«Στάση Πρώτη» από την Κουκλοθεατρική Κολεκτίβα «Ταραξάκο» 29 και 30 Ιουνίου

Το έργο είναι μια συνέχεια από μαρτυρίες, ένα όνειρο σε 5 αυτοτελείς πράξεις. Ένα όραμα ζωντανό, σε ένανκοινό γεωμετρικό χώρο, την «Στάση Πρώτη».

The LiFO team, 24.6.2022 | 12:35

Η Κουκλοθεατρική Κολεκτίβα «Ταραξάκο» παρουσιάζει το πολυμορφικό συλλογικό έργο «Στάση Πρώτη». Μία παράσταση κουκλοθεάτρου που αναζητά την συνάντηση με το ενήλικο βλέμμα. Η πρεμιέρα του συλλογικού μας έργου θα γίνει στην Αθήνα. Για τρεις μόνο παραστάσεις στο θέατρο Επί Κολωνώ, Τετάρτη 29 Ιουνίου ώρες 18:00 (λαϊκή απογευματινή) και 21:30 και Πέμπτη 30 Ιουνίου ώρα 21:30.

 

Έξι επαγγελματικοί θίασοι κουκλοθεάτρου, από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ενώνουν τις δυνάμεις τουςενάντια στο φόβο και την αποξένωση που έφερε η πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας. Απέναντι σε μιαεποχή που ισοπεδώνει τους πάντες και τα πάντα, αντιτάσσουν το «Μαζί».

 

Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΣΤΑΣΗ ΠΡΩΤΗ»

Το έργο είναι μια συνέχεια από μαρτυρίες, ένα όνειρο σε 5 αυτοτελείς πράξεις. Ένα όραμα ζωντανό, σε ένανκοινό γεωμετρικό χώρο, την «Στάση Πρώτη».

 

Η “Στάση” σαν σύμβολο για την αναμονή, την επιβεβλημένη παύση, την μετάβαση σε ένα αχαρτογράφητομέλλον, ενώνει τις αγωνίες και τους αγώνες μας, μπροστα στη θέα μιας πρωτόγνωρης εποχής. Απέναντι στοάγνωστο στεκόμαστε με τα γνωριμα εργαλεία μας - για να διηγηθούμε, για να ζήσουμε. Με την κούκλα, τηνποίηση, το τραγούδι. Για φωτίσουμε ένα κοινό βλέμμα μέσα απ το σκοτάδι της σκηνής. Για να κουβαλήσουμεκατι από το χρέος της εποχής.

 

Η παρά-στάση δεν έχει στόχο να μας διδάξει κάτι, δεν είναι μια δραματουργική εξομολόγηση, ούτε επίδειξηδεξιοτεχνίας. Δεν θα το δούμε από την σκοπιά του εφικτού ή του ανέφικτου ή της ουτοπίας. Η μαγική αυλήτων παιδικών χρόνων δεν εξαλείφεται. Η ποίηση από αυτήν την ηλικία πηγάζει και πάντα θέλει ναεπιστρέφει εκεί.

 

Η ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΟΛΕΚΤΙΒΑ «ΤΑΡΑΞΑΚΟ»

Οι ομάδες που συμμετέχουν στην Κολεκτίβα ΤΑΡΑΞΑΚΟ είναι οι:

Θέατρο Μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ (Αθήνα)  

Θέατρο Κούκλας και Σκιών ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ (Αθήνα)

Κουκλοθέατρο ΜΑΝΙΒΕΛΑ (Αθήνα)

Κουκλοθέατρο ΑΡΙΜΑ (Ηράκλειο)

Θρεπτικό Θέατρο Μαγειρεμένο με Κούκλες ΜΑΡΜΙΤΑ (Θεσ/νίκη)

Θέατρο Κούκλας REDICOLO (Θεσ/νίκη)

 

Βασικός άξονας στη συνεργασία της κολεκτίβας είναι οι σχέσεις εμπιστοσύνης, η αλληλεγγύη και ηαλληλοβοήθεια. Στόχος της κολεκτίβας είναι να οργανώνει συλλογικές δράσεις, παραστάσεις, εργαστήριακαι μικρά φεστιβάλ.

 

Το όνομα της κολεκτίβας εμπνέεται από το φυτό του γένους Taraxacum. Το όνομα του, προέρχεται από τιςελληνικές λέξεις "τάραξις" (πάθηση, διαταραχή) και "άκος" (φάρμακο, θεραπεία). Το ταραξάκο, το γνωστόμας ραδίκι, είναι ένα αυτοφυή, άγριο φυτό που από καταβολής κόσμου αποτελούσε τροφή και φάρμακοσυγχρόνως. Όπως ακριβώς η μικρή και μεγάλη μας Τέχνη. Το κουκλοθέατρο.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Συλλογική Παράσταση Κουκλοθεάτρου ΣΤΑΣΗ ΠΡΩΤΗ

από την Κουκλοθεατρική Κολεκτίβα Ταραξάκο

Θέατρο Επί Κολωνώ, Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός, www.epikolono.gr

Τετάρτη 29 Ιουνίου ώρες 18:00 (λαϊκή) και 21:30

Πέμπτη 30 Ιουνίου ώρα 21:30

Κρατήσεις θέσεων: 210 5138067

Διάρκεια παράστασης: 120’