Έρωτας ή τίποτα. Ιστορίες του Πειραιά

Τα παράνομα στέκια του Πειραιά φωτίζονται μέσα από τις παραστάσεις των φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

LIFOTEAM 25.6.2017 | 00:00

Ιστορίες του Πειραιά Ιστορίες από διαφορετικές εποχές, διαφορετικές καταστάσεις και διαφορετικούς χώρους: οι βομβαρδισμοί του Πειραιά στον πόλεμο, οι πρόσφυγες του χτες και του σήμερα, οι άνθρωποι και οι χώροι, η πύλη Ε7 του λιμανιού, ο σταθμός του ΗΣΑΠ, τα παράνομα στέκια του Πειραιά φωτίζονται μέσα από τις παραστάσεις των φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Οι παραστάσεις βασίζονται στις τεχνικές του θεάτρου-ντοκουμέντου και του θεάτρου της επινόησης. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Άννα Τσίχλη και Χριστίνα Ζώνιου.

 

Άκου μικρέ, Ομάδα: Mementaλ theatre group

 

Διαβάζοντας βιβλία ιστορίας και εφημερίδες, βλέποντας ντοκιμαντέρ και άλλα τέτοια στην τηλεόραση, δεν μπορείς να γνωρίσεις πραγματικά κανέναν τόπο. Πρέπει να ακούσεις τους ανθρώπους του ξέρεις, αν θες να τον μάθεις πραγματικά. 

 

Επτά ηθοποιοί εξερευνούν τη σωματική τους γλώσσα και με θεατρικά μέσα αφηγούνται ιστορίες κατοίκων του Πειραιά, που δεν γράφτηκαν ποτέ. Οι πηγές της ομάδας για τη δημιουργία του κειμένου είναι από πραγματικές μαρτυρίες που δόθηκαν στα μέλη της, διαδικτυακές συνεντεύξεις κατοίκων, βιβλία όπως «Οι Πειραιώτες» του Διονύση Χαριτόπουλου και «Μνήμη βομβαρδισμού» του Στέλιου Γεράνη.

 

Συντελεστές: Αξιωτοπούλου Νίκη, Αρναουτάκη Σοφία, Ασημένιος Σπύρος, Βλαχοπούλου Μάρα, Γεωργακόπουλος Κωστής, Γεωργής Κυπριανός, Ζαλόσνια Ρέι, Ζαχαριάδου Ανδριάνα, Κονδύλη Μαρωφυλλιά, Μεφσούτ Κατερίνα, Περιστέρης Ερμής, Φασούλα Δήμητρα

 

Δευτέρα 26 και Τρίτη 27 Ιουνίου 2017, ώρα 19.30

Εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας, Γρ. Λαμπράκη 2, Δραπετσώνα

 

Trafφυγεῖν, Ομάδα: santé

1η Ιανουαρίου 1875, Βούρλα, Πειραιάς. Τρούμπα, ιερόδουλες, παρανομία, Μεταξάς, Χούντα.Κ-Ε-Ν-Ο.Ελλάδα των 90’s και των 00’s. Νόμιμη πορνεία ή trafficking; Ήταν τελικά οι πόρνες του Πειραιά θύματα εμπορίας λευκής σαρκός; Το 1-2% των θυμάτων καταφέρνουν να ξεφύγουν. Οι υπόλοιπες… ζουν με τη χαρακιά.

 

Μια παράσταση κατακραυγή στη σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών από τα χρόνια του μεσοπολέμου μέχρι και σήμερα.

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Φυλλένια Τουλκερίδου, Τζούλια Τσιάκα

Τεχνική επιμέλεια: Ανθή Δήμου, Σοφία Κωσταρά

Μουσική επιμέλεια: Χριστίνα Αθανασοπούλου

Σκηνική επιμέλεια: Μαριλένα Κουτρουλάκη

Ενδυματολογία: Λίνα Αξιωτάκη

Έρευνα: ομάδα santé

Ηθοποιοί: Χρ. Αθανασοπούλου, Ε. Γκάζκα, Α. Δήμου, Μ. Κουτρουλάκη, Σ. Κωσταρά, Φ. Τουλκερίδου, Θ. Χειλά.

