Το Χρονικό του Χρόνου

Το βιβλίο του Στίβεν Χόκινγκ ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης.

LIFOTEAM 24.2.2020 | 00:00

Το εκδοτικό φαινόμενο «Το χρονικό του Χρόνου», έργο του κορυφαίου επιστήμονα Στίβεν Χόκινγκ, μεταφέρεται στο θέατρο. Το έργο, σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Νατάσας Τριανταφύλλη, θα κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν στις 24 Φεβρουαρίου με πρωταγωνιστές τον Ηλία Μελέτη και τον Δημήτρη Πασσά.

 

Στο «Χρονικό του Χρόνου» ο Χόκινγκ με επιστημονική διαύγεια αλλά και μοναδικό χιούμορ, παραθέτει τις βασικές επιστημονικές ανακαλύψεις του ίδιου και των προκατόχων του πάνω στο χωρόχρονο, τη διαστολή του σύμπαντος, την αρχή της απροσδιοριστίας, τις αγαπημένες του μαύρες τρύπες και το επονομαζόμενο βέλος του χρόνου, αναζητώντας μια ενοποιημένη θεωρία των πάντων, που θα οδηγήσει σε μια νέα κοσμογονική ερμηνεία.

 

Η απόδειξη, μόλις στον 20ο αιώνα, ότι το Σύμπαν δεν είναι στατικό και αμετάβλητο αλλά δυναμικό και διαστελλόμενο, δημιουργεί έναν νέο τόπο σκέψης και φιλοσοφικής θεώρησης σχετικά με την ανθρώπινη κατάσταση και τη θέση της μέσα στο σύμπαν.

 

Πρόκειται για έναν νέου τύπου «κοσμογονικό Διαφωτισμό», κατά τον οποίον ο άνθρωπος μπορεί, αποδεδειγμένα πια, να νιώθει μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου χώρου και να κατανοήσει πως ο χρόνος, η ενέργεια και η ύλη του σύμπαντος στο οποίο ανήκει εξηγούν πολλές από τις λειτουργίες του, πέρα από τις μέχρι τώρα φιλοσοφικές, θρησκευτικές και ψυχολογικές ερμηνείες.

 

«Το χρονικό του Χρόνου» μεταφέρεται για πρώτη φορά στο θέατρο σε μια παράσταση που επιχειρεί να φέρει την επιστημονική σκέψη σε διάλογο με την καλλιτεχνική δημιουργία.

 

Η αποκαλυπτική ευφυία του Hawking θα συναντηθεί επί σκηνής με την έμπνευση και το πάθος λογοτεχνικών και θεατρικών ηρώων οι οποίοι, ίσως και εν αγνοία τους, πλησίασαν τις ίδιες θεματικές που συνοψίζονται στην αμετάβλητη αγωνία για τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης.

ΠΟΤΕ24/02/2020 - 12/04/2020
ΠΟΥΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ (ΠΛΑΚΑ)
ΣυγγραφέαςΤο κείμενο της παράστασης είναι βασισμένο στο βιβλίο του Stephen Hawking «Το χρονικό του Χρόνου»
ΣκηνοθεσίαΝατάσα Τριανταφύλλη
ΠαίζουνΜελέτης Ηλίας, Δημήτρης Πασσάς
Άλλοι συντελεστέςΜουσική: Μonika, Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Οδηγός Θεάτρου