Η ελληνικής καταγωγής χορεύτρια του Alvin Ailey American Dance Theater Constance Stamatiou δεν θα μπορούσε να λείπει από την έναρξη της διεθνούς περιοδείας για τα 60 χρόνια του συγκροτήματος, που θα πραγματοποιηθεί για 5 μέρες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

Μάλιστα, μαζί της θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα οι γονείς της και ο αδελφός της, για να έχουν οικογενειακή συνάντηση με την 90χρονη γιαγιά της (μητέρα του πατέρα της), η οποία διαμένει στην Ελλάδα.

 

Μετά από 21 σταθμούς στα μεγαλύτερα θέατρα της Αμερικής, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Robert Battle οδηγεί το Alvin Ailey American Dance Theater σε μια διεθνή περιοδεία για την 60ή επέτειο από την ίδρυση του συγκροτήματος, με αφετηρία την Ελλάδα.

 

Από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου το Alvin Ailey American Dance Theater, αναγνωρισμένο από το αμερικανικό Κογκρέσο ως «ζωτικής σημασίας πολιτιστικός πρεσβευτής των Η.Π.Α. σε όλο τον κόσμο», έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.

 

Το κοινό της Αθήνας θα ζήσει από κοντά την απαράμιλλη τέχνη των 32 κορυφαίων χορευτών του Alvin Ailey American Dance Theater, σε ένα ρεπερτόριο που συνδυάζει αρμονικά τον σύγχρονο χορό και την τζαζ - δύο τέχνες που γεννήθηκαν στην Αμερική.

 

Το Alvin Ailey American Dance Theater θα παρουσιάσει μερικά από τα αριστουργήματα του ρεπερτορίου του, συμπεριλαμβανομένων της παγκόσμιας πρεμιέρας του «Members Do not Get Weary» και τη μοναδική χορογραφία «Revelations» του ίδιου του Alvin Ailey, το πιο δημοφιλές έργο στην ιστορία του σύγχρονου χορού.

 

Η Ελληνοαμερικανίδα χορεύτρια Constance Stamatiou συμμετέχει στις παραστάσεις του Alvin Ailey American Dance Theater στην Αθήνα
Ο Yannick Lebrun και η Constance Stamatiou. Φωτο: Paul Kolnik

 

Συγκεκριμένα, στο Μέγαρο Μουσικής θα παρουσιαστούν 2 προγράμματα:

 

Το Α' Πρόγραμμα περιλαμβάνει το «The Winter in Lisbon» του Billy Wilson, ένα ρυθμικό και πολύχρωμο εορτασμό του μεγάλου Dizzy Gillespie, το «Members Do not Get Weary» -παγκόσμια πρεμιέρα της χορογραφίας του Jamar Roberts, χορευτή του συγκροτήματος από το 2002- σε μουσική του θρυλικού σαξοφωνίστα και συνθέτη John Coltrane, 50 χρόνια μετά τον θάνατό του και το ντουέτο «Ella» του Robert Battle σε μουσική της Ella Fitzgerald.

 

Στο Β' Πρόγραμμα θα απολαύσουμε τη δημιουργία του Alvin Ailey «Night's Creature» (1975), ένα εκθαμβωτικό μπαλέτο σε μουσική του θρύλου της τζαζ Duke Ellington, το συγκλονιστικό σόλο του Robert Battle «In / Side» που αναδεικνύει τη μουσική της Nina Simone και το πνευματικά φορτισμένο «Four Corners» του αγαπημένου χορογράφου Ronald K. Brown.

 

Και τα δύο προγράμματα κλείνουν με το «Revelations» του Alvin Ailey, μια χορογραφία-σταθμό του σύγχρονου χορού και της αφροαμερικανικής κληρονομιάς.

 

Η Ελληνοαμερικανίδα χορεύτρια Constance Stamatiou συμμετέχει στις παραστάσεις του Alvin Ailey American Dance Theater στην Αθήνα

 

Constance Stamatiou

Η Ελληνοαμερικανίδα χορεύτρια Constance Stamatiou εμφανίστηκε για πρώτη φορά με το Alvin Ailey American Dance Theater το 2007 και επανήλθε το 2016, περήφανη πλέον μητέρα δύο παιδιών, όπως γράφτηκε και σε ανάλογο αφιέρωμα στους New York Times.