 

Δευτέρα 26 και Τρίτη 27 Ιουνίου 2017, ώρα 19.30

Χώρος Παρουσίασης: Πλατεία Ιπποδαμείας, κέντρο Πειραιά (Αντιστάσεως 35-37, πρώην κατάστημα Αφών Ιωσηφίδη)

 

843- Πράσινη Γραμμή, Κωνσταντίνα Ξάφη

 

Ένα παλιό πράσινο λεωφορείο που τελεί για μια ακόμα φορά τα δρομολόγια Πειραιάς - Πέραμα και Πέραμα - Πειραιάς (843, πράσινη γραμμή). Αυτό το project στοχεύει να δημιουργήσει ένα κράμα αναμνήσεων μπλέκοντας παλιές και νέες θύμησες, αναδεικνύοντας αυτή την απόκεντρη ομορφιά του προαστίου του Πειραιά, το Πέραμα. Με αφετηρία το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά (ή τον σταθμό του Ηλεκτρικού) θα πραγματοποιηθεί η επάνοδος στο Πέραμα και πάλι πίσω.

 

Μια μέρα η οποία θα είναι αφιερωμένη στις αναμνήσεις καθώς από τη μία θα είναι οι προβολές των συνεντευξιαζόμενων κατοίκων του Περάματος, οι οποίοι θα μοιραστούν κάτι από τις αναμνήσεις που τους προκαλεί αυτό το δρομολόγιο και από την άλλη οι θεατές θα δημιουργήσουν εκ νέου καινούργιες. Ο σκοπός μέσα από αυτό το project είναι να δημιουργηθεί μια κάπως "μεθυσμένη" εικόνα στους θεατές για το που βρίσκεται και τι είναι το Πέραμα, διατηρώντας έτσι και την τοπιακή του ανωνυμία. Το παρελθόν και το παρόν σε αυτό το δρώμενο μπλέκονται μεταξύ τους. Στο Πέραμα του 2017 άνθρωποι αλληλεπιδρούν με νέες και παλιές αναμνήσεις που φτάνουν και πενήντα χρόνια πίσω. Κάπου εδώ συνδυάζεται ο κινηματογράφος, το performance και το θέατρο ντοκουμέντο.

 

Συντελεστές:

Σκηνοθετική σύλληψη: Ξάφη Κωνσταντίνα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κρισταλένια Κουτσουδάκη, Νάλια Ζήκου Εικαστικοί/σκηνογράφοι: Μαρδίκη Κωνσταντίνα, Σωτηράκη Νεφέλη Τεχνική επιμέλεια/φωτισμός: Αλεξάνδρου Αλέξανρος

Επικοινωνία: Hoopla

Βοηθός Οργάνωσης: Μαριάνα Ζήκου, Ξάφη Κωνσταντίνα, Hoopla Βοηθός Παραγωγής: Κρισταλένια Κουτσουδάκη, Μαρία Χατζηγιάννη Περφόρμερς: Νάλια Ζήκου, Σταύρος Καστρινάκης, Ελένη, Ρούλα, Ομάδα κινηματογράφησης του site-specific: Κρισταλένια Κουτσουδάκη, Ανδρέας, Νίνα, Έφη, Θέμης, Μαριάνα, Παρή Αντωνίου, Πολ Πολοτσάνιν, Χρήστος Φιλίππου.

 

Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Περάματος.

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017, ώρα 19.30

Εκκίνηση από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά 

 

Μονόλογοι από το Αιγαίο 

Ομάδα φοιτητών μαθήματος Θεάτρου Ντοκουμέντο 

 

Παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο πάνω σε 28 μαρτυρίες ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο και την Αίγυπτο καθώς και εργαζόμενων / εθελοντών στις δομές αλληλεγγύης από τον Πειραιά και αλλού, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Τα παιδιά αυτά που διαμένουν σε ξενώνες φιλοξενίας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και έφτασαν μόνα τους στην Ελλάδα, διασχίζοντας το Αιγαίο, περνώντας από την Πύλη Ε7 του Πειραιά. Παρουσιάζονται οι δυσκολίες που βίωσαν και βιώνουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες αλλά και όσα αγαπούν, όσα ελπίζουν κι ονειρεύονται.

 

Η παράσταση πραγματοποιείται με τη συμβολή του προγράμματος ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;». Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

 

Τετάρτη 28 και Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017, ώρα 19.30

Μονόλοι από το Αιγαίο | Πειραϊκή, Ακτή Θεμιστοκλέους Πειραιάς

 

ΠΟΤΕ25/06/2017 - 29/06/2017
ΟΡΓΑΝΩΣΗΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΟΥΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
ΣκηνοθεσίαΦυλλένια Τουλκερίδου, Τζούλια Τσιάκα, Ξάφη Κωνσταντίνα
ΠαίζουνΧρ. Αθανασοπούλου, Ε. Γκάζκα, Α. Δήμου, Μ. Κουτρουλάκη, Σ. Κωσταρά, Φ. Τουλκερίδου, Θ. Χειλά
Οδηγός Θεάτρου