To μπαλέτο « Ο Καρυοθραύστης» του Τσαϊκόφσκι για πρώτη φορά στο Πoλιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Σε συμπαραγωγή του ΠΣΚΗ με τον Πολιτιστικό Οργανισμό ProArte της Βιέννης, για τρεις παραστάσεις (21-23/1).

The LiFO team, 21.1.2022 | 16:32
ADVERTORIAL

Το πασίγνωστο παραμύθι που γίνεται πραγματικότητα μέσα από τη μουσική και τον χορό, κάνει περιμέρα σήμερα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Ένα θέαμα για όλη την οικογένεια, για τρεις μοναδικές παραστάσεις, με όλα τα διαθέσιμα εισιτήρια εξαντλημένα, ακολουθώντας ένα σερί άλλων sold out παραστάσεων και συναυλιών που έχουν προηγηθεί. Ίσως επειδή το Ηράκλειο διαθέτει για πρώτη φορά τις κατάλληλες υποδομές που μπορούν να φιλοξενήσουν τέτοιου είδους θεάματα, σε ένα χώρο πολιτισμού εφάμιλλο με αντίστοιχους του εξωτερικού, το κοινό τις αγκαλιάζει παρά τους περιορισμούς της πανδημίας.

 

To μπαλέτο « Ο Καρυοθραύστης» του Τσαϊκόφσκι για πρώτη φορά στο Πoλιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

 

O Πολιτιστικός Οργανισμός ProArtes Vienna, σε συνεργασία με τις χορογράφους Jessica Wurzer και Anna-Maria Covalec-Wurzer και το χορευτικό τους σύνολο, φέρνουν τον Καρυοθραύστη στη σκηνή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου (ΠΣΚΗ), σε νέα μορφή και σε σκηνοθεσία Dominik Am Zehnhoff-Söns.

 

Η κλασική και αγαπημένη ιστορία των παιδικών μας χρόνων ξετυλίγεται παράλληλα με μια συνομιλία της αξεπέραστης μουσικής σύνθεσης του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, με μέρη από την ομώνυμη σουίτα του Ντιουκ Έλινγκτον, αλλά και με διασκευές, μεταγραφές και νεότερες συνθέσεις βασισμένες πάνω στην αρχική σύνθεση του 1892 του Ρώσου συνθέτη, από νεότερους μουσικούς, όπως είναι οι Phil Stern και Marina Arsenijevic.

 

To μπαλέτο « Ο Καρυοθραύστης» του Τσαϊκόφσκι για πρώτη φορά στο Πoλιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

 

Πρωτιά με διεθνείς συνεργασίες

 

«Το κοινό της Κρήτης διψάει για μεγάλες παραγωγές όπερας, συμφωνικής μουσικής και μπαλέτου, ακριβώς δηλαδή γι' αυτά που λόγω έλλειψης υποδομών στο νησί, δεν είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ως πρόσφατα. Νομίζω  πως μετά την όπερα “Ιδομενέας” του Μότσαρτ, το Μεγάλο Αφιέρωμα στον Μπετόβεν και τον Κσρυοθραύστη τώρα, ένας άλλος πολύ ενδιαφέρον “δρόμος” ανοίγεται», λέει στη Lifo ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΠΣΚΗ Μύρων Μιχαηλίδης, ο οποίος έχει πολλούς λόγους να είναι ευτυχής, αφού ο Καρυοθραύστης είναι η πρώτη παραγωγή μπαλέτου τέτοιου επιπέδου στους χώρους του οργανισμού, σε συμπαραγωγή με ένα αξιόλογο πολιτιστικό φορέα της Βιέννης.

 

«Και επίσης, είναι μια απόλυτα φρέσκια ματιά ταλαντούχων χορογράφων, που συνδυάζει το μεγαλείο και τη μαγεία της μουσικής του Τσαϊκόφσκι με την jazz εκδοχή του Ντιούκ Έλιγκτον, κλείνοντας το μάτι στις νεότερες γενιές. Πιστεύω ότι το κοινό θα απολαύσει μια παράσταση με σπουδαίους χορευτές, μέσα σε πανέμορφες εναλλαγές τρισδιάστατων ψηφιακών σκηνικών»,  συμπλήρώνει.