 

Αποφοίτησε από τo Northwest School of Arts και σπούδασε στο SUNY Purchase πριν φοιτήσει στο The Ailey School. Αργότερα εντάχθηκε στην Ailey II. Το 2009, η C. Stamatiou έλαβε την υποτροφία Leonore Annenberg για τα εικαστικά και την τέχνη της performance. Έχει δουλέψει για το White House Dance Series και συμμετείχε στο So You Think You Can Dance, το Dancing With The Stars και το The Today Show.

 

Πρόσφατα έδωσε συνέντευξη στο CBS 2 NY και μίλησε για την συνύπαρξη μιας χορευτικής καριέρας με την μητρότητα στην ζωή μιας γυναίκας, αλλά και για το πώς κατάφερε να επανακτήσει τη φυσική της κατάσταση και να επανέλθει στη σκηνή με τη βοήθεια του συζύγου και προσωπικού της trainer, μετά τη γέννηση των δύο παιδιών της.

 

Έγινε επίσης κεντρικό πρόσωπο στο «Protect Your Tresses» του περιοδικού Essence και στο «Women We Admire» του περιοδικού Glamour, μαζί με άλλες τρεις χορεύτριες και τον γιο της. Πήρε μέρος στην τηλεοπτική σειρά επεισοδίων του Elle.com «The Movement», αφιερωμένη στην εικόνα του σώματος. αλλά και στον εορτασμό του Black History Month, δίπλα στον Jamar Roberts.

 

Η Constance Stamatiou έχει επίσης χορέψει στις ταινίες Shake Rattle & Roll και Bolden του Dan Pritzker. Είναι πιστοποιημένη δασκάλα Gyrotonic και Gyrokinesis.

 

Η Ελληνοαμερικανίδα χορεύτρια Constance Stamatiou συμμετέχει στις παραστάσεις του Alvin Ailey American Dance Theater στην Αθήνα
Φωτο: Paul Kolnik

 

Ιστορικά στοιχεία

Το Alvin Ailey American Dance Theater ξεκίνησε από μια θρυλική παράσταση τον Μάρτιο του 1958 στη Νέα Υόρκη, που άλλαξε για πάντα την αντίληψη του αμερικανικού χορού. Ιδρύθηκε από τον Alvin Ailey, πρόσφατο αποδέκτη του Προεδρικού Μεταλλίου Ελευθερίας - της ανώτατης πολιτικής διάκρισης του αμερικάνικού έθνους.

 

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Alvin Ailey American Dance Theater, από την 1η Ιουλίου 2011 είναι ο Robert Battle που επιλέχθηκε προσωπικά για τη διαδοχή της από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια των Ailey από το 1989, Judith Jamison.

 

Το Alvin Ailey American Dance Theater έχει παρουσιάσει τα έργα του μπροστά σε περισσότερους από 25 εκατομμύρια θεατές στα μεγαλύτερα θέατρα του πλανήτη, εμπνέοντας και ενώνοντας ανθρώπους κάθε γένους και ηλικίας. Έχει ταξιδέψει σε 71 χώρες και 6 ηπείρους, προωθώντας τη μοναδικότητα της αφρο-αμερικανικής πολιτιστικής εμπειρίας και τη διατήρηση της παράδοσης του σύγχρονου χορού στην Αμερική. Θεωρείται σήμερα το μεγαλύτερο συγκρότημα χορού της Νέας Υόρκης.

 

Η Ελληνοαμερικανίδα χορεύτρια Constance Stamatiou συμμετέχει στις παραστάσεις του Alvin Ailey American Dance Theater στην Αθήνα

 

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα Α'

Τρίτη 11/9, 21:00, Τετάρτη 12/9, 21:00, Παρασκευή 14/9, 21:00, Σάββατο 15/9, 21:00

The Winter in Lisbon

Members Don't Get Weary

Ella

Revelations

 

Πρόγραμμα Β'

Τετάρτη 12/9, 16:30, Πέμπτη 13/9, 21:00, Σάββατο 15/9, 16:30

Night Creature

In/Side

Four Corners

Revelations

 

Εισιτήρια από 25 €

www.alvinailey.org

 

 
Οδηγός Θεάτρου