Έντμοντ

Ο Γιάννος Περλέγκας υποδύεται τον «Έντμοντ» του Ντέιβιντ Μάμετ.

LIFOTEAM 6.2.2020 | 00:00

Στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν παρουσιάζεται το αιχμηρό έργο του Ντέιβιντ Μάμετ, «Έντμοντ», σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη και πρωταγωνιστή τον Γιάννο Περλέγκα.

 

Η σύγχυση της σύγχρονης δυτικής καταναλωτικής κοινωνίας είναι το κεντρικό θέμα του «Έντμοντ». Ένας άνδρας σε κρίση αναζητά την ταυτότητά του μέσα σε μια κοινωνία σε κρίση. Εγκαταλείπει το σπίτι του και δοκιμάζει να βρει την επιβεβαίωση στην αγορά του σεξ. Η βία με την οποία θα έρθει αντιμέτωπος, θα απελευθερώσει μια σκοτεινή, καταστροφική δύναμη που κρυβόταν μέσα του.

 

Ο "Έντμοντ" είναι κατά τον Μάμετ ένα είδος "σύγχρονης παραβολής". Ή μια "σύγχρονη μεσοαστική τραγωδία" με στοιχεία παρωδίας. Ή απλώς μια ιστορία που μιλά για τη βαθιά νόσο της δυτικής κοινωνίας. Γιατί "η κοινωνία είναι άρρωστη, όχι ο άνθρωπος" διευκρινίζει ο Μάμετ.

 

Μέσα από 23 σύντομες σκηνές, με λόγο αιχμηρό, πολιτικά μη ορθό, λόγο που με σκληρότητα αλλά και χιούμορ επιθυμεί να ενοχλήσει, να προκαλέσει και να ταρακουνήσει, το έργο σκιαγραφεί την κατάρρευση του αμερικανικού ονείρου σε μια κοινωνία όπου τα πάντα είναι αναλώσιμα και εμπορεύσιμα.

 

Η υπόθεση

Ο ΄Εντμοντ είναι ο "everyman", ο μέσος άνδρας της δυτικής κοινωνίας: λευκός, ετεροφυλόφιλος, μεσοαστός, συντηρητικός, λίγο πριν τα σαράντα.

 

Αδυνατώντας να βρει νόημα στην ασφυκτικά τακτοποιημένη ζωή του, εγκαταλείπει τη σύζυγό του για να αναζητήσει την ανταμοιβή που θεωρεί ότι του οφείλει η κοινωνία που πιστά έχει υπηρετήσει ως σκληρά εργαζόμενος και υπεύθυνος πολίτης: την υπόσχεση μιας απροσδιόριστης ευτυχίας. Ή έστω ηδονής.

 

Θα την αναζητήσει σε μια σειρά από άγνωστα πρόσωπα, που θα συναντήσει στην "άλλη", τη σκοτεινή πλευρά της πόλης, εκεί όπου απροκάλυπτα κυριαρχεί το κυνήγι του σεξ και του χρήματος, της αποπλάνησης και της παραπλάνησης. Εκεί όπου η βία είναι ο απόλυτος νόμος.

ΠΟΤΕ06/02/2020 - 26/04/2020
ΠΟΥΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ (ΥΠΟΓΕΙΟ)
ΣυγγραφέαςΝτέιβιντ Μάμετ
ΣκηνοθεσίαΜαριάννα Κάλμπαρη
ΠαίζουνΓιάννος Περλέγκας, Δημήτρης Πασσάς, Κωσταντίνα Τάκαλου, Σταύρος Καλλιγάς, Βάλια Παπαχρήστου, Δημήτρης Μαγγίνας, Μαριλένα Μόσχου, Παναγιώτης Ρενιέρης
Άλλοι συντελεστέςΜουσική: Nalyssa Green, Χορογραφία: Βάλια Παπαχρήστου, Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
Οδηγός Θεάτρου