Η ζωή της Φρίντα Κάλο στη θεατρική σκηνή

Δύο ενδιαφέρουσες παραστάσεις μας συστήνουν τη διάσημη Μεξικανή ζωγράφο.

Η Φρίντα Κάλο, η Μεξικανή ζωγράφος που γεννήθηκε το 1907 και από τα δεκαοκτώ της χρόνια, μετά από ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα, υπέφερε σε όλη της ζωή από αφόρητους πόνους, δεν έπαψε ποτέ να εμπνέει, αποτελώντας σύμβολο επιμονής, αντοχής και ελευθερίας.


Τα ιδιοσυγκρασιακά της έργα, επηρεασμένα από την μεξικανική κουλτούρα και γεμάτα χρώματα, δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστά όσο ζούσε, καθώς είχε πραγματοποιήσει τρεις μόνο εκθέσεις. Σήμερα αναγνωρίζεται ως σημαντική ζωγράφος, η ζωή της γυρίστηκε σε ταινία το 2002 με πρωταγωνίστρια την επίσης Μεξικανή Σάλμα Χάγιεκ, ενώ τη φετινή θεατρική σεζόν η Φρίντα Κάλο βρίσκεται στο επίκεντρο δύο αθηναϊκών παραστάσεων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


Frida κι άλλο

Οι Fly Theatre, η ομάδα που αποτελείται από την Κατερίνα Δαμβόγλου και τον Robin Beer, παρουσιάζουν τη νέα τους δουλειά στο Θέατρο 104, εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο της Φρίντα Κάλο. Βασισμένοι στο κείμενο της Κατερίνας Δαμβόγλου και της Μιράντας Βατικιώτη, χρησιμοποιούν την προσήλωση στο χώρο, το ρυθμό, το σώμα και το θεατρικό παιχνίδι, για να φέρουν τη ζωγράφο στη ζωή επί σκηνής.


Η Κατερίνα Δαμβόγλου αναλαμβάνει το ρόλο της Μεξικανής ζωγράφου, ενώ ο Robin Beer χειρίζεται και δημιουργεί ζωντανά ήχο και βίντεο δημιουργώντας τον κόσμο γύρω της. Με προβολή και ζωντανό βίντεο ζωγραφίζουν στη σκηνή και εξερευνούν την ιστορία της Κάλο, τους φυσικούς περιορισμούς και τον πόνο που την ώθησαν να δημιουργήσει έναν κόσμο που κυριαρχείται από κίνηση και ζωή.

 

Θέατρο 104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι. Τηλέφωνο: 210 3455020

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15

Εισιτήρια: 10 ευρώ, ατέλειες 5 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

Frida

Η ζωή της Φρίντα Κάλο στη θεατρική σκηνή

 

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις σε θεατρικές σκηνές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η Φρίντα Κάλο, ενσαρκωμένη από την Έλλη Χρονιάρη, μετακομίζει στο Tempus Verum Εν Αθήναις. Η πολυτάραχη ζωή της διάσημης μεξικανής ζωγράφου, ξεδιπλώνεται σταδιακά από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο της, αποκαλύπτοντας την ανθρώπινη και καλλιτεχνική της φύση, όπως αυτή έγινε γνωστή μέσα από τα γράμματα, το ημερολόγιο και τους πίνακες της.


Ο μονόλογος που έγραψαν και σκηνοθέτησαν η Έλενα Βισέρη και ο Πέτρος Παπαζήσης, εκτός από τη ζωγράφο, δίνει φωνή και σε οχτώ διαφορετικά πρόσωπα που έπαιξαν μικρό ή μεγάλο ρόλο στη ζωή της διάσημης ζωγράφου και στα οποία μεταμορφώνεται η αεικίνητη Έλλη Χρονιάρη –σε μια γειτόνισσα, μια μητέρα, μια αδελφή, έναν αγαπημένο, έναν τελωνειακό, μια φίλη, έναν μαθητή και μια νοσοκόμα

 

Tempus Verum Εν Αθήναις

Ιάκχου 19, Γκάζι. Τηλέφωνο: 210 3425170

Διάρκεια: 2 Φεβρουαρίου - 27 Απριλίου 2018

Κάθε Παρασκευή στις 18.30

Εισιτήρια: Από 8 ευρώ ((μέχρι την πρεμιέρα 2/2/2018)
ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

Οδηγός Θεάτρου