Αναμονή για τη Νύχτα από την ομάδα Oper(O)

Μπέκετ στο θέατρο Τέχνης για τρεις νύχτες

** 25.9.2013 | 11:58

 

Οι Oper(O) πειραματίζονται με τη φόρμα της όπερας και τα πέντε βασικά στοιχεία που ενυπάρχουν σε αυτήν -τη μουσική, το θέατρο, την κίνηση, την εικόνα και το τραγούδι-, προκειμένου να ανακαλύψουν νέες ισορροπίες ανάμεσά τους. Το καινούργιο τους έργο «Αναμονή για τη νύχτα» μιλά για την οικονομική αλλά και την κοινωνική κρίση δανειζόμενο στοιχεία από τα θεατρικά έργα του Μπέκετ.

Η ομάδα Oper(O) παρουσιάζει τη δική της σύγχρονη όπερα σε μια εικαστική, πολυμεσική παράσταση. Αναζητώντας νέες καλλιτεχνικές φόρμες, χρησιμοποιεί την κλασική όπερα, ενώ ταυτόχρονα επιστρατεύει το συνολικό έργο του Σάμουελ Μπέκετ για να δημιουργήσει ένα ενιαίο και πρωτότυπο έργο.

 

 


Μέσα από μια τομή σε ένα εμπόλεμο παρόν παρατηρούμε καταστάσεις ακινησίας, αναμονής και εκκρεμότητας. Σε αυτόν το μηδενικό χρόνο επικρατεί η πάλη της λογικής με το συναίσθημα. Το χώρο σηματοδοτεί μια τρισδιάστατη, ογκώδης κατασκευή (γλυπτό), η οποία συνομιλεί με μια λυρική τραγουδίστρια επί σκηνής. Οι δυο τους συνθέτουν τον ολόκληρο άνθρωπο, το χαρακτήρα που παλεύει να αντιληφθεί τις συνθήκες και να τις ξεπεράσει. Ενστικτωδώς και μέσα από την εσωτερική πάλη, έρχεται αντιμέτωπος με το υπαρξιακό δράμα και τα αδιέξοδα της ανθρώπινης φύσης, όπως αυτά αναδύονται μέσα από το έργο του σπουδαίου Ιρλανδού δημιουργού.

 

 

Σε μια ατμόσφαιρα διαρκούς αναμονής για την τελική έκβαση, ο χρόνος αποδίδεται ως μουσικό στοιχείο και διατρέχει την παράσταση -άλλοτε επιβλητικά, άλλοτε με διακριτικότητα- ωστόσο πάντα αισθητός και υπαρκτός. Τα μουσικά μέρη παύουν να αποτελούν οργανική ενότητα των πρωτότυπων έργων και αναζητούν εκ νέου ταυτότητα. Το καινούργιο μουσικό έργο είναι αποσυνδεδεμένο από οποιαδήποτε μουσική προκατάληψη, πέρα από τα στεγανά της όπερας και της κλασικής μουσικής. Μια 11μελής ορχήστρα πάνω στη σκηνή ορίζει συνεχώς και εκ νέου το χρόνο της αναμονής. Η δραματουργία ολοκληρώνεται με προβολές εικαστικών βίντεο και ηλεκτρονικά ηχητικά τοπία που παρεμβαίνουν αλλοιώνοντας κάθε γραμμική πορεία.

 

Η παράσταση «Αναμονή για τη νύχτα» (Waiting for night) από την ομάδα Oper(O) παρουσιάζεται στις 26, 28 και 29 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. 

 

Σύλληψη-Ιδέα-Δραματουργία: Oper(O)
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Γεωργαλάκη
Διεύθυνση ορχήστρας: Γιώργος Ζιάβρας
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Γαλενιανός, Γιώργος Ζιάβρας
Electronics: Αλέξανδρος Δρόσος
Επιμέλεια κίνησης: Pauline Huguet
Βοηθός χορογράφου: Pierre Magendie
Εικαστική επιμέλεια: Μανώλης Χάρος, Φράνκα Παπανδρέου
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Ηχοληψία: Ηλίας Φλάμμος
Μοντάζ: Ξενοφώντας Λατινάκης, Γιώργος Διδυμιώτης
Γραφίστας: Αφροδίτη Σπυροπούλου
Φωτογράφος: Κωνσταντίνος Μυτιληναίος
Ερμηνεύουν: Εριφίλη Γιαννακοπούλου (mezzo-soprano), Λουίζα Κουλά (πιάνο), Παναγιώτης Κολιαβασίλης, Παναγιώτης Ζιάβρας (κρουστά), Έλλη Βασιλάτου (κλαρινέτο), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο-μπάσο κλαρινέτο), Μπάμπης Βλάχος (σοπράνο-άλτο σαξόφωνο), Ζαχαρίας Ταρπάγκος (φλάουτο), Θεόδωρος Μουζακίτης (βιολί), Δημήτρης Τραυλός (τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Ηλίας Φλάμμος (live electronics) - 

 

*****