Η Γραμμή του Ορίζοντος του Χρήστου Βακαλόπουλου στην Κάμιρο

The LiFO team, 27.9.2021 | 13:22

Η Γραμμή του Ορίζοντος, μια παράσταση εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Χρήστου Βακαλόπουλου, κάνει πρεμιέρα στο πλαίσιο των «Μεταμφιέσεων», την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου στην Κάμιρο, σε σκηνοθεσία Ηλέκτρας Ελληνικιώτη, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Εταιρείας Θεάτρου Θέρος.

 

Η παράσταση αφορά το ταξίδι της 32χρονης Ρέας Φραντζή στην Πάτμο και είναι ένα οδοιπορικό σε ισάριθμους σταθμούς της (νεο)ελληνικής Ιστορίας: Βυζάντιο, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Ελληνική Επανάσταση, ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, Μεταπολίτευση. Με πρόσχημα το ταξίδι της, ο Βακαλόπουλος μιλάει για την Ελλάδα και την πορεία μιας εθνικής ταυτότητας που έως και «αυτή τη στιγμή λείπει».

 

Ο σκοπός του συγγραφέα Χ. Βακαλόπουλου σε αυτό το μυθιστόρημα ήταν σαφής και γι’ αυτό κάθε μέσο που χρησιμοποίησε, αγίασε· κυριολεκτικά και λογοτεχνικά. Η παράσταση Η Γραμμή του Ορίζοντος στηρίζεται σε αυτή την απελευθερωτική διαπίστωση. Κανένα θεατρικό εργαλείο δεν μένει αναξιοποίητο, τόσο σε πρακτικό όσο και σε δραματουργικό επίπεδο. Ακριβώς όπως το μυθιστόρημα είναι ένα μωσαϊκό λογοτεχνικών υλικών και υφών, έτσι και η παράσταση αποπειράται να δημιουργήσει ένα μωσαϊκό θεατρικών υλικών και υφών.

 

Για την καλλιτεχνική ομάδα της Θέρος, η Γραμμή του Ορίζοντος αποτελεί τα τελευταία πέντε χρόνια ένα κείμενο-πρόσκληση, να αναζητήσει νέους τρόπους και δρόμους στη θεατρική τέχνη. Από τον τίτλο του ήδη το μυθιστόρημα του Βακαλόπουλου καλεί τον αναγνώστη να προσέξει όχι τα ίδια τα πράγματα, αλλά το σημείο της ένωσής τους. Μπορεί άραγε το θέατρο να καλέσει τον θεατή, με τρόπο αντίστοιχο, σε μια συνάντηση όπου δεν θα έχουν σημασία τα ίδια τα γεγονότα αλλά τα σημεία ένωσής τους;

 

Με αφορμή τη Γραμμή του Ορίζοντος πραγματοποιείται μια υβριδική συνάντηση του θεάτρου με τα εικαστικά, το ραδιόφωνο, τη μουσική και τον κινηματογράφο, για μια χώρα μεταμφιεσμένη σε γυναίκα που χωρίζει χωρίς να ξέρει γιατί, που δίνει μια εξήγηση λιγότερη, που φεύγει για ένα αόρατο ελληνικό νησί που δεν βουτάει στη θάλασσα, ώσπου να είναι έτοιμη να κολυμπήσει προς τη γραμμή του ορίζοντος.

 

Σ Υ Ν Τ Ε Λ Ε Σ Τ Ε Σ

Κείμενο: Χρήστος Βακαλόπουλος

Σύλληψη ιδέας - Δραματουργία - Σκηνοθεσία: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη

Σκηνογραφία - Ενδυματολογία: Δήμητρα Λιάκουρα

Φωτισμοί: Ισμήνη Σταρίδα

Μουσική: Γρηγόρης Ελευθερίου

Βίντεο - Διεύθυνση φωτογραφίας: Μαρίλη Ζάρκου


Παίζουν: Στέλλα Βογιατζάκη, Γιώργος Κριθάρας, Μαρία Μαμούρη, Άννα Μαρία Παπαϊωάννου, Ηρώ Σοφία Σμυρνιούδη.

 

Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Ε Σ

Παραστάσεις: 23-26 Σεπτεμβρίου 2021, 30 Σεπτεμβρίου 2021, 1-2 Οκτωβρίου 2021, 14-17 Οκτωβρίου 2021

Ώρα Έναρξης: 21:00

Διάρκεια: 110 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ (μειωμένο), 12 (Κανονικό)

Προπώληση εισιτηρίων: www.grammiorizontos.com

Τηλεφωνικές κρατήσεις - Πληροφορίες: 2117251384, 6989945228 (10:00 – 18:00)

Κάμιρος
Ιθάκης 32, 11257, Κυψέλη

Οδηγός Θεάτρου