Ο κύκλος συνεργασίας του Μουσείου Μπενάκη με το Εθνικό Θέατρο με τίτλο «Από τη σιωπή της προθήκης στον θεατρικό λόγο» ολοκληρώνεται με μία παράσταση βασισμένη στα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική μουσειακή περιήγηση, στην οποία δραματοποιημένα από ηθοποιούς κείμενα φωτίζουν πτυχές της ιστορίας που τα ίδια τα αντικείμενα αφηγούνται.

 

Η παράσταση με τίτλο «Το είπε ο Γέρος» είναι αφιερωμένη στην περίοδο της ανακήρυξης της ελληνικής ανεξαρτησίας. Για την ομαλή μετάβαση στον δραματοποιημένο λόγο, ο επιμελητής των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη Τάσος Σακελλαρόπουλος θα παρουσιάσει τα εκθέματα πριν από την παράσταση.

 

Η παράσταση βασισμένη στα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, «Η Διήγησις Συμβάντων της Ελληνικής Φυλής από τα 1770 έως τα 1836», αλλά και σε κείμενα και αφηγήσεις για το πρόσωπο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, φωτίζει άγνωστες πτυχές του αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας, όπως αυτές τις εμπιστεύθηκε ο Γέρος του Μοριά στο Γεώργιο Τερτσέτη.