Η ταραχώδης ζωή της Κλάρα Σούμαν στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Την ιστορία της διάσημης πιανίστριας και συζύγου-μούσας του Ρόμπερτ Σούμαν σκηνοθετεί ο Μιλτιάδης Φιορέντζης

The LiFO team, 18.1.2018 | 11:25

«Τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας» είναι ο υπότιτλος της καινούριας παράστασης που εμπνέεται από την ζωή της διάσημης πιανίστριας και συζύγου-μούσας του συνθέτη Ρόμπερτ Σούμαν, Κλάρα Βικ Σούμαν.

 

Το έργο ανεβαίνει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων από τις 12 Φεβρουαρίου σε σκηνοθεσία του Μιλτιάδη Φιορέντζη. Στην σκηνή, δύο ηθοποιοί (Μαρία Όλγα Αθηναίου, Μιλτιάδης Φιορέντζης ), ένας βαρύτονος (Νικόλας Καραγκιαούρης) και μια πιανίστρια (Βικτωρία Κιαζίμη) παρουσιάζουν τις πτυχές της ταραχώδους ζωής της Σούμαν.

 

Η ίδια γνώρισε τον Ρόμπερτ Σούμαν το 1828, όταν η ίδια ήταν εννέα ετών. Ο δεκαοχτάχρονος τότε συνθέτης ήταν μαθητής του Φρίντριχ Βικ, του πατέρα της Κλάρα. Κάποια χρόνια μετά, οι δύο νέοι ερωτεύονται και παρόλη τη σθεναρή αντίσταση του Βικ, παντρεύονται και αποκτούν οκτώ παιδιά.

 

Η Κλάρα Σούμαν θεωρούνταν στην Ευρώπη παιδί θαύμα, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο πιάνο. Εξελίχθηκε όχι μόνο στη μεγαλύτερη πιανίστρια της Γερμανίας αλλά και ολόκληρης της εποχής της.  

 

Η ταραχώδης ζωή της Κλάρα Σούμαν στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων
Φωτο: Κική Παπαδοπούλου

 

Ωστόσο, μετά την πρώτη τρυφερή περίοδο του γάμου τους, ο Σούμαν συνθέτει ακατάπαυστα, αφήνοντας την Κλάρα στην απομόνωση και τη σιωπή. Εκείνη επιθυμώντας να ξαναπαίξει μπροστά σε κοινό, αρχίζει πάλι τις περιοδείες της. Γνωρίζει τεράστια επιτυχία ερμηνεύοντας τα έργα του Σούμαν.

 

Η καταξίωση της Κλάρα προκαλεί τη ζήλεια του Σούμαν, του οποίου ο ψυχισμός αρχίζει να κλονίζεται. Παρουσιάζει ιλίγγους, τρόμο, ακουστικές παραισθήσεις, φοβίες, αϋπνίες. Παρόλο που αφιερώνεται στη σύνθεση και γράφει αριστουργήματα, η ψυχική του υγεία επιδεινώνεται διαρκώς με αποκορύφωμα τον Φεβρουάριο του 1854 όταν διατείνεται πως τα πνεύματα τού υπαγορεύουν τη μουσική και επιχειρεί  να αυτοκτονήσει πέφτοντας στον παγωμένο Ρήνο.

 

Μετά από αυτό το περιστατικό, μεταφέρεται στο ψυχιατρείο του Έντενιχ, λίγο έξω από τη Βόννη. Η Σούμαν τον στηρίζει σε όλες του τις κρίσεις, ωστόσο οι επιστήμονες της εποχής, μη μπορώντας να παρακολουθήσουν την περιπλοκότητα της περίπτωσης Σούμαν, σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

 

Η ταραχώδης ζωή της Κλάρα Σούμαν στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων
Φωτο: Κική Παπαδοπούλου

 

Η Κλάρα Σούμαν υπήρξε ένα παιδί-θαύμα που εξελίχθηκε σε αστέρι της πιανιστικής τέχνης με την τύχη να ζήσει τη φήμη της, πράγμα ιδιαίτερα σπάνιο για μια γυναίκα του 19ου αιώνα. Ωστόσο, το πεπρωμένο της, όπως και το όνομά της, συνδέθηκε σαρωτικά με τον αδύναμο ως πιανίστα αλλά μεγαλοφυή ως συνθέτη, Ρόμπερτ Σούμαν.

 

Πώς βιώνει μια εξαιρετική γυναίκα της εποχής αυτής την καθημερινότητά της με έναν ομότεχνο δημιουργό, ο οποίος την φθονεί ενώ παράλληλα τη λατρεύει; Μπορεί η μητρότητα να αφήσει περιθώριο στην καλλιτεχνική δημιουργία όταν μια γυναίκα μεγαλώνει οκτώ παιδιά; Με τι ψυχικό σθένος αντιμετωπίζει κανείς την κατάρρευση του συντρόφου του; Πώς ξεκουρδίζεται η μηχανή μιας ιδιοφυίας; Μπορεί μια μαριονέτα να ξεπεράσει τον δημιουργό της; Ποιος κινεί τα νήματα της ανθρώπινης δημιουργικότητας;

 

 

 

Συντελεστές

Συγγραφέας : Μαρία Γιαγιάννου

Σύλληψη | Σκηνοθεσία | Δραματουργία : Μιλτιάδης Φιορέντζης

Συνεργάτης Δραματουργίας | Διαμόρφωση πρόβας: Μαρία Όλγα Αθηναίου

Σκηνογραφία | Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Γλυπτική: Περικλής Πραβήτας

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Ηχητικός σχεδιασμός: Νίκος Παλαμάρης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αριάννα Χατζηγαλανού

Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου

Promo teaser: Χρυσάνθη Μπαδέκα

Επικοινωνία : Άρης Ασπρούλης

 

Ερμηνεύουν

Πιανίστρια: Βικτωρία Κιαζίμη      

Βαρύτονος: Νικόλας Καραγκιαούρης

Ηθοποιοί: Μαρία Όλγα Αθηναίου, Μιλτιάδης Φιορέντζης

 

Info

Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Λευτέρης Βογιατζής

Κεφαλληνίας & Κυκλάδων 11, Κυψέλη

Πρεμιέρα: Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Δευτέρα & Τρίτη | Ώρα έναρξης  21:00

Τιμές εισιτηρίων: 14€ & 10€

Οδηγός Θεάτρου