 

To μπαλέτο « Ο Καρυοθραύστης» του Τσαϊκόφσκι για πρώτη φορά στο Πoλιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

 

Η υπόθεση του μπαλέτου σε δύο πράξεις του Ρώσου συνθέτη Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι βασίζεται στο παραμύθι Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών, του Ε.Τ.Α. Χόφμαν, διασκευασμένο αριστοτεχνικά από τον Αλέξανδρο Δουμά.

 

Ο Καρυοθραύστης είναι το δώρο που έκανε στη μικρή Κλάρα ο νονός της Ντρόσελμαγερ την παραμονή των Χριστουγέννων, κάπου στη Γερμανία. Ο Καρυοθραύστης έχει το σχήμα ενός κινούμενου στρατιώτη. Τα μεσάνυχτα που ο ύπνος παίρνει την Κλάρα, στο όνειρό της μεταφέρεται σ’ έναν παραμυθένιο κόσμο, όπου όλα τα παιχνίδια ζωντανεύουν, μεταξύ των οποίων και ο Καρυοθραύστης. Αφού κερδίσει τη μάχη με τα ποντίκια που έχουν εισβάλει στο δωμάτιο, μετατρέπεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα.

 

To μπαλέτο « Ο Καρυοθραύστης» του Τσαϊκόφσκι για πρώτη φορά στο Πoλιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

 

Στη δεύτερη πράξη του έργου η Κλάρα και ο πρίγκιπας-Καρυοθραύστης ξεκινούν ένα μαγικό ταξίδι, περνώντας μέσα από υπέροχα μέρη που ο συνθέτης αποδίδει μαγικά με την αξεπέραστη μουσική του. Τη χώρα της Βασίλισσας του Χιονιού και έπειτα τη χώρα των Ζαχαρωτών και της Ζαχαρένιας νεράιδας.  Το πρωί όμως που η Κλάρα ξυπνάει, το μόνο που κρατά στην αγκαλιά της είναι η ξύλινη κούκλα-στρατιωτάκι που της χάρισε ο νονός της.

 

 

Συντελεστές:

Χορογραφία: Jessica Wurzer, Anna-Maria Covalec-Wurzer

Σκηνοθεσία: Dominik Am Zehnhoff-Söns

Διεύθυνση παραγωγής: Melanie Wurzer

Οργάνωση: Barbara Spitzer

Φωτισμοί: Dominik Am Zehnhoff-Söns, Simon Locher

Παραγωγή: Πολιτιστικός Οργανισμός ProArte, Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

 

Ερμηνεύουν:

Καρυοθραύστης: Joni Österlund

Κλάρα: Agniya Guk

Ντρόσελμαγερ: Helena Bauer

Κινέζικη κούκλα: Katharina Theil

Ισπανικές κούκλες: Elisabeth Bohaumilitzky, Marina Rützler

Ρωσική κούκλα: Marcin Denkiewicz

Αραβική κούκλα: Valentina Seidl

Σύνολο: Marlene Hengstberger, Gabriel Wanka

 

Διαβάστε περισσότερα, εδώ

 

Προπώληση εισιτηρίων

Η προπώληση των εισιτηρίων, αξίας 30, 22 και 15 € (γενική είσοδος) και 12 και 8 € (άνεργοι, ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών) συνεχίζεται και γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί από:

● Το Βιβλιοπωλείο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:00 - 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00)

● Την ticketservices.gr, από εδώ:  https://bit.ly/3yXgWx2

● Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, πριν την έναρξη της εκδήλωσης

Σύμφωνα με τα νέα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία COVID-19, για την είσοδο σε κάθε κλειστή αίθουσα, οι θεατές οφείλουν να πληρούν τις προϋποθέσεις και να φέρουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού (να έχουν περάσει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή νόσησης κατά την είσοδο, καθώς και την αστυνομική τους ταυτότητα. Το ΠΣΚΗ επιπρόσθετα θα τηρήσει, για μεγαλύτερη ασφάλεια του κοινού στις κλειστές του αίθουσες, αποστάσεις μεταξύ των θεατών.

 

  • Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
  • Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
  • Επίσημοι Χορηγοί Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Karatarakis hotels & restaurants
  • Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
  • Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
  • Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ3 | ΕΡΤ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ | ΕΡΤ ΧΑΝΙΩΝ | COSMOTE | ΚΡΗΤΗ tv | 98.4 | ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ | neakriti.gr
Οδηγός Θεάτρου