάμεστο θέατρο, έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος - με δωρεά του οποίου υλοποιείται η παράσταση - του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, του ιδρύματος Λάτση καθώς και η Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών, κα Παρακευή Σακκά.

 

Επιπλέον, την πρεμιέρα της παράστασης τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων Άκτιος και Νέα Θάλπη καθώς και οι Διευθυντές τους, καταξιωμένοι ψυχολόγοι/γεροντολόγοι Δρ Κωστής Προύσκας και Δρ Δημήτρης Καμπανάρος, οι οποίοι μάλιστα στηρίζουν το εγχείρημα από τα πρώτα κιόλας βήματά του.

 

Μία ιδιαίτερα συγκινητική έκπληξη για κοινό και συντελεστές αποτέλεσε η φυσική παρουσία ενός εκ των χαρακτήρων που σκιαγραφεί η παράσταση. Η κα Ευαγγελία, κάτοικος γηροκομείου στο Μοσχάτο, είναι ένας από τους εκατοντάδες ηλικιωμένους που επισκέπτονται οι άνθρωποι μέσα από την πρωτοβουλία του θάλλω - αφορμή για την παράσταση - την τελευταία πενταετία και ψυχαγωγούν μέσα από μία πρότυπη μεθοδολογία με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

 

Με τη στήριξη του κοινού και του θιάσου, η Μαρίνα Κουτρούμπα ξετύλιξε με σεβασμό και ήθος το κουβάρι της ζωής της κας Ευαγγελίας, ανασύροντας μνήμες που πλούτισαν ακόμη περισσότερα μια πρεμιέρα φορτισμένη από ειλικρινή συναισθήματα συγκίνησης και χαράς. Σημεία της πρεμιέρας κατέληξαν να είναι ένας διαδραστικός διάλογος μεταξύ χαρακτήρων και της - πραγματικής - κας Ευαγγελίας η οποία εντόπιζε ολοένα και περισσότερα κοινά μεταξύ της ζωής της και του θεατρικού χαρακτήρα και επενέβαινε άλλοτε δείχνοντας κατανόηση, άλλοτε αγανάκτηση για τον "γαμπρό" μα κάθε φορά με άφθονο χιούμορ.

 

«Μενεξέδες και ζουμπούλια»: μια παράσταση γι’ αυτό που μένει

 

Μετά το πέρας της παράστασης, κοινό και συντελεστές παρέμειναν στο φουαγιέ του θέατρου, κουβέντιασαν για την παράσταση, αντάλλαξαν προσωπικές εμπειρίες για το κοινωκικό ζήτημα που θίγει το έργο και απόλαυσαν Κεφαλλονίτικο κρασί ρομπόλα, αγαπημένη ποικιλία της κας Ευαγγελίας και προσφορά του οινοποιείου Αίνος, μπύρες ΦΙΞ, προσφορά της εταιρείας FIX Hellas, αναψυκτικά λουξ, προσφορά της ομώνυμης εταιρείας αναψυκτικών και χυμών και συνοδευτικά εδέσματα.

 

Σημείωμα της ομάδας για το έργο

Τα τελευταία χρόνια, μέσα από γόνιμες συνεργασίες και την πολύτιμη στήριξη Κοινωφελών Οργανισμών, η εταιρεία μας υλοποιεί ένα πρόγραμμα ψυχαγωγίας για ανθρώπους που φιλοξενούνται σε γηροκομεία.


Το 2016 ξεκινήσαμε να πραγματοποιούμε με δική μας πρωτοβουλία μία πιο ενδελεχή έρευνα στις ιστορίες που έχουν να μας διηγηθούν οι άνθρωποι που φιλοξενούνται στα γηροκομεία, ψήγματα μιας Ελλάδας που αφήνουμε πίσω μας. Αυτό το σύγχρονο μουσείο ιστορίας επιλέξαμε να διατηρήσουμε, δημιουργώντας ένα μωσαϊκό άγραφων ιστοριών που ζουν πίσω από την καταγεγραμμένη ιστορία μεταφέροντας στη θεατρική σκηνή αυτούσιες τις μαρτυρίες αυτών των ανθρώπων δίνοντάς τους βήμα, σε ένα αφιέρωμα στα χρόνια που πέρασαν και στις απλές καθημερινές στιγμές που τόσο εύκολα προσπερνάμε. Αυτό που καθιστά το συγκεκριμένο εγχείρημα ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως οι άνθρωποι που μοιράστηκαν μαζί μας τις ιστορίες και τις σκέψεις τους βρίσκονται σε ανοϊκές καταστάσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.


