Ιφιγένεια η εν Αυλίδι

Ο Γιάννης Καλαβριανός σκηνοθετεί την τραγωδία του Ευριπίδη.

LIFOTEAM 28.8.2019 | 00:00

Η τραγωδία Ιφιγένεια η εν Αυλίδι γράφτηκε στην αυλή του βασιλιά της Μακεδονίας Αρχέλαου, στα χρόνια 408-406 π.Χ., λίγο πριν από τον θάνατο του Ευριπίδη. Αποτελεί μία από τις πέντε τραγωδίες του με θέμα από τον Τρωικό κύκλο, και μαζί με τις Βάκχες είναι τα δύο τελευταία δράματά του. Παραστάθηκε στα Μεγάλα Διονύσια μετά τον θάνατό του, από τον Ευριπίδη τον Νεότερο (γιό ή ανιψιό του μεγάλου τραγικού) και απέσπασε το πρώτο βραβείο.

 

Η τραγωδία εστιάζει στην απόφαση του Αγαμέμνονα, αρχιστράτηγου των Αχαιών, να θυσιάσει την κόρη του την Ιφιγένεια, ώστε να μπορέσει να σαλπάρει για την Τροία ο ελληνικός στόλος, που έχει ακινητοποιηθεί λόγω άπνοιας στην Αυλίδα. Αυτό είναι το θέλημα της θεάς Άρτεμης, όπως αποκαλύπτει με τον χρησμό του ο μάντης Κάλχας. Έτσι, ο Αγαμέμνονας καλεί την Ιφιγένεια στην Αυλίδα, με το πρόσχημα του γάμου της με το πρωτοπαλίκαρο των Αχαιών, τον Αχιλλέα, προτού αναχωρήσουν για τον πόλεμο.

 

Παρά το φρικτό δίλημμα που αντιμετωπίζει, αφού καλείται να επιλέξει μεταξύ της κόρης και της πατρίδας του, ο Αγαμέμνονας υπακούει στην «ανάγκη» και αποφασίζει να προχωρήσει στη θυσία, αγνοώντας τις ικεσίες της Κλυταιμήστρας, της Ιφιγένειας, του Αχιλλέα, ακόμα και του ίδιου του Μενέλαου. Η ευγενική Ιφιγένεια τελικά συμφιλιώνεται με την τραγική μοίρα της και αποδέχεται να θυσιαστεί υπέρ πατρίδας. Στο τέλος του έργου, ένας αγγελιοφόρος ανακοινώνει στην Κλυταιμήστρα ότι η Ιφιγένεια εξαφανίστηκε από τον βωμό προτού δεχτεί το θανάσιμο χτύπημα.

 

Σ' αυτό το κορυφαίο δράμα του, όπου οι χαρακτήρες εξελίσσονται από επεισόδιο και σε επεισόδιο, ο Ευριπίδης, βαθιά σοφός και ώριμος, αναδιευθετεί το επικό υλικό και, απευθυνόμενος στους διχασμένους Έλληνες της εποχής του, γίνεται ο κήρυκας της φιλοπατρίας.

 

Πρόγραμμα

Τετ 28/8
21:00
Κηποθέατρο Αλκαζάρ - Λάρισα

 

Παρ 30/8
21:00
Αρχαίο Θέατρο Δίου - Δίον

 

Τετ 11/9
21:00
Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου - Παπάγου

 

Παρ 13/9
21:00
Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη - Βύρωνας

 

Παρ 20/9
21:00
Βασιλικό Θέατρο - Θεσσαλονίκη

 

Σαβ 21/9
21:00
Βασιλικό Θέατρο - Θεσσαλονίκη

 

Κυρ 22/9
21:00
2019 Βασιλικό Θέατρο - Θεσσαλονίκη

 

ΠΟΤΕ28/08/2019 - 22/09/2019
ΣυγγραφέαςΕυριπίδης
ΣκηνοθεσίαΓιάννης Καλαβριανός
ΠαίζουνΓιώργος Γλάστρας, Ανθή Ευστρατιάδου, Γιώργος Καύκας, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Θανάσης Ραφτόπουλος, Χρίστος Στυλιανού, Μαρία Τσιμά
Άλλοι συντελεστέςKίνηση: Δημήτρης Σωτηρίου, Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Οδηγός Θεάτρου