Η θεατρική παράσταση «Τα Δώρα» στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου στη Σάμο

Τα δώρα του Προμηθέα στους ανθρώπους ταξιδεύουν στο χρόνο και μοιάζουν και σήμερα πιο επίκαιρα και αναγκαία από ποτέ. Η επιστήμη και οι τέχνες μπορούν να εμποδίσουν τον αφανισμό του ανθρώπου;

The LiFO team, 16.8.2021 | 16:35

Η θεατρική παράσταση «Τα Δώρα», βασισμένη στον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου, θα παρουσιαστεί  στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου στην Σάμο, στις 21 και 22 Αυγούστου και ώρα 21.00. Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Ο Προμηθέας υπομένει κι επιμένει. Αντιστέκεται στην εξουσία ενός παντοδύναμου θεού και μέσα από το προσωπικό του μαρτύριο οραματίζεται το μέλλον. Η σύγκρουση με την εξουσία είναι επώδυνη και υπερβατική. Ο Προμηθέας γίνεται σύμβολο της θυσίας για το κοινό καλό. Ο κάθε άνθρωπος, μικρός ή μεγάλος, διάσημος ή άσημος, φτωχός ή πλούσιος, γεννημένος ή αγέννητος, γίνεται δρόμος –εκεί που δεν υπήρχε– για να πορευτεί ένας άλλος άνθρωπος, πολλοί άνθρωποι.

 

Τα δώρα του Προμηθέα στους ανθρώπους ταξιδεύουν στο χρόνο και μοιάζουν και σήμερα πιο επίκαιρα και αναγκαία από ποτέ. Η επιστήμη και οι τέχνες μπορούν να εμποδίσουν τον αφανισμό του ανθρώπου;

 

Ο λόγος γίνεται πεδίο μάχης του δίκαιου και του άδικου, του καλού και του κακού. Το μέτρο είναι ο κανόνας κι όποιος ξεφεύγει από αυτό τιμωρείται.

 

"Τα Δώρα” είναι μια αέναη μουσική αφήγηση της τραγωδίας του Αισχύλου σε αόριστο χρόνο. Διακόπτεται από αυτούσια αποσπάσματα υπόκρισης και από πρωτότυπα χορικά τα οποία μας επαναφέρουν στο παρόν ενός λαϊκού μνημόσυνου θυσίας που όλοι οι παρευρισκόμενοι, επί κι εκτός σκηνής, συνάχτηκαν για να τελέσουν.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Ζωή Ξανθοπούλου

Μουσική: Νίκος Ιωακείμ

Δραματουργία / Επεξεργασία Κειμένου: Ζωή Ξανθοπούλου, Νίκος Ιωακείμ

Σκηνογραφία: Βασίλης Αποστολάτος

Επιμέλεια Κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα

Παίζουν οι: Μάριος Σαραντίδης, Σταύρος Λιλικάκης, Κωνσταντίνος Ντέλλας, Μαρίζα Τσίγκα

Μετάφραση Αισχύλειων αποσπασμάτων: Νίκος Ιωακείμ

Δ/νση Παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου

Βοηθός Παραγωγής: Γιώργος Γερανάκης

Φωτογραφίες: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Ζωγραφική Σκηνικού: Γρηγορία Βρυττιά

Μουσικοί: Χάρης Παζαρούλας - κοντραμπάσο, Κατερίνα Κωνσταντούρου - πιάνο

Ηχογράφηση: Antart Studios

Μίξη: Στέλιος Μίχας

Παραγωγή: Πλέγμα

 

Οδηγός Θεάτρου