Μέσα από την παράστασή μας, προσεγγίζουμε με ιδιαίτερη προσοχή το ζήτημα της στερεοτυπικής εικόνας που έχουμε για την Τρίτη Ηλικία σε μια προσπάθεια να την απενοχοποιήσουμε και ταυτόχρονα να αφυπνίσουμε την κοινή γνώμη για τις εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου, ένα πεδίο για το οποίο η ορθή ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα.

 

Η παράσταση ενέχει όλα τα κωμικά στοιχεία και το χιούμορ με το οποίο οι ηλικιωμένοι μπόλιασαν τις ιστορίες που μας διηγήθηκαν και αφήνει μία γεύση γόνιμου προβληματισμού και αισιοδοξίας. Με όχημα τη δύναμη που έχει το θέατρο να ευαισθητοποιεί και να δημιουργεί κοινωνικό αντίκτυπο, στόχος μας είναι η πρωτοβουλία μας αυτή να ενθαρρύνει τον διάλογο και να χαράξει ακόμη ένα μονοπάτι προς την κοινωνική ευαισθητοποίηση αναφορικά με τις ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

 

«Μενεξέδες και ζουμπούλια»: μια παράσταση γι’ αυτό που μένει


Η παράσταση υλοποιείται με δωρεά από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, καθώς και την υποστήριξη των πρότυπων Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άκτιος» και «Νέα Θάλπη» και την πολύτιμη συμβολή των Διευθυντών τους, καταξιωμένων Ψυχολόγων/Γεροντολόγων Δρ Κωστή Προύσκα και Δρ Δημήτρη Καμπανάρο. Επιπλέον, η παράσταση χαίρει της υποστήριξης της FIX Hellas, της Οινοποιίας Ainos Wines και της ελληνικής εταιρείας αναψυκτικών και χυμών Λουξ.


Το έργο «Μενεξέδες και Ζουμπούλια» θα παρουσιαστεί στο «Θησείον - ένα θέατρο για τις τέχνες», τη διοικητική και καλλιτεχνική διεύθυνση του οποίου αναλαμβάνουν για τη θεατρική σεζόν 2018-2019, η καλλιτεχνική εταιρεία "Μυθωδία" (Νικορέστης Χανιωτάκης, Γεράσιμος Σκαφίδας και Ισιδώρα Δωροπούλου) και η Μαριλένα Παναγιωτοπούλου.

 

Το Trailer της παράστασης:

 

 

Ταυτότητα της παράστασης

Τίτλος: Μενεξέδες και Ζουμπούλια (Μια παράσταση γι' αυτό που μένει)

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Νότης Παρασκευόπουλος
Κατηγορία Έργου: Κοινωνικό
Κίνηση: Γιάννης Πολύζος
Σκηνικά: Μυρσίνη Μανέτα
Επιμέλεια Κοστουμιών: Κωνσταντίνα Μαλτέζου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Ζαΐρης
Κατασκευή Κοστουμιών: Ευαγγελία Τσιούνη
Κατασκευή Σκηνικού: Γεράσιμος Μαλτέζος
Φωτογραφίες-Βίντεο: Γιώργος Χαρίσης
Οπτική Επικοινωνία: Νίκος Γαζετάς

 

Ηθοποιοί:
Γιάννης Αννούσης
Μαρίνα Κουτρούμπα
Μάνος Κωστής
Κωνσταντίνα Μαλτέζου
Πετρούλα Μαντζουκίδου
Τάσος Τζιβίσκος

 

Χώρος: Θησείον - ένα θέατρο για τις τέχνες Τουρναβίτου 7, Ψυρρή

 

Κρατήσεις: 210 3255444 & 693 6159929
Προπώληση Εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/theatro-thiseion-meneksedes-kai-zoumpoulia/
Παραστάσεις: Από 24 Σεπτεμβρίου κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 19:00 για 10 μόνο παραστάσεις.
Διάρκεια: 75 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων:  Γενική Είσοδος: 12€ / Μαθητικό/Φοιτητικό, Πολυτέκνων, ΑΜΕΑ, άνω των 65, Ανέργων: 10€ (Σε κάθε παράσταση προσφέρονται δωρεάν έως 15 θέσεις για ανθρώπους με άνοια και τους φροντιστές τους. Θα πρέπει να προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία στο 693 6159929 με την κα Κωνσταντίνα Μαλτέζου)


Οργάνωση Παραγωγής: seveneleven ομάδα θεάτρου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Λήδα Ασλανίδου