Από το 2012 και για 11 συνεχή χρόνια το «Εργαστήρι Μαιρηβή» στέγασε τις παραστάσεις του στο Κουκλοθέατρο στου Ψυρρή, καθιερώνοντάς το ως μια μόνιμη Κουκλοθεατρική Σκηνή στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, στη διάρκεια αυτής τη πορείας πλήθος Κουκλοπαικτών και Αφηγητών από όλο τον κόσμο γέμισαν με τις παραστάσεις τους αυτό το χώρο, προσθέτοντας ένα ακόμη λιθαράκι για την ανάδειξη της τέχνης του Κουκλοθεάτρου στην Ελλάδα.


* Από τον Σεπτέμβριο του 2023 το "Εργαστήρι Μαιρηβή" θα στεγάζεται μόνο στο χώρο του Μουσείου Κουκλοθεάτρου «Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα» στο Μεταξουργείο (Δεληγιώργη 33).

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένας μικροκαμωμένος και καχεκτικός κόκορας. Ο κόκορας ζει σ’ ένα φτωχικό σπιτικό μαζί με έναν καλοκάγαθο γέρο και μια γκρινιάρα γριά. Παρέα του μια κότα, που επειδή γεννάει αβγά, έχει την εύνοια της γριάς τσιγκούνας. Αντίθετα ο κόκορας θεωρείται άχρηστος και βάρος για τη γριά και παρά τη διαφωνία του γέρου, εκείνη επιμένει να τον διώξουν. Έτσι ο μισοκοκοράκος βρίσκεται μόνος στο δρόμο, ψάχνοντας την τύχη του. Καθώς περπατά αποδιωγμένος και στενοχωρημένος, βρίσκει ένα φλουρί! Ενθουσιασμένος παίρνει το δρόμο της επιστροφής. Από εδώ αρχίζει και η περιπέτειά του…

 

«Ο μισοκοκοράκος» ανήκει στην κατηγορία των λαϊκών αμοραλιστικών παραμυθιών. Το θέμα σ’ αυτά τα παραμύθια δεν είναι η ηθική, αλλά να δώσουν στο παιδί την ελπίδα και τη διαβεβαίωση ότι ακόμα και ο πιο ασήμαντος και ταπεινός μπορεί να πετύχει στη ζωή.

 

Οι κούκλες της παράστασης είναι μαρότες, ένα είδος κούκλας με εξαιρετική κίνηση και ζωντάνια. Η κάθε κούκλα είναι μοναδική. Οι κουκλοπαίκτες χειρίζονται τις κούκλες με μηχανισμό, που βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματός τους και τα άκρα με συρμάτινα μπαστουνάκια, εξασφαλίζοντας έτσι με εξαιρετική ακρίβεια την απόδοση των κινήσεων του κάθε χαρακτήρα.

 

«Ο μισοκοκοράκος» αποχαιρετά το Κουκλοθέατρο στου Ψυρρή…

 

Συντελεστές της παράστασης
Κουκλοθεατρική ομάδα: Μιρέλα Κατσά, Μαιρηβή Γεωργιάδου
Σκηνοθεσία, σκηνογραφία: Μαιρηβή Γεωργιάδου
Φωτισμοί, τεχνική επιμέλεια: Ρικάρντο Ντι Λάουρο
Μουσική: George Enescu, Γιώργος Παυλάκος
Φωτογραφία: Δημήτρης Μαόφης

Διάρκεια: 60’

*Η παράσταση έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού 


- Κουκλοπαράσταση: “Ο Μισοκοκοράκος”
- Πότε: Κυριακή 14 Μαΐου 2023, στις 12 το μεσημέρι
- Πού: «Εργαστήρι Μαιρηβή» - Κουκλοθέατρο, Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή

- Κρατήσεις: 2105222181, 6942420062, Email: [email protected]

 

"Εργαστήρι Μαιρηβή"
Κουκλοθέατρο
Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
τηλ.: 210 5222181, κιν.: 6942420062
[email protected], www.mairivi.gr

Οδηγός Παιδιού