«Ο Κουρσάρος»: Μια από τις πιο φαντασμαγορικές χορογραφίες, online από το θέατρο Μαριίνσκι

«Ο Κουρσάρος» παρουσιάζεται από το μπαλέτο του θεάτρου Μαριίνσκι ολόκληρος, με πρόλογο, τρεις πράξεις και επίλογο. Πρόκειται για το τελευταίο έργο του συνθέτη Αντόλφ Αντάμ, που πέθανε πριν το ολοκληρώσει, και συμπληρώθηκε από τον Λεό Ντελίμπ.

The LiFO team, 23.3.2021 | 11:06

Ένα υπέροχο μπαλέτο με άρωμα Ελλάδας, από το διάσημο θέατρο Μαριίνσκι, έρχεται στο σπίτι σας με έναν κωδικό, με το Christmas Theater on Line.

 

Το μπαλέτο «Ο Κουρσάρος» είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Λόρδου Βύρωνα που παρουσιάζει τις περιπέτειες ενός σπουδαίου Πειρατή, που ζούσε στην Κορώνη την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ήταν ο φόβος και ο τρόμος του Πασά. Ένας ολόκληρος τουρκικός στόλος αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στην περιοχή για να βρει την φωλιά του, αλλά έζησε την φρίκη και τον θυμό του. Ήταν σκληρός και άγριος αλλά είχε μια μεγάλη αρετή. Την πίστη του στον έρωτα.

 

Ο Κουρσάρος έγινε μπαλέτο στα μέσα του 19ου αιώνα και μετά από πολλές διασκευές, έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα για μπαλέτο, και ανήκει στο ρεπερτόριο των πιο σημαντικών θεάτρων στον κόσμο.

 

Πρόκειται για μια από τις πιο εντυπωσιακές χορογραφίες για μπαλέτο.   

 

Ο Κουρσάρος παρουσιάζεται από το μπαλέτο του θεάτρου Μαριίνσκι ολόκληρο, με πρόλογο, τρεις πράξεις και επίλογο. Πρόκειται για το τελευταίο έργο του συνθέτη Αντόλφ Αντάμ, που πέθανε πριν το ολοκληρώσει και συμπληρώθηκε από τον Λεό Ντελίμπ. Στηρίζεται, όπως και τα άλλα μπαλέτα των αρχών του αιώνα, περισσότερο στα χορευτικά μέρη, σόλι, ντουέτι, τρίο, παρά στο περίπλοκο δράμα.

 

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε είχε μέτρια επιτυχία και παρέμεινε άπαιχτο για πολλά χρόνια, ως τη στιγμή που το πήρε στα χέρια του ο περίφημος Μαριούς Πετιπά, κάνοντας σημαντικές αλλαγές στη δομή και ζητώντας τη συνεργασία των συνθετών Πούνι, Ντρίγκο, Όλντενμπουργκ, για να του δώσει τη μορφή με την οποία παρουσιάζεται στην εποχή μας. 

 

Ο Μαριούς Πετιπά το πρωτοπαρουσίασε στο θέατρο Μαριίνσκι το 1863 αλλά η νέα χορογραφική εκδοχή που θα δούμε και ανήκει στον Πιοτρ Γιούσεφ, έκανε πρεμιέρα στο Μαριίνσκι το 1987 και από τότε παραμένει μέχρι σήμερα στο ρεπερτόριο του θεάτρου.  

 

Ο Κουρσάρος

Μπαλέτο σε τρείς πράξεις με πρόλογο και επίλογο

Μουσική: Αντόλφ Αντάμ, Σέζαρ Πούνι, Λεό Ντελίμπ, Ρικάρντο Ντρίγκο και Πιοτρ Όλντενμπουργκ

Λιμπρέτο: Henri Vernoy de Saint-Georges και Joseph Masilier βασισμένο σε μια  εξαιρετικά δημοφιλής έμμετρη μυθιστορία του Λόρδου Βύρωνα που δημοσιεύθηκε το 1814.

Χορογραφία: Πιοτρ Γκιούσεφ βασισμένο στην αρχική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά

Σκηνικά: Teymuraz Murvanidze

Κοστούμια: Galina Solovyova

Φωτισμοί: Vladimir Lukasevich

Με το μπαλέτο και την ορχήστρα του θεάτρου Mariinsky

Μουσική διεύθυνση: Αλεξέι Ρεπνίκοφ

 

Σολίστ

Κουρσάρος Κονράντ: Τιμούρ Ασκέροφ  - Κορυφαίος χορευτής του μπαλέτου Μαριίνσκι (Principal Dancer)

Μεντόρα: Αλίνα Σόμοβα – Κορυφαία χορεύτρια του μπαλέτου Μαριίνσκι (Principal Dancer)

Πρώτη Πρεμιέρα: 23 Ιανουαρίου 1856, Παρίσι

Διάρκεια: 100'


Παραστάσεις on line:

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 στις 20.00

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021 στις 20.00

Τιμή κωδικού: 12 ευρώ

Πληροφορίες: 211 77 01 700

Προπώληση κωδικών: 211 77 01 700, www.christmastheater.gr & www.viva.gr