Το εμβληματικό έργο Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη έρχεται σε σκηνοθεσία του Πάνου Αγγελόπουλου και μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο θέατρο Βρετάνια. Το συγκλονιστικό φιλοσοφικό έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε θεατρική διασκευή από τον Πάνο Αγγελόπουλο το 2011, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού και των κριτικών, και συνεχίστηκε με επιτυχία για να ολοκληρώσει τη μαγική διαδρομή του στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στις 28 Σεπτεμβρίου του 2017.

 

Φέτος τον Μάιο ο σκηνοθέτης επανασυνδέει την Ασκητική με το κοινό, επιχειρώντας μια εκ βαθέων νέα θεατρική προσέγγιση. Όπως αναφέρει ο ίδιος, πρόκειται για μια προσέγγιση μέσω των στοιχείων της αρχαίας τραγωδίας.

 

Ένα δράμα με χαρακτήρες και δράση, που καταλήγει σε σύγκρουση και κάθαρση. Η ορμητική σκέψη, η χειμαρρώδης γλώσσα, η απαράμιλλη εκφραστική ικανότητα, η δημιουργική φαντασία, η βαθιά αίσθηση της πραγματικότητας και προπάντων η λογική τεκμηρίωση των απόψεών που εκφράζει το έργο αποδίδονται στη σκηνή και μεταφέρουν στους θεατές την κραυγή για τη σωτηρία της ψυχής. Εξάλλου, ο ίδιος ο Καζαντζάκης έγραψε ότι η Ασκητική είναι μια κραυγή και όλο το έργο του ένα σχόλιο πάνω στην κραυγή αυτή. Ο συγγραφέας θεωρούσε την Ασκητική ως τον σπόρο απ’ όπου βλάστησε όλο το έργο του. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενά του, μέσα από το οποίο προσπαθεί να εκφράσει τα μεταφυσικά του πιστεύω. 

 

«Ασκητική» του Ν. Καζαντζάκη

 

Σκηνοθεσία - Θεατρική προσαρμογή: Πάνος Αγγελόπουλος 
Μουσική:  Δημήτρης  Παπαδημητρίου 
Σκηνικά: Mάιρα Βαζαίου
Κοστούμια: Λευκή Δεριζιώτη 
Πρωταγωνιστούν: Θοδωρής Κατσαφάδος, Κοραλία Καράντη 
Μαζί τους οι ηθοποιοί: Ρένα Κυπριώτη, Κωνσταντής Ζημιανίτης, Στεφανία Καπετανίδη 
Συμμετέχει ομάδα χορού

Θέατρο Βρετανία, Πανεπιστημίου 7, 210 3221579
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Πέμ.-Σάβ. 21:00, Kυρ. 20:00

Οδηγός Θεάτρου