Βότσεκ

Ένα από τα αριστουργήματα του λυρικού θεάτρου του 20ού αιώνα, ο Βότσεκ του Άλμπαν Μπεργκ παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή.

LIFOTEAM 19.1.2020 | 00:00

Ένα από τα αριστουργήματα του λυρικού θεάτρου του 20ού αιώνα, ο Βόιτσεκ του Άλμπαν Μπεργκ, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε σκηνοθεσία του κορυφαίου Γάλλου σκηνοθέτη Ολιβιέ Πι, μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Βασίλη Χριστόπουλου, με τον διεθνώς αναγνωρισμένο βαρύτονο της ΕΛΣ Τάση Χριστογιαννόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

Ο Βόιτσεκ, που βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Γκέοργκ Μπίχνερ, είναι μία από τις πρώτες εκτενείς όπερες του 20ού αιώνα, γραμμένη σε ατονικό ιδίωμα με χρήση τραγουδιστής ομιλίας – Sprechgesang. Είναι ένα έργο που θεωρείται ότι άλλαξε τα δεδομένα στην όπερα, καθώς ασχολήθηκε με ένα θέμα που μέχρι τότε κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί στη σκηνή ενός λυρικού θεάτρου, παρουσιάζοντάς το μέσα από μια αισθητική που σέβεται την ωμότητα του κειμένου, αναδεικνύοντας παράλληλα την ψυχολογική του διάσταση.

 

Όταν ο στρατιώτης Βόιτσεκ συνειδητοποιεί ότι η γυναίκα του, Μαρί, η μόνη σταθερή αναφορά στη ζωή του, έχει εραστή, τη σκοτώνει. Αναζητώντας το φονικό μαχαίρι που ο ίδιος πέταξε στη λίμνη, πνίγεται. Η καθημερινή ζωή των στρατιωτών και έννοιες όπως η στρατοκρατία, η σκληρότητα, η κοινωνική εκμετάλλευση και ο περιστασιακός σαδισμός παρουσιάζονται στον Βόιτσεκ χωρίς καμία ωραιοποίηση.

ΠΟΤΕ19/01/2020 - 02/02/2020
ΠΟΥΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ- ΚΠΙΣΝ
ΣκηνοθεσίαΟλιβιέ Πυ
ΠαίζουνΤάσης Χριστογιαννόπουλος, Πήτερ Ουέντ, Βασίλης Καβάγιας, Πήτερ Χόαρ, Γιάννης Γιαννίσης κ.α.
Άλλοι συντελεστέςΜουσική διεύθυνση: Βασίλης Χριστόπουλος, Σκηνικά, κοστούμια: Πιερ-Αντρέ Βάιτς, Φωτισμοί: Μπερτράν Κιγύ
Οδηγός Θεάτρου