Η Έμμα Ρέγιες γεννήθηκε στην Μπογκοτά το 1919. Μεγάλωσε χωρίς γονείς και ταυτότητα, ενώ έζησε για χρόνια μαζί με την αδελφή της σε μοναστήρι, με μοναδικό καταφύγιο την φαντασία της. Όταν κατάφερε να το σκάσει άρχισε να ζωγραφίζει με ένα ταλέντο τόσο πηγαίο κι εκρηκτικό, που έκανε τον Ντιέγκο Ριβέρα αλλά και τον Πάμπλο Πικάσο να της υποκλιθούν.

 

Θα γίνει μια από τις πιο σημαντικές εικαστικούς της πατρίδας της, θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, θα συναναστραφεί τους πιο διάσημους ζωγράφους του πλανήτη και θα εκδώσει μετά από παρότρυνση του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές την ιστορία της ζωής της, όπως γλαφυρά περιγράφεται στα ανεπιτήδευτα -καθώς ήταν σχεδόν αναλφάβητη- γράμματα που έστελνε στον καλό της φίλο Χερμάν Αρσινέγας.

 

Σε αυτές τις «Αναμνήσεις δι' αλληλογραφίας», που κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος σε μετάφραση Μαρίας Παλαιολόγου, βρήκε το απαραίτητο υλικό η Μαρία Πρωτοπαππά για να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο της Έμμα Ρέγιες στην παράσταση «ΕΜΜΑ», η οποία ανεβαίνει από τις 20 Φεβρουαρίου στη Β’ Σκηνή  του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας σε δική της διασκευή και ερμηνεία –η σκηνοθεσία σκόπιμα παραμένει ανυπόγραφη. 

 

Η Μαρία Πρωτόπαππα θα υποδυθεί την Έμμα Ρέγιες στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας
Η Έμμα Ρέγιες

 

Ο θεατρικός κόσμος της «ΕΜΜΑ» απευθύνεται στις αισθήσεις, όχι στο νου. Είναι ένας πίνακας τρισδιάστατος ή ένα τραγούδι με πρόζα. Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού τεσσάρων χρόνων - ζωντανεύει την Κολομβία των αρχών του 20ου αιώνα, μέσα σε μια ατμόσφαιρα Λατινοαμερικάνικου μυστικισμού και Καθολικής αυστηρότητας. Είναι εμπνευσμένος  από τη ζωή ενός θηλυκού Όλιβερ Τουίστ που κατάφερε με το θάρρος, την αφέλεια και την αχαλίνωτη φαντασία του να επιβιώσει σε σκληρές συνθήκες, να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και να διαπρέψει στην Ευρώπη ως καλλιτέχνης.

 

«Ζωγραφίζω συνηθισμένους ανθρώπους του δρόμου. Οι πίνακές μου είναι σα  βουβά ουρλιαχτά,  πολύχρωμα. Τα τέρατα που βγαίνουν απ' το χέρι μου είναι άνθρωποι,  θεοί ή ζώα ή κάτι απ΄ όλα αυτά μαζί», θα γράψει η Ρέγιες.

 

Συντελεστές:

Διασκευή-Ερμηνεία: Μαρία Πρωτοπαππά

Συνεργάτης Δραματουργίας: Κίττυ Παϊταζόγλου

Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Μαρία Πανουργιά

Φωτισμοί-Φωτογραφίες: Σάκης Μπιρμπίλης

Επιμέλεια Κίνησης: Μαριέλα Νέστορα

Εκτέλεση κοστουμιών: Παρασκευή Πρωτοπαππά

Κατασκευή σκηνικού: Another Kind Of Art

 

Info:

Β’ Σκηνή  του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας

Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη

Από τις 20 Φεβρουαρίου για δέκα παραστάσεις

Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Πληροφορίες – κρατήσεις: 2114117878 (νέο τηλέφωνο επικοινωνίας)

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15 ευρώ/ Μειωμένο: 10 ευρώ/ Ατέλειες: 5 ευρώ

Προπώληση: Viva.gr, 11876, Seven Spots, Reload, Media Markt, Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αθηνόραμα.gr, Viva Kiosk Σύνταγμα

 

 

 

Οδηγός Θεάτρου